Οι 8 καλύτερες συμβουλές διατροφής για το νέο έτος

06.01.2023
Οι 8 καλύτερες συμβουλές διατροφής για το νέο έτος
Αυτές οι απλές και εκπληκτικές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα υγιές 2023

Ο ερχομός του νέου έτους αποτελούσε ανέκαθεν την τέλεια ευκαιρία για νέους στόχους και βελτίωση του εαυτού μας. Και ακόμη κι αν η απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που σε απασχολεί, η βελτίωση της διατροφής σου είναι βασικό κομμάτι της συνολικής ευεξίας σου.

Μεθεόρτια απώλεια βάρους: tips για να χάσετε υγιεινά τα κιλά των εορτών

Παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες διατροφικές συμβουλές για το νέο έτος, σύμφωνα με έρευνες και συμβουλές ειδικών:

1. Οι σπόροι Chia αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου
Οι super σπόροι βρήκαν τον δρόμο τους στις πουτίγκες, τα κουλουράκια, τις μαρμελάδες και τις τάσεις του 2022, καθώς το chia - για άλλη μια φορά - έγινε δημοφιλής. Οι ειδικοί λένε ότι οι σπόροι chia έχουν κερδίσει δικαίως τη δόξα τους: Είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες και πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά της σούπας σε ένα smoothie ή να τους προσθέσεις σε φυτικό γάλα για να φτιάξεις ένα σνακ.

2. Δεν χρειάζεται να πετάξετε όλα τα φρούτα
Μια φράουλα με λίγη μούχλα μπορεί να φαίνεται αηδιαστική, αλλά εκτός και αν τα άλλα φρούτα στο κουτί έχουν τέτοια ορατά σημάδια, μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο — απλώς βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει ξανά ότι δεν έχουν μούχλα πριν τα φας.

3. Μπορείς να νιώσεις καλύτερα με τον πρωινό καφέ
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ακόμη και με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, είχαν έως και 30 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

5 διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται επιστημονικά

4. Οι τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν να ενυδατωθείς
Δεν χρειάζεται να βασίζεσαι αποκλειστικά στο νερό για την αναπλήρωση υγρών. Τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ενυδάτωσης. Κατανάλωσε πεπόνια, φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, αγγούρι ή σέλινο.

5. Περιόρισε την ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων που τρως
Ένα περιστασιακό hot dog δεν θα καταστρέψει την υγεία σου, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Οι εναλλακτικές που βασίζονται σε φυτά είναι μια πιο ασφαλής επιλογή, αλλά δεν είναι όλες ίσες: Βρες μια επιλογή που να έχει όσο το δυνατόν ελάχιστη επεξεργασία.

6. Κάνε τα τρόφιμα ολικής αλέσεως βασική επιλογή
Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου τρόφιμα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη ή καλαμπόκι. Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης και τρία φλιτζάνια ποπ κορν, σε συνδυασμό, θα ικανοποιούσαν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για δημητριακά ολικής αλέσεως.

7. Αντάλλαξε το απογευματινό σου τσάι με matcha
Αυτή η φωτεινή σκόνη πράσινου τσαγιού είναι πανταχού παρούσα και, ενώ δεν υπάρχει οριστική έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι υγιεινή τροφή, το matcha μπορεί να έχει κάποια οφέλη, όπως η παροχή άφθονων αντιοξειδωτικών και άφθονης καφεΐνης.

8. Απόφυγε τα κολλώδη σνακ
Αποξηραμένα φρούτα, καραμέλες, τσίχλες — αυτά τα τρόφιμα μπορούν να μείνουν στα δόντια σου και στα κενά μεταξύ τους, επιτρέποντας στη ζάχαρη να παραμείνει στο στόμα σου και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποτρέψεις την τερηδόνα, όπως το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη.