Χορτοφαγία

11.07.2005
Υπάρχει η κλασική άποψη, ότι "ο οργανισμός έχει ανάγκη μία διατροφή πλούσια σε κρέας". Ωστόσο, τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών σπεύδουν να την καταρρίψουν. Ο οργανισμός, όχι απλά μπορεί να λειτουργήσει, αλλά παρουσιάζει και λιγότερα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η χορτοφαγία βοηθά τον οργανισμό στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη...
Υπάρχει η κλασική άποψη, ότι "ο οργανισμός έχει ανάγκη μία διατροφή πλούσια σε κρέας". Ωστόσο, τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών σπεύδουν να την καταρρίψουν. Ο οργανισμός, όχι απλά μπορεί να λειτουργήσει, αλλά παρουσιάζει και λιγότερα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η χορτοφαγία βοηθά τον οργανισμό στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής πίεσης, των καρδιακών νοσημάτων, των διαταραχών του πεπτικού συστήματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα είδη χορτοφαγίας καθορίζονται ανάλογα με τις τροφές που επιλέγει κανείς να συμπεριλάβει ή να αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο. Είναι, ίσως, πιο εύκολο απ' ότι πιστεύαμε να διαφοροποιήσουμε την διατροφή μας, ακολουθώντας εκείνη που μας ταιριάζει. Με τον τρόπο αυτό θα αποτοξινωθούμε και, μακροπρόθεσμα, θα απολαύσουμε την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της υγείας μας.

Τα επτά είδη χορτοφαγίας είναι τα εξής:
Γαλακτο-χορτοφάγος:
γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Κάθε είδος κρέατος, τα θαλασσινά και τα αβγά αποκλείονται.
Επιλεκτικός χορτοφάγος: θαλασσινά, κοτόπουλο, αβγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί. Αποκλείεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Φρουτοφάγος: μόνο φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Ωο - χορτοφάγος: αβγά, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αποκλείεται κάθε είδος κρέατος (κόκκινο και άσπρο), τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γαλακτο - ωο - χορτοφάγος: γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, λαχανικά, δημητριακά, φρούτα και ξηροί καρποί. Αποκλείονται το κρέας και τα θαλασσινά.
Ψαρο - χορτοφάγος: όπως ο επιλεκτικός χορτοφάγος. Το μόνο που τον διαφοροποιεί από εκείνον είναι, ότι μειώνει την κατανάλωση του κοτόπουλου.
Αυστηρός χορτοφάγος: επιλέγει τροφές που προέρχονται από φυτικές πηγές - λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.