5 λόγοι για να πεις ΝΑΙ στο babywearing

17.01.2017

Με τον ερχομό του Mini Me Junior πριν 3 μήνες, ανακάλυψα και εγώ τα πολλαπλά οφέλη του babywearing. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη και πραγματικά μετανιώνω που ενώ ήμουν ενημερωμένη για το πόσο βολικό και ευεργετικό είναι τόσο για τη μαμά όσο και για το παιδί, δεν το επιχείρησα στον πρώτο Mini Me μου. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Ο ενθουσιασμός μου με έκανε να θέλω να το διαδώσω, να ενημερώσω και άλλες μητέρες, να τις πληροφορήσω μέσω του e-mama.gr. Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα γι αυτό, όπως ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός ring-sling, mei tai, wrap κτλ (κάτι που με παίδεψε πολύ ομολογουμένως να ξεμπερδέψω στο μυαλό μου για να καταλάβω ποιο είναι κατάλληλο για εμένα), μιας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φορέσεις το μωρό σου. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά:

Γιατί είναι καλό να «φοράμε» το μωρό μας;

Οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι τα βρέφη αναπτύσσονται μέσω της επαφής. Το να «φοράτε» το μωρό σας είναι ένας άλλος τρόπος για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Τα οφέλη του babywearing όμως δεν τελειώνουν εκεί … Το babywearing προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

Ευτυχισμένα μωρά:

Είναι αλήθεια … τα μωρά που τα «φοράνε» οι γονείς τους κλαίνε λιγότερο! Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι γονείς εφαρμόζουν babywearing για τρεις ώρες την ημέρα, το κλάμα του βρέφους μειώνεται κατά 43% συνολικά μέσα στη μέρα ενώ 54% κατά τις απογευματινές ώρες. (1)

.

Υγιή μωρά:

Πρόωρα μωρά και μωρά με ειδικές ικανότητες συχνά έρχονται στον κόσμο με ένα εύθραυστο νευρικό σύστημα. Όταν ένα μωρό μεταφέρεται σε ένα ring sling, όπου έχει άμεση επαφή με τη μητέρα του, έρχεται σε αρμονία με το ρυθμό της αναπνοής της, τον ήχο των παλμών της καρδιάς της και τις κινήσεις της μητέρας του, το περπάτημα, το σκύψιμο, το τέντωμα. Αυτή η διέγερση βοηθά να ρυθμίσει τη δική του σωματική ανταπόκριση. Η έρευνα έχει δείξει ακόμη ότι τα πρόωρα μωρά που έχουν έρθει σε επαφή με τη μητέρα και έχουν νιώσει την αγκαλιά της, αύξησαν το σωματικό βάρος τους πιο γρήγορα και η υγεία τους βελτιώθηκε ταχύτερα από εκείνα που δεν είχαν καμία σωματική επαφή. (2)

.

Γονείς με αυτοπεποίθηση:

Ένα μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησης μας ως γονείς είναι και η ικανότητα να διαβάζουμε με επιτυχία τα συνθήματα που μας στέλνουν τα μωρά μας. Κρατώντας τα μωρά μας κοντά στο σώμα μας σε ένα sling, μας επιτρέπει να εναρμονιστούμε καλύτερα με τις κινήσεις, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Κάθε φορά που ένα μωρό είναι σε θέση να μας πει χωρίς να κλαίει ότι είναι πεινασμένο, βαριέται, ή χρειάζεται άλλαγμα, αυξάνεται η εμπιστοσύνη του σε εμάς, βελτιώνεται η γνώση του και ενισχύεται η δική μας αυτοπεποίθηση. Αυτός ο κύκλος της θετικής αλληλεπίδρασης εμβαθύνει την αμοιβαία προσκόλληση μεταξύ γονέα και παιδιού και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις μητέρες που βρίσκονται σε κίνδυνο ή πάσχουν ήδη από επιλόχεια κατάθλιψη. (3) (4)

.

Εξοικείωση με το μωρό:

Το babywearing είναι ένα σπουδαίο εργαλείο δεσμού όχι μόνο για τη μητέρα αλλά και για τους πατέρες, τους παππούδες, τους θετούς γονείς, και για όποιον άλλο φροντίζει το μωρό. Φανταστείτε έναν νέο πατέρα που πάει βόλτα με το μωρό του «φορόντας» το σε ένα sling. Το μωρό έρχεται σε άμεση επαφή με την φωνή του, τους χτύπους της καρδιάς, τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου του. Και οι δύο έχουν διαμορφώσει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Το babywearing είναι ωφέλιμο για κάθε ενήλικο στη ζωή ενός μωρού. Αγκαλιάζοντας το μωρό μέσα σε ένα sling, έρχεται κοντά στο σώμα μας και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξοικειωθούμε καλύτερα με το μωρό μας και εκείνο με εμάς!

.

Άνεση και ευκολία:

Ειδικότερα όταν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια ένας καλός μάρσιπος βοηθάει πολύ στο να φροντίζετε και εκείνα ταυτόχρονα. Αυτό βοηθάει τα μεγαλύτερα αδέλφια να αποδεχθούν καλύτερα τον ερχομό του νέου μωρού και μειώνεται η αδελφική αντιπαλότητα. Μπορείτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή ακόμη και γυμναστική, χωρίς άγχος μιας και το μωρό θα βρίσκεται ήδη στην αγκαλιά σας. Το babywearing κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή αφού μπορείτε να πάτε οπουδήποτε όλοι μαζί, ακόμη και εκεί που δεν πάει το καρότσι. Στις δραστηριότητες των μεγαλύτερων παιδιών, μια εκδρομή, για ψώνια, ακόμη και το ανέβασμα της σκάλας γίνεται εύκολο. Όλα μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ευκολία όταν χρησιμοποιείτε ένα καλά σχεδιασμένο μάρσιπο!