SEX

Πονάς μετά το σεξ; Αυτές είναι οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορείς εύκολα να αντιμετωπίσεις

22.11.2020
Πονάς μετά το σεξ; Αυτές είναι οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορείς εύκολα να αντιμετωπίσεις
Οι αλλαγές στο σύντροφο, τη στάση και προϊόντα που χρησιμοποιείς μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο μετά την ερωτική επαφή, λέει στο Womens Health Mag, η Isa Herrera, φυσιοθεραπεύτρια από τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στις ολοκληρωμένες θεραπείες πυελικού εδάφους για γυναίκες.

Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αιτία και να βρούμε μια άμεση λύση. Διότι, όπως λέει η Herrera, «δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπεις το σεξ». Εννοείται.

Δες πώς μπορείς να προσδιορίσεις τι μπορεί να σε ενοχλεί στο σεξ- πέραν των θεμάτων φυσιολογίας, μολύνσεων, μυκητών κλπ - και πώς να το διορθώσεις ή να το αποτρέψεις την επόμενη φορά.

Παραλείπεις τα προκαταρκτικά παιχνίδια (ή το λιπαντικό)

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη επαφή, παραμένοντας η πιο κοινή αιτία δυσφορίας μετά το σεξ, λέει η καθηγήτρια γυναικολογίας Alyssa Dweck. Συνήθως, η ξηρότητα σημαίνει απλά ότι ήσουν λίγο ανυπόμονη.

Τι να κάνεις για αυτό: Αρκετή διέγερση (να επεκτείνεις το ερωτικό παιχνίδι!). Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου. Θα είσαι περισσότερο υγρή και ο κόλπος σου θα γίνει πιο ελαστικός καθώς ο ενθουσιασμός σου μεγαλώνει. Επίσης, μην φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό.

Η σεξουαλική επαφή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε διάρκεια ή είχε πολύ παιχνίδι

Είναι κοινή λογική: «Φυσικά θα πονάς αν το σεξ είναι πολύ έντονο», λέει η Leah Millheiser,, διευθύντρια του προγράμματος γυναικείας σεξουαλικής ιατρικής στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Ειδικά αν η λίπανση δεν είναι επαρκής, αυτές οι παθιασμένες σεξουαλικές επαφές μπορούν να προκαλέσουν μικρές αμυχές στον κολπικό σου ιστό.

Τι πρέπει να κάνεις: Ξεκουράσου. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο με αρωματικά άλατα και, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιήσεις μια κρέμα υδροκορτιζόνης για ανακούφιση. Την επόμενη φορά, φρόντισε να κάνεις παύση για λιπαντικό όταν χρειάζεται. «Άκουσε το σώμα σου και μάθε πότε πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα», λέει η Δρ. Millheiser.

Σε ενοχλεί η στάση

«Ορισμένες στάσεις αυξάνουν τον πόνο, αλλά εξαρτάται πραγματικά από το άτομο», λέει η Janet Brito, κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημένη σεξουαλική θεραπεύτρια από τη Χονολουλού της Χαβάης. «Για παράδειγμα, εάν βρίσκεσαι στην ιεραποστολική θέση και αισθάνεσαι πόνο και την επιθυμία να ουρήσεις, θα μπορούσε να είναι ένδειξη πρόπτωσης της ουροδόχου κύστης».

Τι πρέπει να κάνεις: «Πειραματίσου και επίλεξε τις θέσεις που είναι βέλτιστες για το σώμα σου», λέει η Brito.

Νιώθεις άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στους μύες του πυελικού εδάφους, λέει η Brito: «Δεδομένου ότι το σεξ σχετίζεται με τη χαλάρωση, το άγχος μπορεί να δυσκολέψει τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους, εμποδίζοντας σε να βιώσεις τη σεξουαλική ευχαρίστηση».

Τι να κάνεις: Δοκίμασε να φτιάξεις τη διάθεση με κεριά, μασάζ και σέξι εσώρουχα ... όπου κι αν είσαι! Το κλειδί είναι να βγάλεις από το μυαλό σου το άγχος και να δώσεις προτεραιότητα στην ευχαρίστησή σου

Το δέρμα σου αντιδρά σε προϊόντα

Εάν ο πόνος σου εμφανίζεται μόνο μετά τη χρήση ορισμένων προϊόντων υγιεινής (όπως αρωματικά καθαριστικά), προφυλακτικά ή σπερματοκτόνα, είναι αρκετά ασφαλές να πεις ότι ο πόνος σου σχετίζεται με ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από προϊόντα. Ορισμένα προφυλακτικά (ειδικά εάν είσαι αλλεργική στο λατέξ), ένα νέο σαπούνι ντους ή εσώρουχα που δεν έχουν πλυθεί καλά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ορισμένες γυναίκες.

Τι πρέπει να κάνεις: Απομάκρυνε τα ερεθιστικά προϊόντα και αναζήτησε τις πιο φυσικές, χωρίς άρωμα εναλλακτικές λύσεις. Η Δρ. Millheiser συμβουλεύει επίσης να μην χρησιμοποιείς λιπαντικά που διαφημίζουν μια αίσθηση «μουδιάσματος», η οποία σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να φανεί περισσότερο σαν κάψιμο.