Γίνε πελάτης του πιλάτες

27.10.2008
Θαυμάζεις τα τέλεια γραμμωμένα μπράτσα της Μαντόνα, το σφιχτό κορμί της Γκουίνεθ Πάρτλοου και τους ανασηκωμένους γλουτούς της Τζένιφερ Άνιστον; Και οι τρεις κυρίες καθώς και άλλοι πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ οφείλουν την τέλεια σιλουέτα τους, στη συνεχή ενασχόληση με την τεχνική του πιλάτες. Όμως τι είναι τελικά το πιλάτες και γιατί θα πρέπει να το προτιμήσεις σε σχέση με άλλες μεθόδους άσκησης;

Θαυμάζεις τα τέλεια γραμμωμένα μπράτσα της Μαντόνα, το σφιχτό κορμί της Γκουίνεθ Πάρτλοου και τους ανασηκωμένους γλουτούς της Τζένιφερ Άνιστον; Και οι τρεις κυρίες καθώς και άλλοι πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ οφείλουν την τέλεια σιλουέτα τους, στη συνεχή ενασχόληση με την τεχνική του πιλάτες. Όμως τι είναι τελικά το πιλάτες και γιατί θα πρέπει να το προτιμήσεις σε σχέση με άλλες μεθόδους άσκησης;

Οι βασικές αρχές του πιλάτες

Πρόκειται για ένα υψηλά φιλοσοφημένο σύστημα άσκησης. Βασίζεται στην αρχή ότι πνεύμα και σώμα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και μπορούν να συνεργάζονται, ώστε οι κινήσεις να έχουν δύναμη, αρμονία και χάρη. Η ονομασία του συστήματος, αποδίδεται στον Τζόζεφ Πιλάτες, που το επινόησε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αρχικά το πιλάτες αποσκοπούσε στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παλαίμαχων τραυματιών πολέμου. Οι συγκεκριμένες κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση και εκγύμναση των πιο σημαντικών μυικών ομάδων, όπως είναι οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι και οι γλουτιαίοι. Το πιλάτες στοχεύει στην μακροχρόνια σμίλευση του κορμιού και ταυτόχρονα στη δημιουργία σφριγηλών, δυνατών και ευλύγιστων μυών. Οι ασκήσεις προστατεύουν τους μύες από πιθανούς τραυματισμούς καθώς ούτε υπεργυμνάζεται, ούτε παραμελείται κάποια μυική ομάδα.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι άσκησης βάσει του πιλάτες:

  • Ο πρώτος περιλαμβάνει ειδικού τύπου μηχανήματα στην σωστή χρήση των οποίων σε καθοδηγεί ένας ειδικός γυμναστής.
  • Ο δεύτερος τρόπος αφορά στη συμμετοχή σου σε διάφορα ομαδικά τμήματα εκγύμνασης βάσει του πιλάτες.

Τα πλεονεκτήματα του πιλάτες:

  1. Αυξάνει την ευλυγισία την δύναμη και την μυική αντοχή, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη στάση του σώματος, την σωστή ευθυγράμμιση και την ισορροπία. Όλα αυτά χωρίς να χτίζει ογκώδεις μύες.
  2. Δεν αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι. Δίνεται έμφαση στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και όχι στην καύση θερμίδων.
  3. Δίνεται προσοχή στο σώμα σαν ένα σύνολο, γεγονός που λείπει από τις περισσότερες μεθόδους άσκησης, που επικεντρώνονται σε ένα σημείο του κορμιού. Έτσι προλαμβάνονται οι τραυματισμοί.
  4. Το πιλάτες προωθεί την ένωση σώματος και πνεύματος μέσα από ειδικές ασκήσεις αναπνοής και ελέγχου των κινήσεων.
  5. Αν ο χρόνος που μπορείς να διαθέσεις είναι περιορισμένος, τότε το πιλάτες θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται μέσα σε δέκα ή είκοσι λεπτά και χρειάζονται μόνον δέκα επαναλήψεις για την κάθε μία.

Τα μειονεκτήματα του πιλάτες:

  1. Μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως δαπανηρό. Αν προτιμήσεις τα ιδιαίτερα μαθήματα με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων πιλάτες, θα δεις την τσέπη σου να αδειάζει.
  2. Αν θέλεις να δεις γρήγορα αποτελέσματα, το πιλάτες δεν είναι για εσένα. Η εκμάθηση του πιλάτες είναι μια χρονοβόρα και εξελικτική διαδικασία.
  3. Αν δεν είσαι και το κορίτσι -λάστιχο, θα τα βρεις σκούρα με το πιλάτες, τουλάχιστον στα πρώτα μαθήματα.

Είσαι κορίτσι για πιλάτες; θα το καταλάβεις συγκρίνοντας τον τρόπο ζωής σου και τις απαιτήσεις που έχει το πιλάτες από εσένα.

  • Τα σημεία του σώματος που γυμνάζονται: όλο το σώμα με έμφαση στον κορμό. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μυική ενδυνάμωση, ευλυγισία, ελαστικότητα και τόνωση.
  • Οι θερμίδες που καίγονται: για την μέση Ελληνίδα των 65-68 κιλών, οι θερμίδες που χάνει είναι: αν είσαι αρχάρια 250 θερμίδες/ανά ώρα. Αν είσαι σε ένα μέσο επίπεδο θα φτάσεις τις 350 θερμίδες/ ανά ώρα. Ενώ στο ανώτερο επίπεδο μιλάμε για καύση 430 θερμίδων ανά ώρα. Για εσένα που είσαι λίγο πιο τροφαντή και φτάνεις τα 90 κιλά οι αριθμοί των θερμίδων που καίγονται φτάνουν τις 335, 470 και 575 αντίστοιχα.
  • Απαραίτητος εξοπλισμός: μία μπάλα, μια βιντεοκασέτα με πρόγραμμα ασκήσεων πιλάτες, και τα ειδικά μηχανήματα (αν το λέει η τσέπη σου). Θα γλιτώσεις τα έξοδα για παπούτσια, αφού δεν είναι απαραίτητα για τα μαθήματα.
  • Χώρος εκγύμνασης: στο γυμναστήριο στα ειδικά ομαδικά μαθήματα ή στο σπίτι παρέα με τη βιντεοκασέτα του πιλάτες. Αν διαθέτεις τα απαραίτητα ευρώ, η κασέτα μπορεί να αντικατασταθεί από καλογυμνασμένο γοητευτικό προσωπικό γυμναστή.
  • Χρόνος άσκησης: το πολύ μία ώρα.

Τα μυστικά:

  • Αν επιλέξεις προσωπικό προπονητή φρόντισε να μάθεις το επίπεδο γνώσεων του πάνω στο πιλάτες.
  • Αν πάλι δεν βρίσκεις κάποιο ομαδικό τμήμα κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σου, προτίμησε τα έτοιμα DVD ή βίντεο με χρήσιμες ασκήσεις πιλάτες.
  • Τέλος, προτίμησε ένα κυκλικό πρόγραμμα, που να συνδυάζει το πιλάτες και την αεροβική άσκηση χωρίς να ξεχνάς τα χρήσιμα βάρη.