5 συνηθισμένες τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές

05.10.2019
5 συνηθισμένες τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές
Κάθε χρόνο, περίπου 100 βρέφη αρρωσταίνουν στις ΗΠΑ με παιδική αλλαντίαση, μια ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο που βρίσκεται στο μέλι. Μάλιστα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρό. Υπάρχουν ακόμη περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά τα οποία πιστεύουμε ότι είναι φαινομενικά αβλαβή για τα παιδιά, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνα για εκείνα. Δείτε μερικά από τα πιο κοινά τρόφιμα που φαίνονται αθώα, αλλά μπορούν να γίνουν ανθυγιεινοί κίνδυνοι για τα μικρά μας παιδιά, σύμφωνα με το Bright Side.

Νωπό γάλα

Ακόμη και αν λέγεται και γράφεται ότι το νωπό γάλα είναι εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό από το κανονικό παστεριωμένο γάλα, κάθε μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και θανατηφόρο για παιδιά και ενήλικες. Σε πολλές περιπτώσεις, το νωπό γάλα μεταφέρει βλαβερά βακτήρια, ιούς και παράσιτα όπως τα καμπυλοβακτήριο, Cryptosporidium, Ε. Coli και Salmonella.

Το κανονικό παστεριωμένο γάλα που πωλείται σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Διάβασε επίσης: Γιατί τα αυγά είναι το καλύτερο πρωινό για τα παιδιά;

Ζελεδάκια φρούτων

Τα παιδιά μπορεί να αγαπούν τα ζελεδάκια, αλλά είναι σαν να τα ταΐζεις ακατέργαστη ζάχαρη. Δεν υπάρχει τίποτα το υγιές σε αυτά τα σνακ και το μόνο που μπορούν να δώσουν στο παιδί σου είναι μια σύντομη ενέργεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλές ποσότητες ζάχαρης, όπως η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα, επιθετική και απρόσεκτη συμπεριφορά στα παιδιά.

Η εναλλακτική λύση εδώ είναι πραγματικά εύκολη, απλά ενθάρρυνε τα παιδιά σου να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα.

Αυτό το διάβασες; Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν αρχίσεις να τρώς μέλι πριν κοιμηθείς

Μέλι

Αυτό μπορεί να σε εκπλήξει, αλλά το μέλι που είναι γενικά εξαιρετικά θρεπτικό, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά που είναι μικρότερα του ενός έτους. Ένα τοξικό βακτήριο που περιέχεται στο μέλι μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται παιδική αλλαντίαση. Τι ακριβώς όμως προκαλεί; Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και προβλήματα αναπνοής. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγραφόνται 100 περιπτώσεις παιδικής αλλαντίασης κάθε χρόνο.

Μετά την ηλικία τους ενός έτους, τα παιδιά μπορούν να τρώνε μέλι και είναι πραγματικά πολύ καλό για την υγεία τους.

Ποπ κορν μικροκυμάτων

Τα ποπ κορν στα μικροκύματα είναι μια άλλη γρήγορη γευστική επιλογή για σνακ για παιδιά. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι τα σακουλάκια που χρησιμοποιούνται για τα ποπ κορν μικροκυμάτων μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Περιέχουν υπερφθοριωμένα χημικά, που χρησιμοποιούνται επίσης στο χαρτί περιτυλίγματος των junk food και όταν θερμαίνονται αποβάλλουν χημικές ενώσεις που μπορεί να είναι βλαβερές για την ανάπτυξη των παιδιών ενώ συνδέονται ακόμη και με τον καρκίνο.

Φτιάξε εύκολα το δικό σου ποπ κορν σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας. Χρειάζονται μόνο περίπου 5-7 λεπτά και η γεύση είναι πολύ καλή.

Γιαούρτι για παιδιά

Παρόλο που το κανονικό γιαούρτι είναι μια μεγάλη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή ενός παιδιού, τα παιδικά γιαούρτια είναι το εντελώς αντίθετο. Τα τεχνητά χρώματα και η ζάχαρη που περιέχονται σε αυτά είναι πραγματικά ανθυγιεινά για τα παιδιά και δεν είναι καθόλου ευεργετικά. Πολλές βαφές τροφίμων έχουν απαγορευτεί, ενώ άλλες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά ή πιθανόν να προκαλέσουν υπερδιέργεση.

Αντί λοιπόν για αυτά, μπορείς να αγοράσεις κανονικό γιαούρτι και να το γλυκάνεις χρησιμοποιώντας μέλι, αν το παιδί σου είναι μεγαλύτερο από ενός έτους. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σταφίδες.