Τα στέμφυλα ως διατροφικό, φαρμακευτικό και καλλυντικό συστατικό

30.08.2022
Τα στέμφυλα ως διατροφικό, φαρμακευτικό και καλλυντικό συστατικό
Η παγκόσμια αμπελοοινική βιομηχανία μπορεί στο εξής να έχει νέες καινοτόμες εφαρμογές για τα 14 εκατομμύρια τόνους από στέμφυλα που απομένουν μετά την επεξεργασία του κρασιού που παράγεται κάθε χρόνο. Καινοτόμοι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο για να δώσουν μια δεύτερη ζωή στα υπολείμματα των σταφυλιών.

Το κρασί αποτελεί ένα βασικό αλκοολούχο ποτό εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν χρησιμοποιείται ολόκληρο το σταφύλι στη διαδικασία παραγωγής οινοποίησης. Καθώς οι σπόροι, οι μίσχοι και ο φλοιός των σταφυλιών, τα στέμφυλα δηλαδή, θεωρούνται ως «απόβλητα», περίπου το ένα τέταρτο του κάθε σταφυλιού καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, κάθε χρόνο η παγκόσμια αμπελοοινική βιομηχανία παράγει περίπου 14 εκατομμύρια τόνους στέμφυλα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μπορεί να προκαλέσει ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων εξαιτίας των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων στα σταφύλια και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διευκολύνει την εξάπλωση ασθενειών μέσω των μυγών. Τα στέμφυλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα και ορισμένοι οινοπαραγωγοί μουλιάζουν τις φλούδες από τις ρώγες των σταφυλιών στο νερό για να παρασκευάσουν ένα πιο αδύναμο «δεύτερο κρασί».

Η συνέχεια στο itrofi.gr