Σύνδρομο γονεϊκής εξουθένωσης: Ποια είναι τα σημάδια του και πώς να το αντιμετωπίσεις

30.09.2019
Σύνδρομο γονεϊκής εξουθένωσης: Ποια είναι τα σημάδια του και πώς να το αντιμετωπίσεις
Ως μαμά, πολύ συχνά νιώθεις ότι έρχεσαι τελευταία σε προτεραιότητα, μετά τα παιδιά, τον σύντροφό σου, το σκυλί σου, τη δουλειά σου και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Και παρόλο που ίσως νιώθεις ότι δεν πάει πιο κάτω, μπορεί ακόμα να αισθάνεσαι ότι πρέπει να κάνεις περισσότερα.

Καλώς ήρθες στο κεφάλαιο της "burnt out mother". Αν και δεν έχει κλινική διάγνωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει. «Η εξουθένωση της μαμάς είναι η κατάσταση του να αισθάνεσαι καταβεβλημένη και εξουθενωμένη από όλα όσα πρέπει να κάνεις και με κάποιο τρόπο να εξακολουθείς να ανησυχείς ότι δεν κάνεις αρκετά», λέει στο goodhousekeeping η Amelia Nagoski, συν-συγγραφέας του Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle. Ακούγεται οικείο;

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κοινής κατάστασης. Διάβασε παρακάτω, τα αποκαλυπτικά σημάδια και τις απλές (αλλά όχι απαραιτήτως εύκολες) αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να διαφυλάξεις τη φυσική και ψυχική σου υγεία.

Διάβασε επίσης: Οργάνωσε σωστά τον χρόνο σου για να σου... φτάνει!

Πόση ώρα χρειάζεσαι για να κοιμηθείς;

Εάν είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι και έχεις στο μυαλό σου μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις την επόμενη μέρα, είσαι στα πρόθυρα της εξουθένωσης.

Καταπολέμησε το: Μάθε να αναθέτεις ευθύνες και να δέχεσαι βοήθεια όλη την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ανησυχείς για την ημιτελή λίστα τη νύχτα. Και αν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να αξιολογήσεις πόσο ανησυχητικό είναι κάτι στην πραγματικότητα. Λοιπόν, τι θα συμβεί αν ο σύντροφός σου, δώσει δημητριακά στα παιδιά για δείπνο; «Όσο τα παιδιά σου είναι ασφαλή, αξίζει τον κόπο μια ανώδυνη παρασπονδία, επειδή σε αποφορτίζει από μια ευθύνη», λέει η ψυχολόγος Sheryl Ziegler.

Αισθάνεσαι ενοχή αν φας ένα παραπάνω γλυκό για επιδόρπιο;

Αν απαντήσεις ναι, πιθανόν να βιώνεις αυτό που η Nagoski ονομάζει «σύνδρομο του δωρητή». Αυτή είναι η ψευδής πεποίθηση ότι το νόημα στη ζωή σου προέρχεται από το να είσαι όμορφη, χαρούμενη, ήρεμη και προσεκτικη για τους άλλους, κάθε ώρα της ημέρας. «Οι γυναίκες με υπερκόπωση συχνά αισθάνονται ότι αποτυγχάνουν αν είναι θυμωμένες, αναστατωμένες, κακοχτενισμένες ή ότι πρέπει να πληρώσουν για ένα επιπλέον γλυκό, ξοδεύοντας επιπλέον χρόνο στον διάδρομο», λέει η Nagoski.

«Δεν είναι κακό να δίνεις πράγματα», λέει η Nagoski. Αλλά σε μια κοινωνία στην οποία πολλοί αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους δωρητές και να μη δίνουν ποτέ κάτι πίσω - και αν δεν κάνουμε κάτι για το άγχος που κρατάμε στο σώμα μας, μπορεί να μας οδηγήσει κατ΄ευθείαν στην εξουθένωση.

Καταπολέμησε το: Δημιούργησε ένα ημερολόγιο ανά ώρα για κάθε ημέρα και συμπλήρωσε το με αυτά που κάνεις σε μια τυπική ημέρα. «Δες πόσο χρόνο δαπανάς δίνοντας αντί να κάνεις πράγματα που αναπληρώνουν αυτά που δίνεις», συνιστά η Nagoski. Στη συνέχεια σκέψου: «Τι μπορώ να αλλάξω;». Για παράδειγμα, αντί να κοιτάζεις χωρίς νόημα τηλεόραση, μπορείς να κάνεις μια κουβέντα με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Ή τουλάχιστον να βλέπεις μόνο κωμωδίες, καθώς το γέλιο βοηθάει στην καταπολέμηση του κύκλου του στρες.

Αυτό το διάβασες; Νέα έρευνα δείχνει πόσες ώρες ύπνου χάνεις όταν έρχεται ένα νέο μωρό στην οικογένεια

Πότε είναι η τελευταία φορά που ξέσπασες σε κάποιον;

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη και συναισθηματικά εξαντλητική. «Αισθανόμαστε την υποχρέωση να δώσουμε και να είμαστε γενναιόδωροι στα παιδιά μας αλλά για παράδειγμα όταν ένα παιδί δεν βάζει τα παπούτσια του και του λες έξι φορές για να βάλει τα παπούτσια του, αυτό προκαλεί άγχος σε σένα, αλλά το κρύβεις μέσα σου επειδή η διαμάχη με το παιδί σου δεν είναι αποτελεσματική ανατροφή», λέει η Nagoski. «Αλλά αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι να το βγάλεις κάπου». Πολλές φορές, αυτό το «κάπου» είναι κοντά σου.

Καταπολέμησε το: Σταμάτησε να προσπαθείς να είσαι ηρωίδα: Μην ξενυχτήσεις μέχρι τις 4 το πρωί για να ψήσεις κουλουράκια για το σχολικό πάρτυ των παιδιών σου. Και αν μια άλλη μαμά κάνει ένα σαρκαστικό σχόλιο σχετικά με τα γλυκά που αγόρασες από το ζαχαροπλαστείο, η Nagoski προτείνει να της απαντήσεις σε στυλ: «Ήμουν τόσο αλαζονική - νόμιζα ότι θα μπορούσα να ζήσω με λιγότερο ύπνο. Αποδεικνύεται ότι είμαι απλώς άνθρωπος» ή «Είμαι καλύτερος γονέας όταν είμαι ξεκούραστη». Έχοντας μια προετοιμασμένη απάντηση, μπορεί να σε βοηθήσει να μην πεις κάτι που θα το μετανιώσεις αργότερα.

Διάβασε και αυτό: Τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις όταν γίνεις μαμά

Έχεις εκφράσει ποτέ κυνισμό ή μνησικακία για το γεγονός ότι είσαι μαμά;

Σε σκέψεις όπως «Ήμουν σε μια μεγάλη πορεία καριέρας ... και έπειτα ήρθε αυτό το παιδί», «Τα παιδιά μου θα είναι πάντα αχάριστα και ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξουν». «Έκανα το καλύτερό μου, αν ο έφηβος γιος μου επιλέξει να μείνει στην τάξη, αυτό δεν έχει να κάνει με μένα», είναι η εξουθένωση που μιλάει, λέει η Ziegler. Και αυτό γίνεται όταν αποστασιοποιηθείς.

Καταπολέμησε το: η Nagoski συνιστά να μένεις σωματικά ενεργή για να βοηθήσεις στην απελευθέρωση κάθε άγχους και δυσαρέσκειας που μπορεί να κρύβει το σώμα σου. Η χαλάρωση για περίπου 20 με 60 λεπτά την ημέρα είναι ιδανική, αλλά ακόμη και να διαθέσεις ένα λεπτό για να χορέψεις γύρω από το σαλόνι ή να τεντώσεις όλους τους μυς σου, λειτουργεί ιδανικά.