6 συμβουλές για να κοιμάσαι καλύτερα το καλοκαίρι

6 συμβουλές για να κοιμάσαι καλύτερα το καλοκαίρι
To καλοκαίρι ο ύπνος είναι συνήθως πιο δύσκολος και ειδικότερα σε περιόδους καύσωνα. Αν μάλιστα ανήκεις σε αυτούς που έχεις διαπιστώσει ότι τα πρότυπα ύπνου σου ποικίλλουν ανάλογα με τις εποχές, τότε θα βιώνεις τη δυσκολία στον ύπνο κάθε καλοκαίρι.

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι μια αλλαγή στις εποχές μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεσή σου και τη διάρκεια του ύπνου σου έως τη συχνότητα των ανωμαλιών του ύπνου. Το καλοκαίρι, ειδικότερα, η αλλαγή μπορεί να δυσκολέψει τον ποιοτικό ύπνο, ειδικά με τις αυξημένες ώρες φωτός της ημέρας, τον θερμότερο καιρό και τις περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές που φέρνει η εποχή.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις μεταβλητές είναι έξω από τον έλεγχό σου, υπάρχουν 6 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις καλύτερο ύπνο - ακόμα και το καλοκαίρι.

Έως και 50 έως 70 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. υποφέρουν από προβλήματα ύπνου που εμποδίζουν την καθημερινή τους λειτουργία και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και τη μακροζωία τους. Παρακάτω είναι 6 τρόποι με τους οποίους μπορείς να κοιμηθείς καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καθιέρωσε μια ρουτίνα ύπνου (και μείνε σταθερή σε αυτήν)

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προωθήσεις την καλύτερη υγιεινή του ύπνου είναι να καθιερώσεις μια ρουτίνα πριν τον ύπνο—και μια σταθερή ώρα ύπνου—και στη συνέχεια να την τηρήσεις ότι κι αν γίνει. Το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές, μπορεί να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου και να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

Κοιμάσαι με ανοιχτό τον ανεμιστήρα; Μπορεί να κάνεις κακό στην υγεία σου - Ιδού γιατί

Να είσαι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας (αλλά να περιορίζεις την άσκηση τη νύχτα)

Παρόλο που η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία σου, ο χρόνος που θα την κάνεις είναι επίσης σημαντικός, ειδικά αν θέλεις να βεβαιωθείς ότι θα ξεκουραστείς. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε να ασκηθείς στον ήλιο πολύ νωρίς το πρωί. Κάνοντας αυτό βοηθά να ρυθμίσεις το ρολόι του σώματός σου και είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσεις τον ύπνο σου. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγεις την άσκηση το βράδυ πριν τον ύπνο.

Πρόσεξε τι τρως και πίνεις πριν κοιμηθείς

Αν και ίσως γνωρίζεις ήδη ότι πρέπει να περιορίσεις την καφεΐνη το βράδυ, θα πρέπει επίσης να περιορίσεις τη χρήση αλκοόλ τις ώρες πριν τον ύπνο. Ακόμη και το να τρως αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου. Εάν επιθυμείς να κοιμάσαι καλύτερα το καλοκαίρι, θα πρέπει να διακόψεις το αλκοόλ τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο και να έχεις ολοκληρώσει το βραδυνό σου γεύμα δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Κράτησε το υπνοδωμάτιό σου δροσερό

Όταν κοιμάσαι σε ένα δροσερό περιβάλλον, θα μπορείς να κοιμηθείς καλύτερα και να μην διακόψεις τον ύπνο σου. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι περίπου 18 έως 20 βαθμοί Κελσίου. Επειδή όμως η θερμική άνεση μπορεί να είναι υποκειμενική, καλό είναι να πειραματιστείς για να βρεις την ιδανική θερμοκρασία.

Πώς να ντυθείς για το γραφείο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες

Κοιμήσου μόνη

Εάν έχεις τον χώρο, μπορεί να θέλεις να σκεφτείς να κοιμηθείς μόνη—ειδικά εάν έχεις έναν σύντροφο ή ένα κατοικίδιο που συνήθως μοιράζεται το κρεβάτι μαζί σου. Στην πραγματικότητα, όταν δύο σώματα έρχονται σε επαφή ή σε στενή επαφή μεταξύ τους, τείνουν να εκπέμπουν θερμότητα. Και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία της γύρω περιοχής.

Κάνε ντους πριν την ώρα του ύπνου

Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα σου να μειώσει φυσικά τη θερμοκρασία του όταν κάνει ζέστη έξω, μπορείς να το βοηθήσεις κάνοντας ένα ντους πριν τον ύπνο. Οι ερευνητές σε μια μελέτη κατέληξαν ότι οι άνθρωποι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν σε ζεστά περιβάλλοντα επειδή η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός τους παρεμπόδιζε τη ρύθμιση της κιρκάδιας θερμοκρασίας και τελικά οδηγούσε σε κακό ύπνο.

Αν ο ύπνος που χρειάζεσαι το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολος - ειδικά όταν το κοινωνικό σου ημερολόγιο γεμίζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν - ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προωθήσεις την ποιότητα του ύπνου σου, όπως η τήρηση μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο, το να διατηρείς το υπνοδωμάτιό σου δροσερό και σκοτεινό και να περιορίσεις το φαγητό και το ποτό πριν τον ύπνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10.07.2023 - 20:52