Γεύση Ελλάδας

08.03.2004
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι η επιστροφή στις ρίζες και τα εγχώρια προϊόντα. Πιο ασφαλή, λόγω του μικρότερου όγκου παραγωγής, εγγυώνται υγεία και ποιότητα στο πιάτο μας. Πώς θα τα αναγνωρίσετε και πώς θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις λιγότερο ωφέλιμες επιλογές;
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι η επιστροφή στις ρίζες και τα εγχώρια προϊόντα. Πιο ασφαλή, λόγω του μικρότερου όγκου παραγωγής, εγγυώνται υγεία και ποιότητα στο πιάτο μας. Πώς θα τα αναγνωρίσετε και πώς θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις λιγότερο ωφέλιμες επιλογές;

Αβγά: Τα φρέσκα είναι ντόπια. Πρόβλημα υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα που περιέχουν αβγά τα οποία μπορεί να είναι εισαγόμενα σε σκόνη. Εκτός από τα γλυκά, αβγά σε σκόνη χρησιμοποιούνται στα μπισκότα, σε κάποια ζυμαρικά, στα παγωτά, στη μαγιονέζα και σε αρκετά ακόμη βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Αποφεύγετε, λοιπόν, τις έτοιμες τροφές.
Κοτόπουλο: Τα φρέσκα είναι, συνήθως, ντόπια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες.
Ψάρια: Ύποπτα θεωρούνται τα ψάρια του ιχθυοτροφείου. Μπορείτε, όμως, να τρώτε χωρίς φόβο όλα τα φρέσκα ψάρια των ελληνικών θαλασσών.
Κρέας: Περιοριστείτε στα εγχώρια και ιδιαίτερα στο κυνήγι, το κατσίκι, το αρνάκι, το κουνέλι.
Γάλα:Το αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα είναι ιδανική επιλογή.
Τυριά: Ανακαλύψτε ξανά τη νοστιμιά της φέτας, της κεφαλογραβιέρας και της γραβιέρας Κρήτης.
Χορταρικά και βότανα: Δοκιμάστε νόστιμες συνταγές για χορτόπιτες και μάθετε να χρησιμοποιείτε τα μυρωδικά και τα βότανα στις σαλάτες, αλλά και σαν καρυκεύματα στα φαγητά.
Σάλτσες: Εγκαταλείψτε τη μαγιονέζα και τις άλλες έτοιμες σάλτσες και προτιμήστε λάδι, λεμόνι ή ξύδι.
Παγωτά και γλυκά: Προτιμήστε αυτά που δεν περιέχουν αβγά, γάλα και βούτυρο, όπως τις γρανίτες και τα γλυκά του κουταλιού.