Υψηλές θερμοκρασίες και διατροφή

13.06.2005
Το καλοκαίρι, τα φρούτα και οι σαλάτες έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, η αποκλειστική κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υγιεινή διατροφή, παρόλο που τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία. Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποικιλία.
Το καλοκαίρι, τα φρούτα και οι σαλάτες έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, η αποκλειστική κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση υγιεινής διατροφής, παρόλο που τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία.

* * Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποικιλία. Οι πρωτεΐνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ρύζι και οι πατάτες, δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό σας διαιτολόγιο, γιατί προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό.
* * Τις ημέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει, καλό είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά. Το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα είναι καταπονημένα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρύνετε και το πεπτικό. Η καλύτερη τακτική είναι τα μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
* * Επίσης, οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές καλό είναι να μην υπάρχουν στην καθημερινή σας διατροφή. Προτιμήστε το ψάρι, το κοτόπουλο και τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
* * Προσέξτε τον τρόπο μαγειρέματος: Προτιμήστε τα ψητά, τα βραστά και τα φαγητά στο ατμό. Περιορίστε, επίσης, τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.
* * Να πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον οκτώ ποτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα ποτήρι δροσερό νερό ενυδατώνει άμεσα τον οργανισμό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του φαγητού αποφύγετέ το, γιατί αραιώνει τα γαστρικά υγρά και καθυστερεί την πέψη.
* * Παράλληλα, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση του καφέ και του αλκοόλ, γιατί έχουν διουρητική δράση.