Σε τι αξίζει να ξοδέψεις χρήματα και σε τι όχι στο σούπερ μάρκετ

01.03.2022
Σε τι αξίζει να ξοδέψεις χρήματα και σε τι όχι στο σούπερ μάρκετ
Τα τρόφιμα στα οποία η καλύτερη ποιότητα αξίζει τα παραπάνω χρήματα

Στέκεσαι στο σούπερ μάρκετ, κοιτάζεις μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά από βούτυρα ξηρών καρπών (ή δημητριακά πρωινού, μπουκάλια ελαιόλαδο ή μπάρες σοκολάτας), τα οποία έχουν αρκετά διαφορετικές τιμές. Πότε αξίζει όμως να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα και πότε όχι;

Οι κορυφαίες υπερτροφές του 2022, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Διάβασε παρακάτω:

Τα τρόφιμα που αξίζουν τα παραπάνω χρήματα

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ένα ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αξίζει τα χρήματα γιατί δεν έχει υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι έχει όλες τις ιδιότητες που κάνουν το ελαιόλαδο ξεχωριστό, όπως αντιφλεγμονώδεις και πολυφαινολικές ενώσεις. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας επιδιορθώνοντας τη βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ένα ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει μια ξεχωριστή γεύση, επομένως η χρήση ενός καλού λαδιού κάνει άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση.

Φυτικό γάλα μάρκας
Όταν επιλέγεις γάλα φυτικής προέλευσης, σύγκρινε πάντα τις ετικέτες, γιατί συχνά δεν έχουν την ποσότητα ασβεστίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που παρέχουν οι επώνυμες ποικιλίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν το ασβέστιο που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών.

Κρέας που τρέφεται με χόρτο
Αξίζει σίγουρα να ξοδέψεις χρήματα για την ποιότητα, τη γεύση και τα διατροφικά οφέλη που αποκομίζεις όταν επιλέγεις βοδινό και αρνί που τρέφεται με χόρτα σε βοσκοτόπια. Από διατροφική άποψη, το κόκκινο κρέας που τρέφεται με χόρτο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και Ε και πιο ευνοϊκό προφίλ λίπους σε σύγκριση με άλλα κόκκινα κρέατα. Είναι χαμηλότερο σε συνολικό λίπος και έχει περισσότερα ωμέγα-3 και πιο υγιεινή αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 από το κρέας που τρέφεται με σιτηρά. Όταν τα ωμέγα είναι δυσμενώς ισορροπημένα, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Το ποιοτικό κόκκινο κρέας έχει και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12, τα οποία είναι όλα βασικοί παράγοντες όσον αφορά τη συνολική ανοσία, τα επίπεδα ενέργειας, την εστίαση και την απόδοση.

Βιολογικό Γάλα
Όταν καταναλώνεις βιολογικό γάλα, λαμβάνεις ένα καλύτερο διατροφικό πακέτο με περισσότερα αντιοξειδωτικά και ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, οι γεωργικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη βιολογική παραγωγή γάλακτος περιορίζουν τη χρήση αντιβιοτικών που συμβάλλουν σε προβλήματα δημόσιας υγείας. Μια μελέτη που έλαβε δείγμα τόσο από συμβατικά όσο και από βιολογικά γάλατα που αγοράστηκαν σε καταστήματα λιανικής βρήκε ότι το 60 τοις εκατό του συμβατικού γάλακτος περιείχε υπολείμματα αντιβιοτικών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν στο 59 τοις εκατό των συμβατικών δειγμάτων γάλακτος, ωστόσο το βιολογικό γάλα δεν περιείχε κανένα από τα δύο.

Σε τι να εξοικονομήσεις χρήματα

Χύμα καρύδια
Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε καρύδια έχουν πιο θρεπτική διατροφή, με υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αγόρασε τα χύμα και, στη συνέχεια, αποθήκευσε την ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μήνα στο ψυγείο σου και τα υπόλοιπα στην κατάψυξή για μελλοντική χρήση. Αυτός είναι ένας πολύ πιο οικονομικός τρόπος για να φας καρύδια σε σύγκριση με την αγορά μικρότερων συσκευασιών που τείνουν να είναι πιο ακριβές.

Κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα θαλασσινά
Σε ό,τι αφορά τα θαλασσινά, οι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα είναι επιλογές χαμηλότερου κόστους που εξακολουθούν να προσφέρουν τη θρεπτική τους αξία. Επιπλέον, η πραγματικότητα είναι ότι πολλά από τα θαλασσινά που βλέπεις στον πάγκο των έχουν προκαταψυχθεί και αποψυχθεί.

Βιολογικά Κατεψυγμένα Προϊόντα
Η διαφορά κόστους μεταξύ βιολογικών κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών και των συμβατικών είναι συνήθως ελάχιστη, και δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά.