Γιορτή της μητέρας: 4 φάσεις που έχει περάσει σίγουρα η σχέση με τη δική σου (εκτός από τα 40 κύματα!)

08.05.2022
Γιορτή της μητέρας: 4 φάσεις που έχει περάσει σίγουρα η σχέση με τη δική σου (εκτός από τα 40 κύματα!)
Μάνα, μητέρα, μαμά, μανούλα και χίλια δυο άλλα υποκοριστικά. Όπως κι αν την πεις... Μάνα είναι μόνο μία. Και σήμερα γιορτάζει. Ας ευχηθούμε "χρόνια πολλά" με μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της των φάσεων της πολύπαθης, αλλά και τόσο ενδιαφέρουσας, σχέσης "μητέρας και κόρης".

Τα πρώτα χρόνια της ζωής σου η εξάρτηση είναι αδιαμφισβήτητη. Χωρίς αυτή δεν κάνεις ρούπι. Καλά, στην αρχή και να' θελες δεν θα μπορούσες, δηλαδή, αλλά αυτό ισχύει και για λίγο αργότερα. Τότε που οι αγκαλιές είναι τόσο σφιχτές που μοιάζουν κεφαλοκλείδωμα, τότε που το "Μανούλα μου σ' αγαπώ" και "Είσαι η καλύτερη μαμά στον κόσμο" βρίσκονται σίγουρα σε ημερήσια διάταξη. Τότε που η μαμά σου είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο και "η δική μου η μαμά δεν μοιάζει με καμιά". Τόσο μακρινό αυτό το "τότε"! Φάση πρώτη!


Και μετά... έρχεται η εφηβεία. Τρελό "γλέντι" -ορμονών κατά κύριο λόγο! Από "μεγαλύτερη αγάπη" η μαμά γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός. Μπορεί το "είσαι η χειρότερη μαμά στον κόσμο" να μην το είπες ποτέ αλλά οι πράξεις και το βλέμμα σου σίγουρα το μετέφεραν το μήνυμα -και τη "μαχαιριά"! Μα τι να σου κάνει κι εκείνη! Το καταπίνει το συναίσθημα κάπου μεταξύ αγωνίας, στεναχώριας και πολλών τύψεων που, όσο το σκέφτομαι, μάλλον είναι συνώνυμο της λέξης "μαμά" έτσι κι αλλιώς! Φάση είναι, θα περάσει σκέφτεται. Ξέρει. Περιμένει. Και περνά, αργά ή γρήγορα!

10 φράσεις που μαρτυρούν ότι γίνεσαι... η μαμά σου


Στη συνέχεια έρχεται η φάση της ενηλικίωσης. Εκεί, στην ουσία, φαίνεται τι έχει αφήσει πίσω του ο "τυφώνας" εφηβεία, ο οποίος μέσα στην ορμή του είχε και μία πτυχή "χτισίματος" -σχέσης δηλαδή. Αφού κατακαθίσουν οι ορμόνες, λοιπόν, αρχίζουν οι σκέψεις και η συνειδητοποίηση. "Βρε τι τράβηξε κι αυτή η έρμη"! "Δεν τα έλεγε και τόσο λάθος τελικά", σα να καταλαβαίνεις... Κάπου εκεί αρχίζει η άνεση. Θα πιεις ανοιχτά το ποτάκι σου μαζί της, θα καπνίσεις μπροστά της το τσιγάρο σου, εκείνη θα σου πει τα μυστικά της δικής της νιότης -υπήρξε και η μάνα μου νέα; άκου τώρα κάτι πράγματα!!!- θα σου μιλήσει για τα προβλήματα που μπορεί να έχει με τον μπαμπά σου -εκεί μπορεί να ζοριστείς αλλά θα "δεις το φως το αληθινό". Στο τέλος αυτής της φάσης έχεις αντιληφθεί κάτι που δεν σου περνούσε καν από τον νου: Ναι, η μαμά σου -πέρα από μαμά σου- είναι και γυναίκα και σύντροφος και φίλη και επαγγελματίας και τόσα άλλα! Και μπορεί να τη γουστάρεις ως άνθρωπο ή και να μην τη γουστάρεις αλλά, τουλάχιστον αρχίζεις να την καταλαβαίνεις -αντίθετα με το τι υποστηρίζει εκείνη μέχρι το τέλος. "Δεν καταλαβαίνεις": ατάκα φωτιά.

Γιορτή της μητέρας: Η Ζέτα Δούκα, η Μαριάννα Τουμασάτου και η Μαίρη Σταυρακέλλη μας μιλούν για το δώρο της μητρότητας

Πολύ σύντομα όμως και αυτή η ατάκα φωτιά καταρρίπτεται γιατί στην επόμενη φάση, πολύ απλά... γίνεσαι η ίδια η μάνα σου! Δεν το γλιτώνεις όσο κι αν προσπαθείς. Θέλεις δε θέλεις, θα γίνεις η μάνα σου, έστω σε μερικές περιπτώσεις! Την πρώτη στιγμή που θα το αντιληφθείς θα τη θυμάσαι πάντα. Θα είναι σα να έχεις φάει χαστούκι, ενώ την ίδια στιγμή νιώθεις ότι έχει έρθει η... επιφοίτηση!

Ειδικά αν κάνεις οικογένεια και παιδιά... Εκεί να δεις deja vu! Εκεί θα πεις: "Αχ βρε μάνα" που θα πάει σύννεφο. Τι δύναμη έχει αυτό το "γραμμένο"! Πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο! Πόσα πράγματα που μισούσες σ' εκείνη θα επαναλάβεις χωρίς να μπορείς πάντα να αντιδράσεις! Αρκετά θα τα γλιτώσεις, όμως αυτό το "όταν θα γίνεις μάνα θα καταλάβεις", αν όντως γίνεις μάνα... όντως θα καταλάβεις! Και όταν καταλαγιάσει ο θυμός ("δεν το αντέχω να έχει δίκιο") θα δεις ότι η ζωή κάνει τέτοιους κύκλους που είναι τρομακτικό! Γιατί κι εκείνη (δεν μπορεί) θα την πέρασε βήμα βήμα αυτή τη διαδικασία, όμως επειδή ήταν άλλες οι εποχές και ο κόσμος δεν "ψαχνόταν" και δεν ανέλυε τόσο πολύ, τόσο πολλά ίσως να μην το είχε καταλάβει. Εσύ όμως; Η δική σου κόρη; Σιγουράκι! That's Life, όμως. Και είναι ΟΚ!

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλή μαμά (ακόμα και αν εσύ δεν είσαι σίγουρη για αυτό)

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλου του κόσμου τις μανούλες που -εκτός μερικών ακραίων εξαιρέσεων που, τελικά, επιβεβαιώνουν τον κανόνα- είναι άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι, που όσο υπεύθυνοι είναι για τα κακά που τους καταλογίζουμε τόσο εύκολα, άλλο τόσο ρόλο έχουν παίξει και στα όποια καλά. "Δεν φυτρώνουμε σ' αυτή τη ζωή": Νόμος! Ας τους το πιστώσουμε αυτό, λοιπόν, μέρα πού' ναι με ένα μεγάλο "ευχαριστώ" πλάι στο "σ' αγαπώ" που θα τους πούμε και να ευχόμαστε να τους έχουμε και του χρόνου εδώ κοντά μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12.05.2023 - 07:48