Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επιλόχειο αγχώδη διαταραχή

17.02.2023
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επιλόχειο αγχώδη διαταραχή
Μια στις πέντε νέες μητέρες θα παρουσιάσουν επιλόχειο αγχώδη διαταραχή - μάθε τα σημάδια, τα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις

Το επιλόχειο άγχος, όπως και η...κακιά του αδερφή, η επιλόχειος κατάθλιψη, μπορεί να κάνει την ήδη δύσκολη περίοδο που διανύει μια νέα μαμά ακόμα πιο δύσκολη. Ναι, όταν είσαι νέα μαμά είναι φυσιολογικό να έχεις συναισθήματα άγχους και νευρικότητας, αλλά εάν αυτά δεν υποχωρήσουν ή δεν μειωθοούν και αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα σου, μπορεί να είναι σημάδι ότι αντιμετωπίζεις επιλόχειο άγχος.

Πώς να βρεις χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σου σαν νέα μαμά

Δες παρακάτω όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι το επιλόχειο άγχος;

Το επιλόχειο άγχος είναι το έντονο άγχος που εμφανίζεται μετά τον τοκετό και παρεμποδίζει την ικανότητά της νέας μαμάς να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινότητα της. Προσοχή όμως: Κάθε νέα μαμά βιώνει άγχος, αλλά αυτό που είναι πιο συνηθισμένο και είναι γνωστό ως «baby blues», χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης, κλάμα και εξάντληση λόγω στέρησης ύπνου. Σε γενικές γραμμές, το άγχος και η ανησυχία είναι πολύ κοινά συμπτώματα. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς έως και το 80% των νέων μαμάδων το βιώνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πότε θεωρείται, λοιπόν, μη φυσιολογικό το το επίπεδο άγχους για τις νέες μαμάδες; Όταν έχεις ενοχλητικές, αρνητικές σκέψεις που παραμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες και αρχίζουν να στέκονται εμπόδιο σε μια φυσιολογική ζωή, τότε χτυπάει το "καμπανάκι". Το βασικό ζήτημα, με άλλα λόγια, προκύπτει όταν σταματάς να είσαι λειτουργική λόγω του υπερβολικά έντονου στρες και των αρνητικών σκέψεων.

Tantrum: Τι είναι και πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το επιλόχειο άγχος χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον κύκλο του ύπνου, ναυτία ή αλλαγές στην όρεξη, αλλά κυρίως από ένα μοτίβο ανησυχίας, σα να μην μπορείς να σταματήσεις να κάνεις μια αρνητική σκέψη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να εκφράζεται με μια εμμονή για το έμβρυο ή το αποτέλεσμα του επόμενου υπερήχου ενώ μετά τον τοκετό, μπορεί να ανησυχείς υπερβολικά για το θηλασμό, σε σημείο που δεν μπορείς να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο.

Το επιλόχειο άγχος είναι παρόμοιο με την επιλόχειο κατάθλιψη—και μπορεί να εμφανιστούν μαζί. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες βασικές διαφορές στα συμπτώματα. Συγκεκριμένα, το επιλόχειο άγχος μπορεί να περιλαμβάνει την εξουθενωτική θλίψη ή τις άσχημες σκέψεις για τον εαυτό σου ή το μωρό σου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα μπορέσει να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις αυτές τις δυο περιπτώσεις και να σου προτείνει τη σωστή θεραπεία. Επίσης, θα πρέπει να θυμάσαι ότι το ότι έχεις επιλόχειο άγχος δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχεις επιλόχειο κατάθλιψη.

Πόσο διαρκεί;

Σε αντίθεση με τα baby blues, το επιλόχειο άγχος (και η επιλόχειος κατάθλιψη) δε φεύγει από μόνο του. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις τη θεραπεία ή/και τη φαρμακευτική αγωγή, το πόσο καιρό θα διαρκέσει το επιλόχειο άγχος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την ποιότητα της θεραπείας.

Τι είδους θεραπεία μπορεί να γίνει;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση, είναι να έχεις κοντά σου άτομα που θα σε υποστηρίξουν, και πιο συγκεκριμένα έναν ειδικό ψυχικής υγείας αλλά και τα αγαπημένα σου άτομα. Η θεραπεία για το άγχος μετά τον τοκετό εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σου, και περιλαμβάνει τόσο τη συζήτηση με τον/ην ειδικό όσο και μια φαρμακευτική αγωγή.

Τελευταία τροποποίηση στις 17.02.2023 - 13:47