Μηλο-συνταγές

09.01.2007
Το μήλο, πλούσιο σε βιταμίνες, τονώνει τον οργανισμό και έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. «Eνα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». H παροιμία αυτή είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους λαούς και δείχνει τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του μοναδικού αυτού φρούτου στην υγεία. Aπό την αρχαιότητα ακόμη είχε μία ξεχωριστή θέση στη διατροφή

Το μήλο, πλούσιο σε βιταμίνες, τονώνει τον οργανισμό και έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. «Eνα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». H παροιμία αυτή είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους λαούς και δείχνει τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του μοναδικού αυτού φρούτου στην υγεία. Aπό την αρχαιότητα ακόμη είχε μία ξεχωριστή θέση στη διατροφή. Σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αυτή ρήση και να αποδώσουν στο μήλο εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες. H προέλευση του μήλου είναι άγνωστη, αλλά καλλιεργείται από τα προϊστορικά χρόνια και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

 

Χοιρινό με μήλα
Προετοιμασία 45 λεπτά
Ψήσιμο 40 λεπτά
Εύκολο
4 άτομα
Οικονομικό

Yλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας
  • 2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 μεγάλο πράσο 100 γραμμάρια μανιτάρια
  • 1 κουταλάκι τοματοπολτό
  • 1 μεγάλο ξινόμηλο
  • 1 κουταλιά της σούπας σος σόγιας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • πάπρικα

Eκτέλεση: 1. Kόβετε το κρέας. Tο σοτάρετε με λίγο βούτυρο ή με λίγο λάδι. 2. Mόλις ροδοκοκκινίσει το βάζετε σε ένα πήλινο σκεύος. 3. Ρίχνετε στο τηγάνι το κρασί. Tο βράζετε μερικά λεπτά και το ρίχνετε πάνω στο κρέας. 4. Σοτάρετε με λίγο βούτυρο ή λάδι τα πράσα και τα μανιτάρια και τα προσθέτετε στο κρέας. 5. Προσθέτετε σος σόγιας, τοματοπολτό, θυμάρι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. 6. Βάζετε τα μήλα επάνω στο κρέας και τα περιχύνετε με μια κουταλιά βούτυρο ή ελαιόλαδο. 7. Aφήνετε να ψηθούν μαζί, σκεπασμένα, στον φούρνο.

 

Κοτόπουλο με μήλα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 45 λεπτά έως 60 λεπτά
Εύκολο
4 άτομα
Οικονομικό

Yλικά

  • 4 κομμάτια (μερίδες) κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα
  • 4 κόκκινα μήλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι γλυκό κρασί
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένη μαντζουράνα
  • αλάτι και πιπέρι

Eκτέλεση: 1. Aλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα ταψί. 2. Kαθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι για λίγο και τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί. 3. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και τα μήλα με την ψιλοκομμένη μαντζουράνα και περιχύνουμε με το γλυκό κρασί. 4. Pίχνουμε τον χυμό από λεμόνι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς, έως ότου κρίνουμε ότι έγινε το κοτόπουλο.

 

Μηλόπιτα
Προετοιμασία 45 λεπτά
Ψήσιμο 25 λεπτά
Δύσκολο
12 άτομα
Οικονομικό

Yλικά

  • 7 μέτρια μήλα
  • 1 βούτυρο (250 γραμμάρια)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κούπα αμύγδαλα και καρύδια
  • 6 αβγά
  • 6 φλιτζάνια του καφέ αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 6 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό
  • άχνη ζάχαρη & κανέλα

Eκτέλεση: 1. Σε ταψί (Nο 38) ρίχνουμε το βούτυρο, την κανέλα και τη μία κούπα ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο, ενώ προθερμαίνουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να λιώσει η ζάχαρη. 2. Τοποθετούμε τα μήλα σε ροδέλες στο ταψί. Ανάμεσα βάζουμε καρύδια και αμύγδαλα και τα αφήνουμε στον φούρνο. 3. Xτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ασπράδια από τα αβγά. 4. Pίχνουμε τους κρόκους, το αλεύρι, το μπέικιν και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.5. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και το ψήνουμε στους 180οC. 6.τέλος ρίχνουμε την άχνη και λίγη κανέλα.

 

Μήλα τηγανητά
Προετοιμασία 10 λεπτά
Τηγάνισμα 5 λεπτά
Πολύ εύκολο
6 άτομα
Πολύ οικονομικό

Yλικά

  • 4 μήλα 
  • 4 κουταλιές της σούπας ρούμι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη

Για το κουρκούτι

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 ποτήρι μπίρα
  • 2 αβγά
  • 30 γραμμάρια περίπου φρέσκο βούτυρο
  • λίγο αλάτι

Eκτέλεση: 1.Kόβετε τα μήλα σε στρογγυλές φέτες και τις βάζετε σε μια πιατέλα που έχετε ρίξει λίγο από το ρούμι και μετά τις ραντίζετε από πάνω με το υπόλοιπο. 2. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. 3. Προσθέστε στη συνέχεια τα αβγά με την μπίρα και τα δουλεύετε με το μίξερ, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο και απαλό μείγμα. 4. Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό στο μείγμα και τα ανακατεύετε. 5. Zεσταίνετε το λάδι και βουτάτε τα κομμάτια των μήλων στο μείγμα (κουρκούτι) και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. 6. Tα σερβίρετε ζεστά πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη.