Γιορτή του πατέρα: 10 πράγματα που κάνει ένας μπαμπάς και γίνεται ακόμη καλύτερος

18.06.2023
Γιορτή του πατέρα: 10 πράγματα που κάνει ένας μπαμπάς και γίνεται ακόμη καλύτερος
Σήμερα γιορτάζουν οι μπαμπάδες, σε περίπτωση που σου είχε διαφύγει και με την αφορμή μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για τον γονιό που φαίνεται ότι είναι "παραμελημένος" και "υποτιμημένος" σε σχέση με τον άλλον, αλλά αν αυτό αληθεύει όντως ή όχι, εξαρτάται, αρχικά, από τον ίδιο.

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή που, πλέον, δε χωρά την παραμικρή αμφιβολία: Τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς τους. Εξίσου. Και ας μη μείνουμε αποκλειστικά στο κομμάτι του θηλασμού, το μόνο, ίσως σημείο που, όντως, ένας άντρας σηκώνει τα χέρια ψηλά γιατί σε όλα τα υπόλοιπα μπορούν αμφότεροι να ανταπεξέλθουν ωραιότατα το ίδιο. Αρκεί να θέλουν. Αντιπαρέρχομαι το "να ξέρουν" που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί γιατί ανεξαρτήτου φύλου, ουδείς γεννιέται με τη γνώση του πώς να είναι γονιός, είτε άντρας είτε γυναίκα.

Έχει αποδειχθεί πως οι ενεργοί μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ζήσουν πιο χαρούμενες, πιο υγιείς, πιο επιτυχημένες ακόμη, ζωές από τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες είναι απόντες, ή μη συμμετοχικοί.

"Ο καλύτερος μπαμπάς είναι εκείνος που δίνει 'παρών'", λένε κάποιοι και δεν έχουν άδικο. Με αυτή τη λογική, λοιπόν, ιδού μερικά στοιχεία που έχει ένας μπαμπάς που δηλώνει "παρών" με στόχο όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο σε όποιον δεν κάνει "τικ" στα περισσότερα αλλά να δώσουμε ένα "σπρώξιμο" σε κάποιους που μπορεί να το χρειάζονται! Ποτέ δεν είναι αργά! Και σε θέματα οικογένειας (και σχέσεων, γενικότερα, εδώ που τα λέμε) όταν ένας κάνει ένα βήμα, όταν ένας ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι, ο αντίκτυπος έρχεται σε όλη την ομάδα και το πρόσημο μακάρι να είναι θετικό!

pexels-andrea-piacquadio-38311561.jpg

Τι κάνει, λοιπόν, ένας μπαμπάς που... ξεχωρίζει; Ιδού η "λίστα" που, κακά τα ψέματα, ισχύει στο 100% και για τη μαμά!


1. Σέβεται τη μητέρα των παιδιών του

Βασική αρχή και ισχύει αμφίδρομα φυσικά! Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να σέβονται ο ένας τον άλλο είναι πιο πιθανό να νιώσουν πιο ισορροπημένα από μικρά, πιο αποδεκτά και άξια σεβασμού επίσης.

Γιορτή του πατέρα: Τρία μαθήματα που θα μπορούσαν να πάρουν παλιότεροι μπαμπάδες από τους νέους - και θα έβγαιναν κερδισμένοι

2. Περνά ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά του

Αν πάντα νιώθεις πιεσμένος και κάνεις τα πάντα με το... ρολόι το παιδί το καταλαβαίνει και νιώθει παραμελημένο, ό,τι και αν του πεις εσύ. Άσε, λοιπόν, λίγο το κινητό στην άκρη, κι εσύ θα κερδίσεις!

3. Έχει κερδίσει το δικαίωμα της... κουβέντας

Για να σε ακούσουν πρέπει πρώτα να ακούς (και πάλι να είσαι εκεί). Είναι πολύ σημαντικό να νιώσει το παιδί ότι μπορεί να σου μιλήσει και για να γίνει αυτό πρέπει εσύ να μιλήσεις πρώτος. Για να κερδίσει την ευλογία του να του μιλάνε τα παιδιά του, ένας γονιός πρέπει να κάνει πρώτος εκείνος την κίνηση. Από νωρίς. Ένας πατέρας που μιλά για τα "δικά" του και ακούει πάντα τις ιδέες και τα προβλήματα των παιδιών του μόνο κερδισμένος θα βγει.

4. Επιβάλλει πειθαρχία με τον πιο ήρεμο τρόπο

Όλα τα παιδιά χρειάζονται όρια, καθοδήγηση και πειθαρχία και όχι στεγνή τιμωρία. Για να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους χωρίς έντονες αντιδράσεις.; Οι γονείς που επιβάλλουν την πειθαρχία με αγάπη, ηρεμία, δικαιοσύνη και, σίγουρα χωρίς βία είναι σαφώς πιο αποτελεσματικοί.

5. Δε χάνει ευκαιρία για να φάνε όλοι μαζί στο τραπέζι

Η σημασία του οικογενειακού γεύματος είναι τεράστια και ο γονιός το γνωρίζει. Δεν υπάρχει πιο ιδανική στιγμή αυτή για χαλαρή κουβέντα και... νέα!

pexels-kampus-production-85076871.jpg

6. Ξέρει ότι δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες - διδάσκει η πράξη

Το καλύτερο μάθημα που μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου είναι με τις πράξεις σου, όχι με τα λόγια σου. "Σφουγγάρι" είναι τα παιδιά αλλά κυρίως από αυτά που βλέπουν, όταν εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι, όχι από αυτά που ακούν!


7. Δεν ντρέπεται να δείξει αγάπη

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ασφάλεια που προκύπτει από το αίσθημα αποδοχής και αγάπης από την οικογένειά τους. Υπερβολές δεν χρειάζονται αλλά και η παραμικρή ένδειξη τρυφερότητας εκτιμάται δεόντως (και δίνεται πίσω διπλά και τρίδιπλα!)

8. Μοιράζεται ενδιαφέροντα των παιδιών του

Ο "έξυπνος" μπαμπάς βρίσκει τρόπους να έρθει πιο κοντά στα παιδιά του σε όποια ηλικία. Μία κοινή ομάδα στα social media όπου μοιράζονται αστεία βίντεο ή νέες μουσικές, για παράδειγμα είναι μία προσέγγιση που "εγγυάται" επιτυχία!

Γιορτή της μητέρας: 4 φάσεις που έχει περάσει σίγουρα η σχέση με τη δική σου (εκτός από τα 40 κύματα!)

9. Εξασφαλίζει τα "δικά" τους

Χωρίς να διαχωρίζεται επί της ουσίας η σημασία στην παρουσία αμφοτέρων των γονέων, έχει μεγάλη σημασία η κατ' ιδίαν σχέση του παιδιού με τον καθένα. Ο μπαμπάς που βρίσκει τρόπο να έχει μικρά "μυστικά" με το παιδί του, ή δραστηριότητες μόνο δικές τους έχει κάτι να μας μάθει!


10. Αντιλαμβάνεται ότι η "δουλειά" του πατέρα δεν τελειώνει ποτέ

Ακόμη και όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι, πάντα θα γυρίζουν στους γονείς τους για θέματα που τους απασχολούν -εφόσον, βέβαια, η ανάλογη σχέση έχει χτιστεί από πριν! Δεν υπάρχει πιο μεγάλη "αίσθηση πληρότητας" από αυτή που σου δίνει η γεμάτη σχέση με το παιδί σου και ο γονιός που το έχει καταλάβει αυτό είναι ο πιο κερδισμένος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.06.2023 - 11:38