Καλοκαίρι και διατροφή

23.06.2008
Το καλοκαίρι, οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις νέες, αυξημένες, ανάγκες του οργανισμού θα πρέπει να αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες. Άλλωστε, η ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, μας επιτρέπει να επωφεληθούμε στο έπακρο από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Το καλοκαίρι, οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις νέες, αυξημένες, ανάγκες του οργανισμού θα πρέπει να αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες. Άλλωστε, η ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, μας επιτρέπει να επωφεληθούμε στο έπακρο από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η διατροφή μας πρέπει να είναι πιο ελαφριά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Οι σαλάτες, θρεπτικές και δροσερές, είναι ιδανικές για την καλοκαιρινή περίοδο. Δεν επιβαρύνουν το στομάχι, διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και τροφοδοτούν τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες.

Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής:
* Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά.
* Τα κρέατα και τα ψάρια πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, για να μη δημιουργηθούν μικροοργανισμοί.
* Η κατανάλωση νερού και χυμών επιβάλλεται να είναι αυξημένη, καθώς το σώμα μας χάνει πολλά υγρά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Με αυτόν τον τρόπο ο κίνδυνος της αφυδάτωσης περιορίζεται σημαντικά. Επιβάλλεται να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών (νερό και χυμούς), ημερησίως.
* Αν συνηθίζουμε να τρώμε έξω, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών τα οποία είναι εκτεθειμένα στις βιτρίνες των εστιατορίων, εκτός ψυγείου.