5 απλά βήματα για να ξεκινήσεις άμεσα την υγιεινή διατροφή

29.03.2022
5 απλά βήματα για να ξεκινήσεις άμεσα την υγιεινή διατροφή
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις την υγεία σου σε άψογη κατάσταση είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Τι ακριβώς είναι όμως η «υγιεινή διατροφή»; Μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για την καθεμία, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσεις μια συνήθεια κατανάλωσης τροφών και ποτών που σου παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσεις τη γενική σου υγεία. Πώς μπορείς λοιπόν να αρχίσεις να τρως υγιεινά και να υιοθετήσεις αυτή τη συνήθεια μακροπρόθεσμα; Παρακάτω θα διαβάσεις τις 5 καλύτερες στρατηγικές για να το κάνεις αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ξεκίνα σιγά σιγά

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν πρόκειται να γνωρίζεις τα πάντα για την υγιεινή διατροφή όταν μόλις ξεκινάς το διατροφικό σου ταξίδι. Υπάρχουν πολλά να μάθεις, τελικά. Για αυτόν τον σκοπό, η διαιτολόγος Trista Best σε συμβουλεύει να ξεκινήσεις σιγά σιγά. «Μια προσέγγιση είναι να δοκιμάζεις ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα», λέει στο Health. «Διάλεξε ένα λαχανικό που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πριν και αναζήτησε μια νέα συνταγή για να το ενσωματώσεις σε ένα γεύμα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν δεν τρως καθόλου φρούτα και λαχανικά

Κατανάλωσε περισσότερα λαχανικά

Τα οφέλη από την υιοθέτηση μιας διατροφής με βάση τα λαχανικά - όπως η χορτοφαγία ή ο βιγκανισμός - είναι καλά τεκμηριωμένα. Απλώς φρόντισε να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου εάν δοκιμάσεις αυτήν την προσέγγιση, καθώς δεν χρειάζεται να γίνεις χορτοφάγος για να αποκομίσεις οφέλη για την υγεία. «Να θυμάσαι, δεν είναι όλα ή τίποτα. Αυτή η προοπτική μπορεί να είναι τρομακτική και να οδηγήσει σε αποτυχία», λέει η Best. «Δοκίμασε να κάνεις vegan ένα από τα αγαπημένα σου μη vegan γεύματα, αλλάζοντας μερικά από τα συστατικά, όπως το tofu tacos αντί για βοδινό κρέας». Μπορεί να διαπιστώσεις ότι όχι μόνο τρως πιο υγιεινά με αυτήν την προσέγγιση, αλλά και ότι δοκιμάζεις νέα τρόφιμα.

Ισορρόπησε το πιάτο σου

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείς να αρχίσεις να τρως πιο υγιεινά, είναι να δώσεις βάρος στο τι έχεις στο πιάτο σου. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατροφή σου σε κάθε γεύμα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο. «Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι το θεμέλιο της διατροφής σου - το μισό πιάτο σου πρέπει να είναι λαχανικά», λέει. Μαζί με μία μερίδα φρούτων σε κάθε γεύμα, η DeFazio συνιστά να έχεις άπαχη πρωτεΐνη στο πιάτο σου. Για να πάρεις αυτή την πρωτεΐνη στο πρωινό, βάλε στόχο να προσθέτεις 25 γρ. βούτυρο ξηρών καρπών, μπέικον γαλοπούλας, τυρί κότατζ ή ένα αυγό. Η πρωτεΐνη πρέπει να είναι περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου σου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου. Για παράδειγμα πρόσθεσε 120 γρ στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα ή ψάρι.

Αυτά τα 12 φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Μην παραλείπεις τους υδατάνθρακες και τα λίπη

Εάν υπάρχουν δύο τροφές εκεί έξω που έχουν χρεωθεί το φταίξιμο της κακής διατροφής με τα χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Με τον καιρό, έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι αυτές οι τροφές είναι «κακές» για τον οργανισμό σου. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο. «Χρειάζεσαι υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα για ενέργεια, καθώς η μείωση των υδατανθράκων οδηγεί σε πολύ φαγητό και λαχτάρα για ζάχαρη», λέει. «Στόχευσε σε περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο άμυλο ανά γεύμα, όπως πλιγούρι βρώμης, ρύζι, γλυκοπατάτες, κουσκούς ή ζυμαρικά - ολικής αλέσεως όποτε μπορείς».

Αύξησε την πρόσληψη νερού

Αν ψάχνεις τρόπους για να τρως πιο υγιεινά, πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι πίνεις και νερό. Εξάλλου, το να πίνεις αρκετό νερό -2,7 λίτρα την ημέρα για τις γυναίκες και 3,7 για τους άνδρες, κατά μέσο όρο- θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία σου και να επεξεργαστείς τα απόβλητα καθώς και να προστατέψεις τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις σου, σύμφωνα με τους ειδικούς.