Τα αβγά στο... μικροσκόπιο!

25.04.2016
Πόσα γνωρίζεις για την ανατομία του αβγού; Μάθε όσα χρειάζεται να ξέρεις.
  • Ο κρόκος περιέχει κυρίως «καλή» χοληστερίνη (HDL), καθώς και λουτεΐνη & ζεαξανθίνη, φυτοθρεπτικές ουσίες που προστατεύουν τα μάτια.
  • Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και με βιολογική αξία ανώτερη από αυτήν των πρωτεϊνών του κρέατος!

Έχω απορία!

Είναι ασφαλές να τρώω ωμά βιολογικά αβγά ή να τα χρησιμοποιώ σε γλυκά που δεν χρειάζονται ψήσιμο;

Ανεξαρτήτως προέλευσης, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής ή συμβατικά, δεν είναι καθόλου ασφαλές να καταναλώνεις ωμά αβγά, διότι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από σαλμονέλα. Η σαλμονέλα φονεύεται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 70 βαθμών, επομένως τα αβγά προτού καταναλωθούν πρέπει να υφίστανται θερμική επεξεργασία (βρασμό, τηγάνισμα κ.ά.). Για τα γλυκά που δεν απαιτούν ψήσιμο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμα, παστεριωμένα αβγά.

Θρεπτικότατο!

1 μικρό βραστό αβγό (55 γραμμ.) καλύπτει περίπου το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12 και περίπου το 10% σε βιταμίνη Α, Β2, Ε, D και φολικό οξύ!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139

Update: Απρίλιος 2016.