Δροσιστείτε με ασφάλεια

25.08.2008
Οι βουτιές εξασκούν το μυϊκό μας σύστημα και μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες, διατηρώντας, με τον τρόπο, αυτό τη φόρμα μας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να διέπεται από κανόνες και τεχνικές. Στην αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να προκληθούν κακώσεις των αυχενικών μυών, θλάσεις μαλακών μορίων, ακόμα και προβλήματα στην περιοχή της μέσης.

Οι βουτιές εξασκούν το μυϊκό σύστημα, βοηθούν στην καύση θερμίδων και διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μία ευχάριστη μορφή άσκησης η οποία, όμως, θα πρέπει να διέπεται από κανόνες και τεχνικές. Στην αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να προκληθούν κακώσεις των αυχενικών μυών, θλάσεις, ακόμα και προβλήματα στην περιοχή της μέσης.

Για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς, θα πρέπει το σώμα σας να προσκρούσει στο νερό με μια υδροδυναμική στάση, ώστε να μειωθεί η αντίσταση του νερού. Η πτώση σας, δηλαδή, πρέπει να είναι κάθετη.

Θα πρέπει, επίσης, να υπολογίσετε σωστά το βάθος της θάλασσας και να αποφύγετε τα ρηχά νερά. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η πίεση του νερού και θα συμβάλλουν στο να κρατήσετε την αναπνοή σας για περισσότερο χρονικό διάστημα.


Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γνωρίζετε δυο πολύ χρήσιμες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και στις ελεύθερες καταδύσεις:
1. Η αύξηση της πίεσης κάτω από την επιφάνεια του νερού, μπορεί να προκαλέσει ακουστικά προβλήματα και ενοχλήσεις στα αφτιά. Αυτό συμβαίνει, γιατί το τύμπανο έχει κάποια ελαστικότητα της οποίας τα όρια όταν ξεπεραστούν, λόγω της πίεσης, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ρήξη τυμπάνου. Για να το αποφύγετε, αρκεί να κλείσετε τη μύτη σας και να εξωθήσετε τον αέρα προς τα αφτιά. Αν τα αφτιά έχουν ήδη βουλώσει, καλύτερα να αποφύγετε τις βουτιές.
2. Μια τεχνική η οποία θα σας βοηθήσει να κρατάτε για περισσότερη ώρα την αναπνοή σας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι ο υπεραερισμός. Πρόκειται για γρήγορες και βαθιές αναπνοές οι οποίες γίνονται πριν τη βουτιά και σας επιτρέπουν την παραμονή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για περισσότερη ώρα.
Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλειά σας:
* Δεν θα πρέπει να βουτάτε στο νερό με γεμάτο στομάχι. Είναι απαραίτητο να έχουν περάσει, τουλάχιστον, 4 ώρες πριν το επιχειρήσετε.
* Αν έχετε καθήσει για παρατεταμένο διάστημα στον ήλιο, αποφύγετε τις απότομες βουτιές.
* Σε περίπτωση που έχετε καταναλώσει αλκοόλ, μην κολυμπήσετε καθόλου.
* Αν δεν αισθάνεστε καλά ή ζαλίζεστε, βγείτε από τη θάλασσα.
* Τα απόμερα μέρη και τα άγνωστα νερά δεν είναι καλό να τα εξερευνάτε μόνοι σας. Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια, δεν θα μπορεί κανείς να σας την προσφέρει.
* Αποφύγετε το νυχτερινό μπάνιο σε θάλασσες που δεν γνωρίζετε καλά.
* Αν αντιμετωπίζετε αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις, καλό είναι να αποφεύγετε τις βουτιές.