Οι 4 λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούν social media τα παιδιά μας

15.04.2020
Οι 4 λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούν social media τα παιδιά μας
Mήπως ανήκεις κι εσύ στους γονείς που πιστεύουν ότι το διαδίκτυο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ένα παιδί; Ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένες κοινώς αποδεκτές ενστάσεις όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου από παιδιά καθώς μπορεί, μεταξύ άλλων, να αποτρέψει τα παιδιά να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά στην κανονική τους ζωή όπως και να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Αλλά όπως αποδεικνύεται υπάρχουν, επίσης, μερικοί καλοί λόγοι για να αφήσεις τα παιδιά σου να απολαύσουν λίγο τα social media, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι έφηβοι ξοδεύουν περίπου 45 ώρες την εβδομάδα στα τηλέφωνά τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Common Sense Media.

Ωστόσο, η «καλύτερη ηλικία» για το πότε ένα παιδί θα πρέπει να ανοίξει τον πρώτο του λογαριασμό στα social media παραμένει ακόμα θολή. Για να υπάρχει μια εικόνα, ο αμερικανικός νόμος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο, καθιστά παράνομο για εμπορικούς ιστότοπους και apps να προσφέρουν λογαριασμούς σε παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς τη γονική συγκατάθεση. Οπότε ίσως αναρωτιέσαι πότε πρέπει να γνωρίσεις στο παιδί σου το ίντερνετ και με ποιο τρόπο. Το κλειδί, όπως λένε οι ειδικοί, είναι να γίνει αργά και σωστά. Και πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο ορίων. Δες, όμως, ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης.

1. Ένταξη στην ομάδα

Τα social media αποκτούν νόημα στον κόσμο της εφηβικής κοινωνικοποίησης. Η Dr. Barbara Winter, ψυχολόγος εφήβων με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, εξηγεί στο She Knows: «Τα social media επιτρέπουν στους εφήβους να είναι μέρος μιας ομάδας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αυτοεκτίμησης». Και σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Child and Family Psychology Review, η χρήση των social media από τους εφήβους «παρέχει νέες συνθήκες για να σκεφτούν και να δοκιμάσουν νέα χαρακτηριστικά, να μάθουν και να επιχειρήσουν νέες κοινωνικές δεξιότητες και να δημιουργήσουν σχέσεις».

2. Online μάθηση

Η τεχνολογία αποτελεί μία από τις πολιτιστικές μας γλώσσες και ίσως τώρα μπορεί να αισθανθείς κάπως λιγότερο ένοχη ως γονέας ενός παιδιού: «Τα social media είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εκμάθηση, ειδικά για τα παιδιά που είναι σχεδόν κολλημένα στους υπολογιστές τους», λέει η Katya Seberson, καθηγήτρια στο ExecutiveMind. «Γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του φανταστικού κόσμου των videogames και του πραγματικού κόσμου. Τα social media είναι μεταξύ αυτών των δύο. Μιλά για γεγονότα που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο αλλά βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή».

3. Πρόσβαση σε ειδήσεις

Θα είσαι πολύ τυχερή αν το παιδί σου θέλει να εγγραφεί συνδρομητής στην Καθημερινή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε παιδί πρέπει να μην έχει πρόσβαση στα νέα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. «Οι έφηβοι προτιμούν συχνά τα social media για ειδήσεις και γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο παρά να βλέπουν ειδήσεις από τις παραδοσιακές πηγές», εξηγεί η Winter. Σύμφωνα με έρευνα της Common Sense Media, το 47% των παιδιών διαβάζει τα νέα από το Facebook, ενώ το 41% ​​των προ-εφήβων ενημερώνεται από το YouTube. Φυσικά, μπορείς να ενημερώσεις το παιδί σου για το γεγονός ότι τα sites των social media δεν είναι sites ειδήσεων και να του εξηγήσεις ότι πρέπει πάντα να ακολουθεί τα προτεινόμενα «link ειδήσεων» στα social με την αρχική (δημοσιογραφική και πραγματική) πηγή τους.

4. Ελευθερία έκφρασης

Ως γονείς, χρησιμοποιούμε επίσης τα social media για αυτόν το λόγο: για να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας στη δική μας μικρή γωνίτσα του διαδικτύου. Ομοίως, λέει η Winter, τα social media επιτρέπουν στους εφήβους να εκφράζουν την ατομικότητά τους μέσω των stories, εικόνων και quotes, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν τη συναισθηματική, σεξουαλική και πνευματική υγεία τους.