5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις το μωρό σου να έχει έναν ήρεμο ύπνο

22.11.2019
5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις το μωρό σου να έχει έναν ήρεμο ύπνο
Ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σoυ -αλλά και για τη γαλήνη όλου του σπιτιού! Δες μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνεις και να μην έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Αντίθετα μάλιστα...

1. Δεν έχει το μωρό σου ρουτίνα στον ύπνο

Η καθιέρωση μιας ρουτίνας για τον ύπνο είναι απαραίτητη για το μωρό σου. Μπορεί να το βοηθήσει να αισθάνεται ήρεμα και να κοιμάται πιο γρήγορα. Και είναι σημαντικό να επιμείνεις σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να μάθει πότε πρέπει να πάει για ύπνο. Τελικά θα συνηθίσει να κοιμάται την ίδια ώρα και θα το περιμένει, οπότε ο ύπνος του θα γίνει πολύ πιο εύκολος και γρηγορότερος.

2. Δεν διασκεδάζεις το μωρό σου αρκετά

Τα παιδιά είναι σαν και εμάς. Όσο πιο δραστήριες είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο εξαντλημένες είμαστε και τόσο ευκολότερο είναι να κοιμηθούμε. Προσπάθησε λοιπόν να ασχοληθείς με το μωρό σου κάνοντας μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες. Μίλησέ του και τραγούδησέ του ή πηγαίνετε έξω και αφήσε το να απολαύσει μια όμορφη μέρα. Όλα αυτά θα κάνουν το μωρό σου να κουραστεί περισσότερο και να πέσει ξερό για ύπνο.

Διάβασε επίσης: Πώς θα βοηθήσεις το μωράκι σου να κοιμηθεί καλύτερα όταν είναι κρυωμένο

3. Δεν αναγνωρίζεις τα σημάδια ότι θέλει να κοιμηθεί

Μερικές φορές οι γονείς περιμένουν πάρα πολύ ώρα πριν βάλουν τα μωρά τους για ύπνο. Για παράδειγμα, περιμένουν μέχρι να αρχίσουν να φωνάζουν ή να κλαίνε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σου είναι κουρασμένο και χρειάζεται ένα υπνάκο. Εάν σκοντάφτει, εάν σφίγγει τις γροθιές του, αν σε ψάχνει, αν κοιτάει αφηρημένο ή τρίβει τα ματάκια του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι ώρα να πάει για ύπνο.

4. Βάζεις το μωρό σου να κοιμάται στο δωμάτιο του με ανοιχτό φως

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι όταν το μωρό τους παίρνει ένα υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να κοιμάται σε ένα φωτεινό δωμάτιο, ώστε να μάθει να αναγνωρίζει την ημέρα και τη νύχτα. Ωστόσο, αυτός είναι ένας μύθος. Το σκοτάδι, έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα μωρά και συντελεί στην παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

Αυτό το είδες; Παιδιά και όρια: Μια ειδικός εξηγεί τα "γιατί" και τα "πώς" που θέλουμε να γνωρίζουμε

5. Κοιμάστε σε ένα κρεβάτι όλοι μαζί

Μερικοί γονείς επιλέγουν να κοιμηθούν μαζί με τα παιδιά τους στοι ίδιο κρεβάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να λαμβάνει μικτά μηνύματα σχετικά με το πού θα κοιμάται. Και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο και ειδικά χωρίς εσένα κοντά. Επιπλέον, αν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών) και άλλων θανάτων που σχετίζονται με τον ύπνο.