Τέλεια γραμμή

30.05.2007
Ο προπονητής των σταρ Ματ Ρόμπερτς προτείνει ασκήσεις γυμναστικής για να αποκτήσετε ένα αρμονικό και καλλίγραμμο σώμα - σε όποιον σωματότυπο και αν ανήκετε! Είναι μόλις 30 ετών, αλλά έχει ήδη σμιλέψει μερικά από τα πιο διάσημα σώματα της σόου μπιζ, με ηχηρότερο βέβαια αυτό της Ναόμι Κάμπελ, ή αλλιώς του «Σώματος» με Σ κεφαλαίο. Αλλά και η Νάταλι Ιμπρούλια

Ο προπονητής των σταρ Ματ Ρόμπερτς προτείνει ασκήσεις γυμναστικής για να αποκτήσετε ένα αρμονικό και καλλίγραμμο σώμα - σε όποιον σωματότυπο και αν ανήκετε! Είναι μόλις 30 ετών, αλλά έχει ήδη σμιλέψει μερικά από τα πιο διάσημα σώματα της σόου μπιζ, με ηχηρότερο βέβαια αυτό της Ναόμι Κάμπελ, ή αλλιώς του «Σώματος» με Σ κεφαλαίο. Αλλά και η Νάταλι Ιμπρούλια, η Σάντρα Μπούλοκ, η Τρούντι Στάιλερ, η Mel C και η Φαίη Ντάναγουεϊ έχουν κατά καιρούς γυμναστεί υπό την καθοδήγηση του Ματ Ρόμπερτς, του πιο διάσημου personal trainer της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρείται ειδικός στις ασκήσεις που καταπολεμούν το τοπικό λίπος και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Στα γυμναστήριά του στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι και στον Μαυρίκιο γυμνάζονται γυναίκες όλων των ηλικιών που θέλουν να αποκτήσουν ένα υγιές, καλλίγραμμο σώμα. Και, αν λάβουμε υπόψη από τη ζήτηση, τα αποτελέσματα των ασκήσεων που προτείνει ο Ματ είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Ευτυχώς, τώρα πλέον, με το βιβλίο "Τέλειο σώμα" ανάλογα με τον τύπο του (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ισόρροπον) και οι Ελληνίδες, οποιονδήποτε σωματότυπο και αν έχουν, μπορούν να γυμναστούν υπό τις συμβουλές του Ματ Ρόμπερτς χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν κάποιο από τα δικά του γυμναστήρια.

Οπως λέει ο διάσημος γυμναστής, το ζητούμενο για κάθε γυναίκα δεν είναι να προσπαθήσει να αποκτήσει σώμα μοντέλου, αλλά να φέρει σταδιακά το σχήμα του σώματός της στο καλύτερο δυνατό σημείο για τον δικό της σωματότυπο. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει το ιδανικό», λέει ο Ρόμπερτς. «Κάθε σωματότυπος διαθέτει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το ίσιο σώμα (αλλιώς, "σωλήνας") μοιάζει όμορφο με ρούχα, η "κλεψύδρα" έχει ιδανικές θηλυκές καμπύλες... Το "μήλο" ξεχωρίζει για τα όμορφα καλλίγραμμα πόδια, ενώ το "αχλάδι" διαθέτει λεπτεπίλεπτα πόδια και θελκτική πλάτη. Κάθε τύπος σώματος, λοιπόν, έχει κάτι που το κάνει μοναδικό».

Ο Ματ Ρόμπερτς προτείνει πολλές πρωτότυπες ασκήσεις ανάλογα με κάθε σωματότυπο, που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες ώστε να δημιουργήσουν μία αρμονική φιγούρα. Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές για να γυμνάσετε τις βασικές μυϊκές ομάδες του σώματός σας!

1. Προβολές με αλτήρες εναλλάξ
Πρόκειται για μία πιο δυναμική εκδοχή των κλασικών προβολών των ποδιών. Είναι μία άσκηση που χαρίζει έλεγχο όλων των μυών στα πόδια και είναι ιδανική για τους σωματότυπους "μήλο", "αχλάδι" και "σωλήνας". Θα χρησιμοποιήσετε αλτηράκια των πέντε κιλών, αυξάνοντας προοδευτικά το βάρος μέχρι αυτό το βάρος. Η κίνηση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Για περισσότερη τόνωση, πριν ξεκινήσετε σφίξτε το στομάχι. Κάντε 30 επαναλήψεις.

2. Κοιλιακοί με άρση ποδιών
Σε αντίθεση με τα απλά ροκανίσματα των κοιλιακών, πολλοί γυμναστές την προτιμούν επειδή η συγκεκριμένη άσκηση δεν δημιουργεί πίεση στον αυχένα. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τους μυς του στομαχιού για να σηκώσετε ψηλά το κάτω μέρος της κοιλιάς. Η συγκεκριμένη άσκηση είναι ιδανική για όλους τους τύπους σώματος. Κάντε 25 επαναλήψεις, φτάνοντας με εξάσκηση τις 30.

3. «Βουτιές» τρικεφάλων
Ενας εξαιρετικός τρόπος για να διαγραφούν οι τρικέφαλοι. Αυξήστε σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας, τοποθετώντας τα πόδια όσο μακρύτερα γίνεται από το σημείο στήριξης. Η συγκεκριμένη άσκηση είναι ιδανική για όλους τους τύπους σώματος. Κάντε 15 επαναλήψεις, φτάνοντας με εξάσκηση στις 20 και μετά στις 25.

4. Εκτάσεις ραχιαίων
Αυτή η άσκηση επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση της πλάτης, βελτιώνοντας τη στάση του σώματος. Ενδείκνυται για τις γυναίκες που είναι αναγκασμένες να κάνουν καθιστική ζωή. Κάντε 20 επαναλήψεις, φτάνοντας με την εξάσκηση στις 30 και μετά στις 40. Προσπαθήστε οι κινήσεις σας να είναι αργές και ελεγχόμενες.

Οι βασικοί σωματότυποι


Σωλήνας - Ώμοι
, μέση και γλουτοί έχουν το ίδιο φάρδος, άκρα μακριά και αδύνατα.

Μήλο - Ώμοι ανοιχτοί και φαρδείς, μικρά και επίπεδα οπίσθια, όγκος στο επάνω μέρος.

Κλεψύδρα - Ώμοι και γλουτοί στο ίδιο φάρδος, στέρνο στενό με καμπύλες.

Αχλάδι - Γλουτοί και μηροί πιο φαρδείς από το στήθος και τους ώμους, όγκος στο κάτω μέρος.