Πώς να βρεις χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σου σαν νέα μαμά

06.01.2023
Πώς να βρεις χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σου σαν νέα μαμά
Οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο θα σε κάνει να είσαι καλύτερα εξοπλισμένη διανοητικά και συναισθηματικά για να φροντίσεις ένα παιδί

Δεν είναι ασυνήθιστο οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς να επικεντρώνονται στη φροντίδα του εαυτού, όπως η μείωση του άγχους ή να μαθαίνεις κάτι νέο κάθε μέρα. Όμως, ενώ όλοι αυτοί οι στόχοι είναι άξιοι και δικαιολογημένοι, το να μπορείς να τους ασκήσεις πραγματικά είναι συχνά μια διαφορετική ιστορία - ιδιαίτερα για τους νέους γονείς που μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν περιορισμένοι χρόνο για να φροντίσουν το παιδί τους, και πολύ λιγότερο τον εαυτό τους. Και όμως, παραδόξως, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους νέους γονείς να αφιερώνουν ενεργά χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού τους. Οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο θα σε κάνει να είσαι καλύτερα εξοπλισμένη διανοητικά και συναισθηματικά για να φροντίσεις ένα παιδί.

Η διαμόρφωση της αυτοφροντίδας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σε βοηθήσει να τη δεις πιο ξεκάθαρα για αυτό που είναι: ένα απαραίτητο και υποστηρικτικό στοιχείο της καθημερινής ζωής, παρά μια πολυτέλεια που προορίζεται για άτομα με επιπλέον χρόνο ή πόρους. «Αν και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε τώρα, σε λογικό επίπεδο, ότι η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι εγωιστική, έχουμε μια ζωή μηνυμάτων από τον πολιτισμό, την κοινωνία και συχνά τις οικογένειές μας που μας είπαν ότι η φροντίδα του εαυτού μας πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα από τις ανάγκες. των παιδιών μας», λέει η θεραπεύτρια Kaitlin Soule.

4 hacks που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή κάθε νέας μαμάς

Υπάρχουν επίσης οι αμέτρητοι ψυχικοί και υλικοτεχνικοί παράγοντες της νέας γονεϊκότητας που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή σου μακριά από τη φροντίδα του εαυτού σου (παρά τις καλύτερες προθέσεις να την εξασκήσεις). «Οι σκέψεις σου είναι πιθανώς απασχολημένες με το να βεβαιωθείς ότι το μωρό σου θα επιβιώσει και κάθε ώρα θα είναι γεμάτη με τάισμα, αλλαγή πάνας και καθαρισμό», λέει η θεραπεύτρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και γονέας Christina Furnival. Η διαδικασία μπορεί γρήγορα να γίνει εξουθενωτική, προσθέτει.

Το να αφιερώσεις χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σου απαιτεί πρώτα να κατανοήσεις τι αποτελεί στην πραγματικότητα αποτελεσματική αυτοφροντίδα για εσένα, τόσο ως άτομο όσο και ως νέα γονέας, και στη συνέχεια να συνεργαστείς με τα κατάλληλα άτομα για να καταστήσεις δυνατή την εξάσκησή της. Παρακάτω, επαγγελματίες ψυχικής υγείας με δικά τους παιδιά μοιράζονται τις καλύτερες συμβουλές τους για να κάνουν ακριβώς αυτό.

1. Επέκτεινε τον προσωπικό σου ορισμό της αυτοφροντίδας
Είναι μια πράξη αυτοφροντίδας, από μόνη της, να εγκαταλείψουμε οποιονδήποτε αυστηρό ορισμό για το τι πρέπει ή τι χρειάζεται να είναι η αυτοφροντίδα. «Οι άκαμπτοι κανόνες και οι ρουτίνες δεν τείνουν να εξυπηρετούν καλά τους νέους γονείς σε μια εποχή γεμάτη στέρηση ύπνου και έντονες αλλαγές», λέει η Soule.

Εάν τα πράγματα που έρχονται στο μυαλό όταν αρχικά σκέφτεσαι τη «φροντίδα του εαυτού σου» δεν είναι πράγματα που πραγματικά θέλεις να κάνεις, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι μέρος της προσωπικής σου πρακτικής. «Όταν δεν πιστεύουμε ότι η φροντίδα του εαυτού μας είναι απλώς αφρόλουτρα, βραδιές κρασιού με φίλες ή βόλτες στο τετράγωνο, είμαστε ελεύθεροι να ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στο τι πραγματικά χρειάζεται για να φροντίσουμε τον εαυτό μας», λέει η Soule.

Αυτό σημαίνει να ρωτάς τον εαυτό σου την απατηλώς απλή αλλά συχνά παρακάμπτουσα ερώτηση για το τι σε κάνει να νιώθεις προσγειωμένη, ικανοποιημένη ή ήρεμη, λέει η θεραπεύτρια και γονέας Dayna Kurtz. «Η απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ίδιες δραστηριότητες όπως πριν αποκτήσεις παιδί, διαφορετικές ή συνδυασμό και των δύο». Για παράδειγμα, μπορεί να είναι το να κάνεις ένα μάθημα γιόγκα ή να πας μια βόλτα, αλλά μπορεί επίσης να είναι το να αναλάβει κάποιος άλλος το πλυντήριο ή να μπορείς να ακούσεις ένα επεισόδιο podcast από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς διακοπή.

To παιδί σου πεινάει συνέχεια; 5 πιθανές αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

2. Δημιούργησε μια κοινότητα με άλλους γονείς
Το να γίνεις γονιός μπορεί να είναι απομονωτικό γιατί σε διακρίνει τόσο από εκείνη που ήσουν πριν από τη γονεϊκότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προηγούμενες πρακτικές αυτοφροντίδας μπορεί να μην έχουν τα ίδια καταπραϋντικά οφέλη που είχαν κάποτε. Η εικονική ή πραγματική σύνδεση με άλλους νέους γονείς που μπορούν να συσχετιστούν με τη νέα σου πραγματικότητα μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα της μοναξιάς και να σου επιτρέψει να «αποκτήσεις μια αίσθηση κοινότητας με άλλους γονείς», λέει η Furnival.

3. Ανάθεσε, νωρίς και σωστά
Η αλήθεια του συνδυασμού της γονικής μέριμνας με τη φροντίδα του εαυτού είναι ότι το ένα πράγμα πρέπει συχνά να δώσει λίγα για να το πάρει το άλλο. Με άλλα λόγια, δεν είναι απλώς εντάξει, αλλά είναι απαραίτητο να αναθέσεις ορισμένες από τις γονικές σου ευθύνες σε έναν σύντροφο, ή σε άλλο πρόθυμο μέλος της οικογένειας ή φίλο, προκειμένου να δημιουργήσεις χρόνο για τον εαυτό σου. «Δεν είναι ασυνήθιστο οι γονείς, ειδικά οι νέοι γονείς, να αισθάνονται ότι πρέπει να μπορούν να χειριστούν τα πάντα, αλλά δεν πρέπει να τα χειριστείς όλα μόνη σου», λέει η Furnival.

Η αποδοχή προσφορών βοήθειας από αγαπημένα πρόσωπα δεν είναι σημάδι αδυναμίας - είναι μια υπεύθυνη απόφαση για τη δική σου υγεία. «Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις αυτού του είδους τις συνομιλίες με τον σύντροφό σου, αλλά είναι μια ευκαιρία να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αυξήσεις τη δική σου ικανότητα για φροντίδα και σύνδεση», λέει η Soule.

4. Απευθύνσου σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στη φροντίδα μετά τον τοκετό
Αν και μπορεί να αισθάνεσαι σαν κάτι που δεν έχεις χρόνο να κάνεις, αν μπορείς να το αντέξεις οικονομικά, μπορεί να αξίζει τον κόπο να αναζητήσεις την υποστήριξη ενός θεραπευτή με εξειδίκευση στη συνεργασία με νέους γονείς. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις τη φροντίδα του εαυτού σου ως κάτι αρκετά σημαντικό.

«Η θεραπεία μπορεί να είναι ένας καθορισμένος και αξιόπιστος χρόνος και χώρος κάθε εβδομάδα για την αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που είναι εγγενείς στη νέα ανατροφή των παιδιών», λέει η Kurtz. Ένας επαγγελματίας σε αυτόν τον χώρο μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις «πώς να αντιμετωπίσεις τα συχνά ανάμεικτα και περίπλοκα συναισθήματα που συνοδεύουν το να είσαι γονιός και πώς να μοιράζεσαι καλύτερα το γονικό φορτίο», λέει η Soule.