Επιστροφή στο σχολείο: 3 τρόποι για να την κάνεις πιο εύκολη για το παιδί σου

08.09.2022
Επιστροφή στο σχολείο: 3 τρόποι για να την κάνεις πιο εύκολη για το παιδί σου
Τρεις και σήμερα για το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς. Πότε έφτασε πάλι; Όλοι το ίδιο αναρωτιόμαστε. Και τα παιδιά περισσότερο. Την ερχόμενη Δευτέρα (12/9) έχουμε τον Αγιασμό. Είσαι έτοιμη;

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί σημαίνει ότι πάντα αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει τα πράγματα σωστά ή αν ίσως έπρεπε να είχες ενεργήσει διαφορετικά. Και ενώ δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση για κάθε πρόβλημα, σίγουρα υπάρχουν μερικά λάθη που μπορείς να αποφύγεις. Για παράδειγμα αν συνειδητοποιήσεις ότι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο είναι δύσκολη, η αποφυγή των παρακάτω λαθών που κάνουμε συνήθως, θα κάνει τη μετάβαση πιθανώς λίγο πιο εύκολη.

Πρώτη φορά στο σχολείο: Πώς θα καταπολεμήσεις το άγχος του παιδιού

Μια υπερβολικά συναισθηματική έκρηξη στο σχολείο

Πολλά παιδιά, όταν πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο ή επιστρέφουν μετά από ένα υπέροχο καλοκαίρι, αρχίζουν να κλαίνε, εκδηλώνοντας πολύ συναίσθημα καθώς δεν θέλουν να χωριστούν από τους γονείς τους και την ασφάλεια που τους προσφέρουν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα παιδιά που μπορούν να συγκινηθούν, αλλά και οι γονείς που πρέπει να αφήσουν τα μικρά τους να πάρουν τον δρόμο τους. Με βάση αυτό, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο γονείς και παιδιά να αρχίζουν να κλαίνε κοντά στην είσοδο της αυλής του σχολείου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις το άγχος και το στρες σου, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτά τα συναισθήματα και αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο. Επίσης, το να μένεις μέχρι το παιδί σου να σταματήσει να κλαίει, δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς το άγχος του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Απλώς πες «Αντίο», επίστρεψε στο αυτοκίνητο και κρύψε τα δάκρυά σου πίσω από το τιμόνι. Μια καλή στρατηγική θα ήταν να επισκεφτείς με το παιδί σου το σχολείο πριν έρθει η ώρα να πάει, ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.

Η προβολή των δικών σου φόβων στα παιδιά

Οι γονείς έχουν το ίδιο άγχος, αν όχι περισσότερο, με τα παιδιά τους όταν είναι η ώρα να πάνε σχολείο. Αυτό συμβαίνει γιατί ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουν καλή εντύπωση και να αποδίδουν καλά στην τάξη. Ένα λάθος που κάνουν είναι να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στα παιδιά τους χωρίς να συνειδητοποιούν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Φυσικά, είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ορισμένα πράγματα, αλλά το να ανησυχεί για αυτά δεν θα κάνει καλό.

Εάν αισθάνεσαι ότι το άγχος σου είναι υπερβολικό γύρω από την επιστροφή του παιδιού σου στο σχολείο, μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν ψυχοθεραπευτή. Θα σε βοηθήσει να τιθασεύσεις το άγχος σου και να μην το μεταφέρεις στο παιδί σου.

Πρωινό ξύπνημα για το σχολείο: 3 βασικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Οι υπερβολικές δραστηριότητες στα παιδικά προγράμματα

Το λάθος που κάνουν ορισμένοι γονείς είναι ότι νομίζουν ότι όσο περισσότερες δραστηριότητες κάνει ένα παιδί, τόσο καλύτερα εφοδιασμένο θα είναι αργότερα στη ζωή του. Έτσι γεμίζουν κάθε μέρα της εβδομάδας με πολλές δραστηριότητες που εξουθενώνουν το παιδί. Ναι, οι δραστηριότητες είναι πολύ ωφέλιμες εάν το παιδί σου θέλει να τις κάνει, αλλά δεν πρέπει να καταλαμβάνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού σου.

Ο ελεύθερος χρόνος έχει τεράστια σημασία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Έχουν περισσότερη ενέργεια, αλλά χρειάζονται επίσης λίγο χρόνο όταν μπορούν απλώς να καθίσουν στα δωμάτιά τους και να παίξουν το παιχνίδι της επιλογής τους. Η καλύτερη λύση θα ήταν να ρωτήσεις το παιδί ποιες δραστηριότητες του αρέσει να κάνει και να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που θα είναι το ίδιο καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Kαλή επιτυχία!