10 "μαγικές" εκφράσεις για να τονώσεις την αυτοεκτίμηση του παδιού σου

20.06.2018
10 "μαγικές" εκφράσεις για να τονώσεις την αυτοεκτίμηση του παδιού σου
Μέγα ζητούμενο της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού να μάθει να εκτιμά τον εαυτό του. Σε αντίθεταη περίπτωση, τα εμπόδια που θα συναντήσει στη ζωή του θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν -ιδιαίτερα μάλιστα αν τα βάζει το ίδιο στον εαυτό του. Μέγας και ο ρόλος του γονιού στη δύσκολη θέση του πρώτου "δασκάλου/καθοδηγού".

Με δεδομένο ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι η βάση για τη δημιουργία θετικής εικόνας του εαυτού, δε χωρά αμφιβολία ότι ο ρόλος του γονιού είναι πολύ σημαντικός.

Αγάπη και εμπιστοσύνη. Δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να περιβάλλουν τη σχέση με το παιδί, ώστε να εξελιχθεί με θετικό πρόσημο στην πορεία.

Έπαινος: Άλλο εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο προς την ίδια κατεύθυνση. Πες στο παιδί πόσο περήφανη είσαι για αυτά που κάνει. Χωρίς όμως να φτάνεις στο αντίθετο άκρο που το παιδί "δε θα βλέπει κανέναν άλλον μπροστά του" -με την κακή έννοια όμως.

Μη βάζεις ταμπέλες και φρόντισε να κρίνεις την πράξη και όχι το άτομο. Να λες πχ "αυτό που έκανες ήταν μεγάλη αταξία, αλλά όχι πόσο άτακτος είσαι"

Μη συγκρίνεις ποτέ το παιδί σου με άλλο παιδί με φράσεις τύπου «γιατί να μην είσαι σαν τον/την τάδε;». Μέγα λάθος.

Τσέκαρε τη δική σου αυτοεκτίμηση πάνω από όλα. Αν εσύ έχεις "τρύπα" στο συγκεκριμένο ζήτημα, το παιδί θα είναι το πρώτο που θα το "μυριστεί" και δεν θα μπορέσεις να το πείσεις για τίποτα.

Αυτοί βέβαια είναι γενικοί κανόνες που ισχύουν σα βάση. Παρακάτω, υπογραμμίζουμε μερικές πιο ειδικές εκφράσεις που βοηθούν προς τη ζητούμενη κατεύθυνση. Υιοθέτησέ τες και δεν θα χάσεις. Ούτε και το παιδί σου, φυσικά.

1. "Εχεις απίθανες ιδέες".
2. "Ξέρεις να βοηθάς"
3. "Με κάνεις τόσο περήφανη"
4. "Είσαι τόσο ευγενικός"
5. "Φυσικά και μπορείς να το κάνεις"
6. "Μπράβο, τα κατάφερες"
7. "Είσαι πολύ έξυπνος/η"
8. "Περνάω τόσο όμορφα μαζί σου"
9. "Σ' αγαπώ τόσο πολύ"
10. "Σ' ευχαριστώ καρδιά μου!"

Καλή επιτυχία!!!!