9 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τιμωρείς το παιδί σου και τι πρέπει να κάνεις αντί της τιμωρίας

18.01.2020
9 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τιμωρείς το παιδί σου και τι πρέπει να κάνεις αντί της τιμωρίας
Όταν θυμώνεις στα παιδιά σου για την κακή συμπεριφορά τους, ο ευκολότερος τρόπος για να τους «μάθεις το σωστό» είναι να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε τιμωρία - όπως να τα στείλεις στο δωμάτιό τους, να τους πάρεις τα αγαπημένα παιχνίδια τους, ή ακόμα και να τους δώσεις και ένα χεράκι ξύλο. Παρόλο που μπορεί να σου φανεί ότι έχεις πετύχει τους στόχους σου και η κακή τους συμπεριφορά βελτιώθηκε, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η τιμωρία φέρνει μόνο προσωρινά αποτελέσματα.

Αντ 'αυτού, προτείνουν τη χρήση άλλων αποτελεσματικών τρόπων για την ανατροφή των παιδιών σου, που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.

Διάβασε γιατί δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείς τα παιδιά σου και πώς μπορείς να τα βρεις μαζί τους.

Γιατί η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματική για εσένα και τα παιδιά σου για τους εξής λόγους:

  1. Σημαίνει ότι αντιδράς υπερβολικά.
  2. Είναι μια βιαστική συμπεριφορά.
  3. Σταματάει το παιδί σου από το να αναπτύσσει αυτοπειθαρχία.
  4. Δεν αλλάζει τη συμπεριφορά του παιδιού σου.
  5. Μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου.
  6. Προωθεί το φόβο.
  7. Καταστρέφει τη σχέση σας.
  8. Φέρνει αντίδραση.
  9. Δείχνει ότι η εξουσία μπορεί να λύσει οτιδήποτε

Διάβασε και αυτό: Θέλεις να διδάξεις κάτι στο παιδί σου: Μόνο έτσι θα τα καταφέρεις

Τι μπορείς να κάνεις αντί της τιμωρίας:

  • Δείξε του την αγάπη σου. Μερικές φορές, όταν το παιδί σου θυμώνει, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να του πεις: «Θα μπορούσα πραγματικά να σε πάρω μια αγκαλιά τώρα». Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί σου πιθανότατα θα ξεχάσει το λόγο της κακής συμπεριφοράς και θα βιαστεί να σου δείξει πόσο σε αγαπά.
  • Χρησιμοποίησε μικρά διαλείμματα για να ηρεμήσεις πριν αντιδράσεις. Ο χρυσός κανόνας εδώ είναι ένα λεπτό για κάθε χρόνο της ηλικίας του παιδιού σου - για παράδειγμα, ένας 3χρονος θα χρειαστεί 3 λεπτά διαλείμματος. Αυτή η σύντομη χρονική περίοδος θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να ανακαλύψεις πώς θα χειριστείς καλύτερα τα πράγματα.
  • Προσπάθησε να μάθεις τους λόγους της κακής συμπεριφοράς του. Απλά μίλησε στο παιδί σου όταν είναι σε καλή διάθεση και ρώτα το γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να υπάρχει ένας λόγος (είτε σημαντικός είτε ασήμαντος) για τη συμπεριφορά του και, πιθανότατα, το παιδί σου θα είναι έτοιμο να τον μοιραστεί μαζί σου, αλλά μόνο εάν είσαι εσύ έτοιμη να τον ακούσεις.
  • Ορίστε τους κανόνες μαζί. Την επόμενη φορά που πρόκειται να συζητήσεις για τις δουλειές που το παιδί σου ξέχασε να κάνει πάλι, μην συμπεριφερθείς σαν αυταρχικός γονέας αλλά , άφησε το παιδί σου να καθορίσει τους ίδιους τους κανόνες.
  • Μάθε του να ζητάει συγγνώμη. Όταν το παιδί σου είναι νευριασμένο, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την ψυχραιμία σου και να χρησιμοποιήσεις κάποιες βαριές λέξεις εναντίον του. Αλλά αν αισθάνεσαι ότι το παρατράβηξες, πάρε μια βαθιά ανάσα και πες του ότι έκανες λάθος και λυπάσαι. Δείχνοντας στο παιδί σου ότι όλοι κάνουν λάθη και μαθαίνοντάς το να ζητά συγγνώμη, μπορεί να είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα όλων.
  • Μίλησε μαζί του για να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειές του. Η τιμωρία του παιδιού σου επειδή μπορεί να έριξε κάτω ένα ποτήρι γάλα δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος ανατροφής. Αλλά δείχνοντάς του ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειές του και να βοηθηθεί να ξεδιαλύνει το πρόβλημα, σίγουρα θα είναι.