Μεσογειακό μοντέλο διατροφής

02.07.2004
Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις της υγιεινής διατροφής, ενώ διάφορες μελέτες, που διεξάγονται κατά καιρούς, αποκαλύπτουν ότι τα δομικά συστατικά του συμβάλλουν στην προστασία από πολλές χρόνιες παθήσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από την υπεροχή των μεσογειακών λαών στον τομέα της υγείας.
Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις της υγιεινής διατροφής, ενώ διάφορες μελέτες, που διεξάγονται κατά καιρούς, αποκαλύπτουν ότι τα δομικά συστατικά του συμβάλλουν στην προστασία από πολλές χρόνιες παθήσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από την υπεροχή των μεσογειακών λαών στον τομέα της υγείας.
Στη βάση της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα όσπρια.
Τα είδη αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη σε μικρότερο βαθμό, ενώ το κρέας με φειδώ.
Η διατροφή μας, ωστόσο, πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος έλλειψης κάποιου θρεπτικού συστατικού από τον οργανισμό. Για παράδειγμα ακόμη και το κρέας, το οποίο δεν συνίσταται για καθημερινή κατανάλωση, είναι απαραίτητο, καθώς μας τροφοδοτεί με βιταμίνη Β.
Το μυστικό είναι η ισορροπία των διατροφικών μας επιλογών η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε κατανάλωση όλων των τροφών, αλλά στις κατάλληλες ποσότητες με βάση τις αρχές του μεσογειακού μοντέλου διατροφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ