7 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου ασκεί bullying και πώς να το αντιμετωπίσεις

23.09.2019
7 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου ασκεί bullying και πώς να το αντιμετωπίσεις
Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών σχολικού εκφοβισμού (το λεγόμενο bullying) στο δικό σου παιδί, μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για οποιονδήποτε γονέα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσεις αυτά τα χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν αντικειμενικά, προκειμένου να βοηθήσεις το παιδί σου να μετατρέψει τη συμπεριφορά του και να αναπτύξει πιο λειτουργικές μεθόδους κοινωνικοποίησης. Εάν το παιδί σου παρουσιάζει οποιονδήποτε συνδυασμό των παρακάτω 7 σημείων, θα πρέπει να αναλάβεις άμεση δράση για να αντιστρέψεις αυτές τις τάσεις.

1. Ο δάσκαλός του, σoυ έχει επισημάνει για τις προβληματικές, αντικοινωνικές συμπεριφορές του στο σχολείο

Ακόμα κι αν το παιδί σου δεν έχει ασκήσει bullying, ο δάσκαλός του μπορεί να έχει παρατηρήσει άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές (όπως απομάκρυνση από την ομάδα, κτητικότητα στα πράγματα του) τις οποίες ο εκπαιδευτικός αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί μαζί σου. Οι εκφοβιστές επιλέγουν συχνά άλλους όχι τόσο ευχάριστους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους, οπότε αν ο δάσκαλος του παιδιού σου, σε έχει προειδοποιήσει για τις ενέργειες αυτές, η συμπεριφορά εκφοβισμού μπορεί να μην είναι πολύ μακριά. Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείς αυτές τις συζητήσεις είναι να είσαι ανοιχτή και να αποφύγεις την άμυνα, κατανοώντας ότι ο δάσκαλος μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες μαζί σου για να βοηθήσει τους μαθητές - του παιδιού σου συμπεριλαμβανομένου.

Διάβασε επίσης: Το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο: Σχολική άρνηση ή άγχος αποχωρισμού;

2. Επιλέγει να κάνει παρέα με άλλα επιθετικά παιδιά

Το bullying είναι συχνά μια ομαδική δραστηριότητα, με έντονο ανταγωνισμό. Εάν το παιδί σου επιλέξει να κάνει παρέα με επιθετικά παιδιά που προσπαθούν συνεχώς να έχουν το πάνω χέρι (σε ​​βάρος άλλων παιδιών), τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εμπλακεί σε παρόμοιες συμπεριφορές εκφοβισμού. Ενώ ο περιορισμός της πρόσβασης του παιδιού σου στους φίλους τους μπορεί να είναι ίσως χρήσιμος, το πρώτο σου βήμα θα πρέπει να είναι μια σοβαρή συζήτηση με το παιδί σου, στην οποία θα προσπαθήσεις να μάθεις τι το τραβά σε αυτή την ομάδα και πώς μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες με πιο υγιεινούς τρόπους.

3. Μπορεί πάντα να καταστρώνει παράλογες δικαιολογίες για τις βίαιες πράξεις του ή τα άσχημα λόγια του

Όταν το παιδί σου κάνει κάτι κακό σε ένα άλλο παιδί, ζητάει πραγματική συγνώμη για το τι έχει κάνει; Ή, το παιδί σου ξοδεύει το χρόνο και την ενέργεια του με δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του; Εάν συμβαίνει το τελευταίο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη τύψης, που μπορεί να διαιωνίσει το bullying. Αυτές οι τάσεις δεν είναι εύκολο να διαλυθούν, αλλά η ενθάρρυνση του παιδιού σου να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, μπορεί να διευρύνει θετικά την προοπτική του.

Αυτό το διάβασες; Ο λόγος για τον οποίο τρώμε τα νύχια μας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

4. Ξοδεύει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, αλλά είναι μυστικοπαθές όταν το ρωτάς

Το διαδίκτυο είναι μια σημαντική δύναμη στον κόσμο και τα παιδιά όλων των τύπων προσωπικότητας, επικοινωνούν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους online. Αλλά αν το παιδί σου ξοδεύει πολύ χρόνο on line αλλά δεν σου αναφέρει λεπτομέρειες όταν του ζητήσεις, τότε είναι πιθανό ότι συμμετέχει στην ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του cyberbullying. Η ενεργή παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου από το παιδί σου και ο περιορισμός της πρόσβασής του, εάν αντιληφθείς σημάδια εκφοβισμού, μπορεί να μειώσει αυτό το πρόβλημα.

5. Όταν αντιμετωπίζει παραδείγματα εκφοβισμού, δεν ταυτίζεται με τα θύματα

Όσοι ασκούν bullying δεν κατανοούν συνήθως τους στόχους τους καθώς είναι πεπεισμένοι ότι τα εκφοβισμένα παιδιά «αξίζουν» το χλευασμό τους. Εάν το παιδί σου δεν μπορεί να συμμερισθεί τα θύματα του εκφοβισμού (ακόμα και υπό μια υποθετική έννοια), τότε ίσως σχετίζεται με όσους εκφοβίζουν. Πρέπει να επιμείνεις στο παιδί σου να κατανοήσει την πλευρά των θυμάτων. Μην το αφήνεις να αγνοεί τον πόνο που προκαλείται από τη συμπεριφορά εκφοβισμού

Διάβασε και αυτό: Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου υποφέρει από άγχος και τι να κάνω;

6. Είναι ευερέθιστο και εύκολα απογοητεύεται

Τα παιδιά που συμμετέχουν στον εκφοβισμό έχουν συχνά ευέξαπτους χαρακτήρες και λίγη υπομονή. Ένα παιδί που εκνευρίζεται ακόμα και με την παραμικρή πρόκληση, μπορεί να διοχετεύσει αυτή την επιθετικότητα σε εκφοβισμό. Η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο παιδί σου μπορεί να το βοηθήσει να εξομαλύνει την οργή του και να κατανοήσει τη σημασία της αναμονής.

7. Έχει υπάρξει θύμα bullying

Μερικές φορές, τα θύματα του εκφοβισμού αποφασίζουν να ανακτήσουν τη δύναμη τους με το να ασκούν τα ίδια εκφοβισμό. Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά δυστυχώς συχνός. Εάν το παιδί σου είναι θύμα bullying, ξεκίνησε συζητήσεις σχετικά με το θέμα, εξηγώντας στο παιδί σου ότι τα αντίποινα δεν είναι η απάντηση.