Πώς απαντάς στο παιδί σου αν σε ρωτήσει «Μαμά, μπορώ να κάνω ένα τατουάζ;»

11.11.2019
Πώς απαντάς στο παιδί σου αν σε ρωτήσει «Μαμά, μπορώ να κάνω ένα τατουάζ;»
Τα τατουάζ μαζί με τα piercing, έχουν γίνει πολύ mainstream στις μέρες μας. Οπότε είναι πιθανόν το θέμα να τεθεί και στο τραπέζι του σπιτιού σου. Η Aμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναφέρει ότι το 29% του αμερικανικού πληθυσμού έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ. Επομένως, αυτή είναι μια ερώτηση που πιθανόν να αντιμετωπίσεις ως γονέας. Μπορεί να μην σου αρέσει η ιδέα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, ειδικά εάν το παιδί σου επιμένει.

Πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες

Στην αρχή θα πρέπει να συζητήσεις ανοιχτά με το παιδί σου, για τους πιθανούς κινδύνους, όπως την αλλεργική αντίδραση στα μελάνια, τη λοίμωξη ακόμη και τις ουλές. Πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να προέρχονται από την επαναχρησιμοποίηση της βελόνας ή τα εργαλεία που δεν έχουν καθαριστεί σωστά ή και από τα μολυσμένα μελάνια.

Ανάφερε, επίσης, τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επειδή το σώμα ενός έφηβου εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ένα τατουάζ που έχει γίνει στην ηλικία των 16 ετών μπορεί να τεντώσει και να ξεθωριάσει στα 20 του. Επιπλέον, για ορισμένους εργοδότες, ένα ορατό τατουάζ κάνει λιγότερο ελκυστικό τον υποψήφιο όταν θα χρειαστεί να διεκδικήσει μια δουλειά. Τα τατουάζ είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν αν αλλάξει κάποιος γνώμη. Ακόμη και αν είναι επιτυχείς οι διαδικασίες αφαίρεσης με λέιζερ, το πρόβλημα είναι αρκετά δαπανηρές.

Διάβασε και αυτό: Oι 3 λόγοι για τους οποίους τα τατουάζ μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σου

Εάν η απάντηση σου στο παιδί σου είναι θετική, θα πρέπει να έλεγξεις εάν το μαγαζί με τα τατουάζ που σκέφτεται να πάει το παιδί σου, έχει άδεια και ότι ο καλλιτέχνης έχει σημαντική εκπαίδευση και εμπειρία. Ο έφηβος θα πρέπει να ενημερώνεται για τις πιθανές μολύνσεις και ειδικά για την ηπατίτιδα Β και τον τέτανο.

Στη συνέχεια και μετά το τατουάζ, πρόσεξε για σημάδια αντίδρασης του οργανισμού του παιδιού σου, όπως πυρετό, παρατεταμένη αιμορραγία, ευαισθησία και ερυθρότητα ή οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος στο δέρμα γύρω από την περιοχή. Επισκέψου αμέσως έναν γιατρό αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω.