To παιδί σου πεινάει συνέχεια; 5 πιθανές αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

21.03.2022
To παιδί σου πεινάει συνέχεια; 5 πιθανές αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Οι γονείς γνωρίζουν ότι το φαγητό του παιδιού – ποσότητα, είδος, συχνότητα- μπορεί να είναι περίπλοκο ζήτημα. Η ενασχόληση με την όρεξη των παιδιών μπορεί να είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά πράγματα για τη μητρότητα. Υπάρχουν εκείνα τα παιδιά που είναι εξαιρετικά φειδωλά με το φαγητό και άλλα που μπορούν να φάνε και εσένα (το λέμε χαριτολογώντας). Και ενώ είναι αλήθεια ότι μερικά παιδιά έχουν απλά μια κανονική όρεξη, μια ακόρεστη πείνα ίσως σηματοδοτεί κάτι άλλο. Παρακάτω αναφέρουμε πέντε πιθανούς λόγούς, για τους οποίους τα παιδιά λένε ότι πεινάνε, καθώς και εύκολες λύσεις για τον καθένα.

1. Κάνουν συνειρμούς με το φαγητό

Εάν κάθε φορά που ένα παιδί μπαίνει στο αυτοκίνητο, αναστατώνεται ή κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και ισχυρίζεται ότι είναι πεινασμένο, είναι πιθανό να θέλει να φάει για άλλους λόγους εκτός από την πείνα. Τα παιδιά λένε ότι πεινούν επειδή ξέρουν πώς με αυτό τον τρόπο τραβάνε την προσοχή των γονέων - και είναι πιο πιθανό να ζητάνε τα τρόφιμα που θέλουν εκείνα.

Η λύση: Οι γονείς που προτιμούν να ταΐζουν τα παιδιά με ένα ευέλικτο πρόγραμμα αλλά σε ένα καθορισμένο μέρος, αντί να τα ταΐζουν όταν πεινάνε, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται το φαγητό στην τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο, για παράδειγμα. Οι οικογένειες πρέπει να τρώνε μαζί στο τραπέζι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό βοηθά τα παιδιά να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής και να μην ζητάνε συχνά φαγητό.

Οι 4 ποικιλίες τσαγιού που μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

2. Αισθάνονται στερημένα

Υπάρχει ένα φαινόμενο στον ερευνητικό κόσμο που ονομάζεται «τρώγοντας από απουσία πείνας». Τείνει να εμφανίζεται σε παιδιά με περισσότερα κιλά, τα οποία είναι πιθανότερο να μην μπορούν να περιοριστούν σε ένα γεύμα. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί μπορεί να μην του επιτρέπεται να φάει δεύτερη φορά ή να τρώει γλυκά και αυτό με τη σειρά του να το κάνει εμμονικό για το φαγητό, τρώγοντας περισσότερο όταν μπορεί.

Η λύση: Εκτός από το να κρατάτε ένα πρόγραμμα για το φαγητό, επιτρέψτε στα παιδιά να αποφασίσουν πότε θα τελειώσουν το γεύμα τους. Το αίσθημα στέρησης που βιώνει ένα παιδί μπορεί να το κάνει να φάει περισσότερο από πριν. Συμπεριλάβετε ισορροπημένα γεύματα και γλυκά, διατηρώντας παράλληλα τους περιορισμούς σας ώστε να μην γίνεται υπερκατανάλωση καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά τείνουν να διαμορφώνουν τέτοιες διατροφικές συνήθειες.

5 μυστικά για να μεγαλώσεις έξυπνα παιδιά

3. Η στέρηση

Πολλές μαμάδες σαστίζουν επειδή το μικρό παιδί της ήταν πεινασμένο κάθε ώρα. Μήπως χρειάζονται περισσότερο λίπος; Αν η διατροφή είναι επικεντρωμένη στα υγιεινά τρόφιμα όπως στα φρούτα και τα λαχανικά και λείπει το λίπος, η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά το χρειάζονται σε υψηλότερα επίπεδα. Σε άλλες περιπτώσεις, πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν τα χορταίνουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να πεινάνε.

Η λύση: Παρέχοντας μια ποικιλία από ομάδες τροφίμων με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε τις ορέξεις των παιδιών. Στα κύρια γεύματα, συμπεριλάβετε τρεις έως πέντε μερίδες από ομάδες τροφίμων, ενώ για σνακ, δώστε τουλάχιστον δύο μερίδες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν γιαούρτι, καρύδια, τυρί και φρούτα ή μισό σάντουιτς.

4. Το τραπέζι έχει τρόφιμα που απολαμβάνουν

Πολλά παιδιά απεχθάνονται το βραδυνό φαγητό εάν δεν υπάρχει τίποτα εκεί που να του τραβήξει την προσοχή. Θα τσιμπήσουν λίγο και θα πουν ότι είναι «χορτάτα», και θα επιστρέψουν σε μια ώρα ζητώντας σνακ.

Η λύση: Σχεδιάστε τα γεύματα με όλη την οικογένεια και φροντίστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα (αν όχι δύο) πράγματα που ένα παιδί είναι πιθανό να φάει. Καλύτερα όμως, σερβίρετε γεύματα οικογενειακού τύπου, σε διάφορα πιάτα αφήνοντας τα μικρά να επιλέξουν.

Πώς να μεγαλώσεις αδέρφια που τα πηγαίνουν καλά

5. Αναπτύσσονται ραγδαία

Μερικές φορές ένα πεινασμένο παιδί είναι ακριβώς αυτό: πεινασμένο. Τα παιδιά μεγαλώνουν ραγδαία, που σημαίνει ότι δεν τρώνε πάντα την ίδια ποσότητα κάθε μέρα. Όσο μεγαλώνουν, θα είναι πιο πεινασμένα, ζητώντας δεύτερο και τρίτο πιάτο ενώ θα ξυπνούν έτοιμα για φαγητό.

Η λύση: Τα καλά νέα είναι ότι βάζοντας τη διατροφή σε ένα πρόγραμμα, επιτρέπετε στα παιδιά να ρυθμίζουν την πρόσληψή τους με οικείες τροφές που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Απλά ετοιμάστε με αγάπη το δικό σας θρεπτικό φαγητό και παρακολουθήστε τα να μεγαλώνουν.