9 λόγοι να δοκιμάσεις το HIIT

25.11.2018
9 λόγοι να δοκιμάσεις το HIIT
Θέλεις να αποκτήσεις τέλειο κορμί γρήγορα; Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις

Όλοι μας έχουμε δει εκείνα τα άτομα που περνούν ώρες πάνω στα μηχανήματα του γυμναστηρίου κάνοντας την ίδια άσκηση ξανά και ξανά με τον ίδιο ρυθμό. Πιθανότατα, να είσαι και εσύ ένα από αυτά τα άτομα. Θα μπορούσες όμως να ξοδεύεις πολύ λιγότερο χρόνο στο γυμναστήριο κάθε εβδομάδα και να δεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, χάρη σε κάτι που ονομάζεται HIIT (γνωστή και ως καρδιοαναπνευστική διαλειμματική άσκηση).

Δες κι αυτό: Φαγητό πριν από το γυμναστήριο; Αυτές οι τροφές "καίνε" περισσότερο λίπος

Η τεχνική αυτή δεν απαιτεί υψηλές ικανότητες, αφού μπορείς να κάνεις HIIT με οποιαδήποτε γυμναστική, αρκεί να ανακατεύεις σύντομους, έντονους κύκλους δραστηριότητας με λιγότερο δυνατές κινήσεις ή πλήρης ανάπαυση.

Ακόμα να πειστείς ότι πρέπει να την δοκιμάσεις; Να γιατί θα αλλάξεις γνώμη:

1. Καίει περισσότερες θερμίδες
Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει μια προπόνηση που είναι πιο αποτελεσματική; Η HIIT καίει 25 έως 30 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες από την προπόνηση αντίστασης, το ποδήλατο και το τρέξιμο στο διάδρομο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Strength and Conditioning Research. "Όταν βρίσκεσαι σε μια μέτρια κατάσταση άσκησης χαμηλής έντασης, το σώμα σου μπορεί να συμβαδίσει με το ποσό της δραστηριότητας που του ζητείται να κάνει", εξηγεί η Jacque Crockford, επικεφαλής της ACE. "Αλλά με το HIIT, ρωτάς όλο και περισσότερα από το σώμα σου, και αυτό καίει πολλές επιπλέον θερμίδες".

2. Καίει περισσότερο λίπος σε λιγότερο χρόνο.
Εκτός από την καύση περισσότερων θερμίδων, το HIIT σε βοηθάει επίσης να κάψεις περισσότερο λίπος σε λιγότερο χρόνο, λέει ο BJ Gaddour, συγγραφέας του Your Body Is Your Barbell. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση αυτή προκαλεί το σώμα σου να αρχίσει να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine Open.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Obesity, τρεις ασκήσεις HIIT την εβδομάδα για 20 λεπτά βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν 2 κιλά σωματικού λίπους σε 12 εβδομάδες.

Διάβασε επίσης: Απόκτησε επίπεδη κοιλιά και κοιλιακούς σε μία εβδομάδα!

3. Καίει θερμίδες, ακόμη κι αφού σταματήσεις τη γυμναστική
Φυσικά, το να καις λίπος και θερμίδες είναι τέλειο, αλλά ένας μεταβολισμός που συνεχίζει να δουλεύει είναι το κλειδί για να παραμείνεις σε φόρμα. Όταν κάνεις μια άσκηση, σαν το τρέξιμο, το σώμα σου χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο από ό, τι όταν πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει στο μέγιστο, όπως κάνεις κατά τη διάρκεια του HIIT.

Όταν γυμνάζεσαι τόσο δυνατά που είναι δύσκολο να αναπνεύσεις (επειδή το σώμα σου χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο), ο μεταβολισμός σου αρχίζει να δουλεύει σε υψηλότερο επίπεδο, πράγμα που σε βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν σταματήσεις να ασκείσαι, λέει ο Jordan Metzl, γιατρός και συγγραφέας.

4. Ενδυναμώνει τους μύες
Όταν αυξάνεις την ένταση στην προπόνηση σου, όπως γίνεται στο HIIT, κάνεις την καρδιά σου να δουλεύει σκληρότερα, λέει ο Metzl. Και δεδομένου ότι αυτός ο μυς (όπως και οι περισσότεροι) γίνεται ισχυρότερος όταν έχει δοκιμαστεί σε μια σκληρή εκπαίδευση, το HIIT είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς σου.

5. Διατηρεί το σάκχαρό υπό έλεγχο
Ξέρεις ότι η υγιεινή διατροφή βοηθά στο να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου σε υγιή κατάσταση, αλλά αυτό που μπορεί επίσης να σε βοηθήσει είναι το HIIT. Μια ανασκόπηση 50 μελετών έδειξε ότι το HIIT βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη περισσότερο από την άσκηση σε σταθερούς ρυθμούς.

Διάβασε επίσης: Με αυτό το 45' λεπτο πρόγραμμα θα κάψεις 500 θερμίδες [video]

6. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ουσιαστικά διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά μέσα σε οκτώ εβδομάδες, 20 λεπτά HIIT, τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση όσο και η συνεχής άσκηση για 30 λεπτά, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Physician and Sportsmedicine.

7. Αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου
"Η κατανάλωση οξυγόνου είναι η ικανότητα του καρδιοαναπνευστικού συστήματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά οξυγόνο - από την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα πάντα μεταξύ τους", εξηγεί ο Crockford. Μόλις 20 λεπτά HIIT τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μπορούν να βελτιώσουν την κατανάλωση οξυγόνου κατά 9% σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

8. Μπορείς να το προσαρμόσεις στο επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης
Αν δεν είσαι αρκετά έτοιμη για μια δυνατή πρόκληση, υπάρχουν τρόποι για να ρυθμίσεις την αναλογία γυμναστικής-ανάπαυσης, καθώς και τις ασκήσεις που κάνεις.

"Οι μεγαλύτερες περίοδοι ανάπαυσης - ίσως 60 ή 90 δευτερόλεπτα - και συντομότερα διαστήματα άσκησης 30 δευτερολέπτων ή το λιγότερο στο 70% της προσπάθειας σου, έναντι 100 ή 110%, είναι σίγουρα ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις", λέει ο Crockford. "Καλύτερα να δουλέψεις αργά προς μια υψηλότερης έντασης στο διάστημα της γυμναστικής και αλλάζοντας τα διαστήματα ανάπαυσης για να είναι λίγο μικρότερα, μπορείς να κάνεις το σώμα σου να αρχίσει να προσαρμόζεται και να γίνεται πιο αποτελεσματικό".

9. Δεν απαιτεί γυμναστήριο
Η Eve Overland, εκπαιδεύτρια στην περιοδεία της Carrie Underwood, έχει πει ότι απολαμβάνει να κάνει προπονητικές κινήσεις για να βοηθήσει την τραγουδίστρια να κάνει γρήγορα γυμναστική όταν είναι στο δρόμο και δεν έχει στη διάθεση της ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.

Υπάρχουν επίσης αμέτρητες εφαρμογές γυμναστικής από τις οποίες μπορείτε να επιλέξεις, που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις HIIT οπουδήποτε, οποτεδήποτε.