Pilates μετά την εμμηνόπαυση

04.10.2021
Pilates μετά την εμμηνόπαυση
​Η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί πόσο αποτελεσματικό είναι το pilates μετά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση, όπως και η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος. Οι γυναίκες μετά τα σαράντα πέντε βαδίζουν σιγά σιγά προς την προκλημακτηριακή φάση. Οι αλλαγές που συντελούνται στο γυναικείο σώμα είναι τεράστιες. Ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται και οι ορμόνες διαταράσσονται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε εμφανίζουν επιπτώσεις σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.Ο οργανισμός παύει να παράγει κολλαγόνο και το σώμα χάνει τη σφριγηλότητα του, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονα σημάδια χαλάρωσης. Παράλληλα, η διαταραχή των ορμονικών επιπέδων προκαλεί έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Επίσης οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Ως εκ τούτου, η εμμηνόπαυση βιώνεται ως μία τραγική περίοδος της γυναικείας φύσης.

Το pilatesμπορεί να βοηθήσει τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδοώστε να απαλυνθούν αυτές οι έντονες διαφοροποιήσεις και να οδηγήσει τη μετάβαση της γυναίκας στην ώριμη φάση με πιο ήπιο τρόπο. Αρχικά, μέσω αυτής της μεθόδου εκγύμνασης πετυχαίνουμε σύσφιξη του σώματος και αποφεύγουμε τη δυσάρεστη πλαδαρότητα στο δέρμα. Επίσης, παρά τη μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, το σώμα διατηρεί την σφριγηλή του όψη και το μάκρος του. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το pilates διορθώνει τη στάση του σώματος και έτσι αποφεύγεται η εμπρόσθια κλίση(κύφωση) που αποκτά οκορμός με την πάροδο του χρόνου. Βοηθά επίσης με ειδικό ασκησιολόγιο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Εστιάζει στην ευλυγισία των μυών και στην κινητικότητα των αρθρώσεων και κατά συνέπεια στην ενδυνάμωσή τους. Μέσω της σωστής αναπνοής που αποτελεί μία από τις 8 βασικές αρχές της μεθόδου καθώς και την αυτοσυγκέντρωση, το στρες που βιώνουν οι γυναίκες μειώνεται σε απίστευτο βαθμό και αυτό βελτιώνει την ποιότητα του ύπνουτους.

Εκτός όμως από τα οφέλη που αποκομίζει η γυναίκα στο σώμα, υπάρχουν και πολύ σημαντικά οφέλη και στην ψυχολογία της. Έχοντας διατηρήσει το σώμα της νεανικό και γυμνασμένο είναι φυσικό πως και το ηθικό της θα παραμένει υψηλό. Κατά συνέπεια, και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, που είναι βέβαιο ότι θα βιώνει κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά και έπειτα, θα είναι λιγότερο έντονες. Βλέποντας ότι η εικόνα της δεν παρουσιάζει σημάδια γήρατος θα νιώθει αυτοπεποίθηση και αυτό θα επηρεάζει τόσο την ψυχολογία όσο και την αυτοπεποίθηση της.

Ασκήσεις pilates όπως το halfrolldown, rollup,spinestretchforward, spinetwist, pelvictiltκαθώς και κοιλιακοί βοηθούν στην κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης, στην σταθεροποίηση του κορμού, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών και του πυελικού εδάφους και κατά συνέπεια στην διατήρηση του μάκρους του σώματος το οποίο υπόκειται όλες τις παραπάνω δυσάρεστες αλλαγές.