3 τρόποι για να μιλήσεις στο παιδί σου για την εξάρτηση από το κινητό

09.12.2019
3 τρόποι για να μιλήσεις στο παιδί σου για την εξάρτηση από το κινητό
Εάν είσαι μητέρα παιδιού στην εφηβεία, είναι πιθανόν να έχεις την αίσθηση ότι το παιδί σου είναι όλη την ώρα στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτή είναι μια τάση που είναι παγκόσμια, καθώς περισσότερα από τα μισά παιδιά από 10 έως 13 ετών έχουν ένα smartphone και ο αριθμός αυτός ανεβαίνει όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, σύμφωνα με στοιχεία της MediaSmarts, μιας καναδικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στα θέματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας.

Με την απήχηση που έχουν αυτοί οι υπολογιστές τσέπης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί γονείς αναφέρουν το χρόνο που τα παιδιά τους ξοδεύουν σε αυτά, ως συνηθισμένη πηγή σύγκρουσης. Και σε μια έρευνα από το αμερικανικό μη-κερδοσκοπικό μέσο Common Sense Media, το 47% των γονέων στις Η.Π.Α. πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι εθισμένο στην κινητή συσκευή του.

Οι περισσότεροι γονείς τείνουν να είναι αντιδραστικοί όταν βλέπουν τα παιδιά τους να ξοδεύουν πολύ χρόνο στο τηλέφωνό τους και γκρινιάζουν για να τα κλείσουν αλλά αυτή η προσέγγιση δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Δες παρακάτω μερικούς καλύτερους τρόπους προσέγγισης αυτής της συζήτησης.

Eπικέντρωσε το θέμα στο «εμείς»

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι εξίσου δύσκολο και για τους γονείς να αποχωριστούν τα τηλέφωνά τους και υπάρχει ένας λόγος γι 'αυτό. Οι γονείς και τα παιδιά παίρνουν μια δόση ντοπαμίνης κάθε φορά που το τηλέφωνό τους χτυπάει για την άφιξη μιας ειδοποίησης. Με τα smartphones, δεν γνωρίζουμε ποτέ πότε θα έρθει ο ήχος της ειδοποίησης, γεγονός που το καθιστά διπλά συναρπαστικό όταν συμβαίνει - ένα φαινόμενο γνωστό ως «διαλείπουσα αντίδραση». Αυτή η διαλείπουσα αντίδραση είναι αυτό που την καθιστά μια τόσο συνηθισμένη συνήθεια, δηλώνει στο Today’s Parents ο Matthew Johnson, διευθυντής εκπαίδευσης για το MediaSmarts .

Κάθισε λοιπόν με το παιδί σου και δοκίμασε κάτι σαν αυτό: «Αυτό το θέμα με το τηλέφωνο είναι κάτι καινούργιο για την οικογένειά μας. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να μαλώνουμε για αυτό στο σπίτι μας. Διαβάζουμε συνέχεια πράγματα για το πώς μπορεί να γίνει εθιστικό για όλους», προτείνει να πεις η Gail Bell, συνιδρυτής της Parenting Power, μιας εταιρείας συμβουλευτικής γονέων με έδρα το Κάλγκαρι.

Οι γονείς μπορούν να απενεργοποιήσουν τις δικές τους ειδοποιήσεις για να βοηθήσουν το παιδί τους να σταματήσει αυτή τη συνήθεια και να του δείξουν πώς να κάνει το ίδιο.

Μην δαιμονοποιείς την τεχνολογία

«Πρέπει να αναγνωρίσεις ότι στα παιδιά αρέσουν τα media όπως αρέσουν σε όλους μας. Έτσι, αν είσαι πολύ αρνητική για αυτά, τότε το παιδί σου θα σταματήσει να σε ακούει», λέει ο Johnson.

Αντ 'αυτού, μίλησε στο παιδί σου για τα οφέλη ενός smartphone: πώς βοηθάει στην έρευνα για σχολικά projects ή για να μένει σε επαφή με τους φίλους του. Στη συνέχεια, πέρασε στο ότι οι συνήθειες των smartphone μας μπορούν να παρεισφρήσουν στο χρόνο που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε κάνοντας άλλα πράγματα που μας αρέσουν, όπως το να κάνουμε βόλτες με φίλους ή να κάνουμε σκι. Αξίζει επίσης να σημειώσεις ότι το να κάνεις like σε κάθε post ενός φίλου, μπορεί εύκολα να γίνει μια αγγαρεία.

«Θέσε το θέμα σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλες δραστηριότητες της ζωής του», συμβουλεύει ο Johnson.

Συζητήστε για το πού μπορούν να υπάρξουν όρια

Οργανώστε μια οικογενειακή συνάντηση για να παρουσιάσετε ένα «σχέδιο smartphone», προτείνει η Bell. Μπορείς να συζητήσεις με το παιδί σου για κάποιες κατάλληλες στιγμές για να χρησιμοποιείτε τις κινητές συσκευές - ίσως μετά την ολοκλήρωση του διαβάσματος - και να αποφασίσετε μαζί πόσος χρόνος ανά ημέρα είναι αποδεκτός. Η Bell σημειώνει ότι όλες οι δραστηριότητες smartphone (SMS, FaceTiming, social media, YouTube, παιχνίδια) θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτών των «επιτρεπόμενων» διαστημάτων. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσετε σε ζώνες χωρίς τηλέφωνο, όπως το τραπέζι της κουζίνας, τα υπνοδωμάτια και το αυτοκίνητο.

Αφού ορίσετε τα όρια, θα πρέπει να παραμείνετε σε αυτά - συμπεριλαμβανομένων των γονέων. «Πρέπει να γίνεις ένα καλό πρότυπο», λέει η Bell. «Τα παιδιά μαθαίνουν τις συνήθειες των μέσων ενημέρωσης από τα πρότυπα των ενηλίκων και η έρευνα μας λέει ότι αυτά είναι κακά νέα».

Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι αν υπάρξουν κανόνες στο σπίτι θα γίνει όλο και πιο πιθανό να ακολουθήσουν όλοι τις καλές συνήθειες.

Ν. Μ.