Οι 3 πιο ύπουλες τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα

13.07.2022
Οι 3 πιο ύπουλες τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα
Προσοχή: Αυτά τα συστατικά θα τα βρεις σε όλο το σούπερ μάρκετ — και πιθανώς και στην κουζίνα σου

Κυτταρίτιδα: Είναι αυτό που συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός μέσα στο στρώμα του δέρματός σου εξασθενεί και επιτρέπει στο λίπος - το υποδόριο είδος - να διογκωθεί, δημιουργώντας τελικά αυτή την εμφάνιση με λακκάκια που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε να μισούμε. Και πολλές γυναίκες που το έχουν θέλουν να ξέρουν όχι μόνο ποιες ασκήσεις θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αλλά και αν υπάρχουν τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα εξαρχής. Πριν φτάσουμε σε αυτό, έχε υπόψη σου ότι το 80 με 90 τοις εκατό των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών που έχουν καλή φυσική κατάσταση, επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν. Αλλά, ναι, το μεγαλύτερο μπορεί να είναι απλώς η διατροφή σου.

Καταπληκτικά οφέλη για την υγεία και στοιχεία για το πεπόνι που ίσως δεν γνωρίζετε

Η αύξηση βάρους συμβάλλει στην κυτταρίτιδα - αυτό είναι αλήθεια. Αλλά μόνο και μόνο επειδή έχεις κυτταρίτιδα δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρβαρη – θα πρέπει όμως να θυμάσαι ότι οι τύποι τροφών που μπορεί να σε κάνουν να πάρεις κιλά είναι οι ίδιοι που πρέπει να αποφεύγεις για την κυτταρίτιδα.
Ωστόσο, προτού καθαρίσεις το ντουλάπι σου, να ξέρεις ότι δεν υπάρχει μαγική λίστα τροφών που προκαλούν κυτταρίτιδα, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να συνδέουν τη διατροφή και την κυτταρίτιδα, είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία. Αλλά αν εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σχετικά με το τι ακριβώς υπάρχει στο φαγητό που τρως, ίσως μπορέσεις να πάρεις κάποιες πιο υγιεινές αποφάσεις που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις την κυτταρίτιδα.

Δες παρακάτω τις τροφές που είναι πιο συνδεδεμένες με την κυτταρίτδα:

Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να μάθεις ποια τρόφιμα προκαλούν κυτταρίτιδα, είναι να αναζητήσεις τροφές που προκαλούν φλεγμονή.
Γιατί; «Με τη χρόνια φλεγμονή, τα λιποκύτταρα αρχίζουν να διευρύνονται και να κατακρατούν υγρά και τοξίνες», εξηγεί η Stefanie Mendez, συνιδρύτρια της Matriarch, μιας υπηρεσίας γυναικείας φυσικής κατάστασης και διατροφής. «Καθώς τα υγρά συσσωρεύονται, η κυκλοφορία επιδεινώνεται και αυτές οι τοξίνες αρχίζουν να συμβάλλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης που διατηρούν το δέρμα λείο και σφριγηλό».

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ή τα τρόφιμα που δεν έχουν ένα ή περισσότερα από τα βασικά συστατικά που κάνουν ένα δημητριακό να είναι ολικής αλέσεως, είναι μία από τις κύριες ομάδες τροφίμων που προκαλούν φλεγμονή, λέει η διαιτολόγος Maya Feller. «Στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το πίτουρο (εξωτερικό στρώμα), το φύτρο (εσωτερικό στρώμα) και/ή το ενδοσπέρμιο (μεσαίο στρώμα) έχουν αφαιρεθεί, αφαιρώντας τον κόκκο από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά», εξηγεί. «Χωνεύονται γρήγορα σε απλά σάκχαρα και απορροφώνται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση της γλυκόζης». Θα βρεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι. Είναι επίσης καλύτερο να αποφύγεις ένα υποσύνολο επεξεργασμένων υδατανθράκων-επεξεργασμένων σακχάρων ή απλών υδατανθράκων-επειδή είναι εξίσου φλεγμονώδεις, λέει η Mendez. Αυτά θα τα βρεις σε αρτοσκευάσματα, δημητριακά, ζαχαρούχα ποτά, καραμέλες και ζυμαρικά.

Επεξεργασμένες τροφές
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια άλλη αιτία φλεγμονής. Είναι ακόμη πιο πανταχού παρόντα και μερικές από τις χειρότερες τροφές για την κυτταρίτιδα.
Τα περισσότερα τρόφιμα που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ έχουν υποστεί επεξεργασία σε κάποιο βαθμό, είτε σε συσκευασία, είτε σε κονσέρβα, είτε καθαρισμένα. Αλλά από την άποψη της υγείας, «τα επεξεργασμένα προϊόντα συχνά έχουν φλεγμονώδη συστατικά όπως ζάχαρη, λίπος και αλάτι για να διατηρήσουν το φαγητό και να βελτιώσουν τη γεύση», λέει η Kristen Smith, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Αυτά είναι τρόφιμα όπως πατατάκια, σνακ, αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά, προϊόντα κρέατος όπως χοτ ντογκ και λουκάνικα.

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως απόκριση σε ορμονικές αλλαγές», λέει η Feller. Η ινσουλίνη, για παράδειγμα, είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ζάχαρη και λίπος. «Όταν κάνεις μια διατροφή που είναι πραγματικά υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, θα έχετε πολλά ανεβοκατεβάσματα στο σάκχαρό σου, επειδή δεν υπάρχουν φυτικές ίνες για να το διατηρήσουν ομοιόμορφο», εξηγεί η Mendez. «Για να το αντιμετωπίσεις αυτό, το σώμα σου χρειάζεται να παράγει τεράστιες ποσότητες ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει τη διαδικασία διεύρυνσης των λιποκυττάρων, συγκράτησης υγρών και τοξινών και διάσπασης του κολλαγόνου. Και έτσι επιστρέφουμε στη φλεγμονή, κολλημένοι σε έναν φαύλο κύκλο».

Αλάτι
Υπάρχει ένα άλλο σημαντικό συστατικό που πρέπει να προσέξεις: το αλάτι. Αν και δεν έχει συνδεθεί με τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει οποιαδήποτε προϋπάρχουσα κυτταρίτιδα να φαίνεται χειρότερη. «Το αλάτι κάνει το σώμα σου να συγκρατεί το υγρό στα λιπώδη κύτταρα και τον ιστό, κάτι που δημιουργεί αυτή τη διογκωμένη και κάπως φλεγμονώδη εμφάνιση», λέει η Mendez. «Είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτού φαινομένου».