Στόχος: ευκινησία και ευλυγισία

21.06.2005
Για να αποκτήσετε ευκινησία και ευλιγισία έξι απλές ασκήσεις, τις οποίες μπορείτε να κάνετε στο χώρο σας, είναι αρκετές. Μπορούν να διαρκέσουν από 30 δευτερόλεπτα ως 3 λεπτά, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε. 1. Για να τονώσετε τους τένοντες: όρθια, με τα πόδια σε διάσταση, ενώστε τα χέρια πίσω από την πλάτη και κάντε επίκυψη, με την πλάτη ίσια, λυγίζοντας το σώμα από τους γοφούς...
Για να αποκτήσετε ευκινησία και ευλιγισία έξι απλές ασκήσεις, τις οποίες μπορείτε να κάνετε στο χώρο σας, είναι αρκετές. Μπορούν να διαρκέσουν από 30 δευτερόλεπτα ως 3 λεπτά, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε.

1. Για να τονώσετε τους τένοντες: όρθια, με τα πόδια σε διάσταση, ενώστε τα χέρια πίσω από την πλάτη και κάντε επίκυψη, με την πλάτη ίσια, λυγίζοντας το σώμα από τους γοφούς. Για να μη σας πονέσουν οι αρθρώσεις, ανασηκώστε λίγο τις ωμοπλάτες, πλησιάζοντας όσο μπορείτε στα χέρια. Αφήστε το επάνω μέρος του σώματος εντελώς ελεύθερο, χωρίς να καταβάλετε προσπάθεια. Αφήστε το να ακολουθήσει την κίνηση του εκκρεμούς για να τεντωθούν και να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο οι μυς.

2. Για ευλύγιστη πλάτη: λυγίστε το ένα γόνατο και αφήστε το κεφάλι και τον θώρακα να κρεμάσουν πάνω από το άλλο πόδι που έχετε τεντωμένο. Δοκιμάστε για μισό λεπτό και επαναλάβετε από την άλλη μεριά. Αν η συγκεκριμένη άσκηση δεν σας δυσκολέυει, δοκιμάστε να πιέσετε τα δάχτυλα των ποδιών στο έδαφος και να σηκώσετε όσο μπορείτε τους γοφούς, ώστε να τραβήξετε περισσότερο τους μυς στο πίσω μέρος των μηρών.

3. Με τα χέρια στον τοίχο: στηριχτείτε με τα χέρια στον τοίχο με τον ένα καρπό πάνω στον άλλο και ακουμπήστε το κεφάλι στα χέρια. Λυγίστε το ένα γόνατο και τεντώστε πίσω το άλλο πόδι, σπρώχνοντας προς τα κάτω. Τα πόδια είναι σε ίσια θέση. Αφήστε το βάρος του πίσω ποδιού να σας τραβήξει μέχρι να νιώσετε, ότι οι μυς της γάμπας τεντώνονται.

4. Ευλύγιστα πόδια: γονατίστε και στηριχτείτε με τα χέρια στη βάση του τοίχου ή στο πάτωμα. Τα χέρια πρέπει να βρίσκονται κάτω από τους ώμους. Πατήστε τα πέλματα και τεντώστε τα πόδια. Ακουμπήστε τις φτέρνες στη γη και σπρώξτε τις ωμοπλάτες όσο μπορείτε προς τη σπονδυλική στήλη. Πιέστε τα χέρια στο πάτωμα και αφήστε το θώρακα εντελώς ελεύθερο. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση αυτή ανάλογα με την αντοχή σας.

5. Ψηλά οι ώμοι: καθήστε κάτω με τα πόδια όσο μπορείτε πιο ανοιχτά και την πλάτη ίσια. Μπορείτε να στηριχτείτε με τα χέρια στο έδαφος ή να καθήσετε στην άκρη ενός χαμηλού μαξιλαριού. Τεντώστε τα πόδια και αναπνεύστε βαθιά για να χαλαρώσουν περισσότερο οι μυς. Μείνετε στη θέση αυτή από μισό έως τρία λεπτά, ανάλογα με την αντοχή σας.

6. Διπλωθείτε στα δύο: συνεχίστε στην ίδια στάση με το προηγούμενη άσκηση, κάντε περιστροφή με το επάνω μέρος του σώματος και απλώστε τα χέρια προσπαθώντας να φτάσετε το πόδι. Η πλάτη πρέπει να είναι ίσια και η κίνηση να ξεκινά από τους γοφούς. Μείνετε σε αυτή τη θέση και επαναλάβετε από την άλλη μεριά. Το σημαντικό είναι να νιώσετε το σώμα να τεντώνεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ