Κάνε το παιδί σου να τρώει φρούτα!

17.03.2015
Δεν αρέσουν στο παιδί τα φρούτα; Κάνε τη διαδικασία του φαγητού παιχνίδι και δες το λατρεμένο σου να τα τρώει με μεγάλη όρεξη!

Πολύχρωμα, τραγανά και ζουμερά, τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από το παιδικό διαιτολόγιο κι αυτό γιατί περιέχουν πολύτιμα συστατικά για τον παιδικό οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, τα σημερινά παιδιά πολύ δύσκολα πείθονται να αφήσουν τα πολυαγαπημένα τους γλυκά ή πρόχειρα σνακ για χάρη μιας πιο υγιεινής «φρουτένιας» επιλογής. Εμείς ρωτήσαμε την κ. Σοφία Κόντη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, κι εκείνη μας αποκάλυψε αρκετά έξυπνα μυστικά «μεταμφίεσης», που θα πείσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα παιδιά να δοκιμάσουν!

Τι προσφέρουν τα φρούτα στα παιδιά

«Τα φρούτα περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να μην πεινάνε πολύ, βελτιώνουν βασικούς βιοχημικούς δείκτες στον οργανισμό, περιέχουν βιταμίνες Α και C, απαραίτητες για την αντιμετώπιση ιώσεων και κρυολογημάτων, και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού», λέει η κ. Κόντη. «Επίσης η κατανάλωση φρούτων αποτελεί ασπίδα κατά της παιδικής παχυσαρκίας κι αυτό γιατί είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες σε σχέση με τις επεξεργασμένες τροφές. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών κατά την παιδική ηλικία βοηθά και στην απόκτηση του επιθυμητού σωματικού βάρους στην ενήλικη ζωή.

Κάνε ό,τι κάνω!

Όσες συμβουλές και να δίνουμε στα παιδιά μας δεν θα έχουν καμία απήχηση αν εμείς οι ίδιοι δεν τις ακολουθούμε, δίνοντάς τους το καλό παράδειγμα. Επίσης, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η τροφή δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα στερεή. Επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και την έμπνευσή μας και τροποποιώντας κάποιες συνταγές, μπορούμε να «μεταμορφώσουμε» τα φρούτα σε μιλκ σέικ, smooothies, κρέμες, παγωτά, ή χυμούς. Μπορούμε ακόμη να διακοσμήσουμε το πιάτο τους με αστείες φατσούλες, σπιτάκια, δεντράκια… από φρούτα. Ή ακόμα και να τους διηγηθούν διασκευασμένα παραμύθια, με πρωταγωνιστές τα φρούτα εποχής.

Συμβουλές για ανήσυχους (διατροφικά) γονείς

  • Πηγαίνουμε για ψώνια μαζί με τα παιδιά κι αφήνουμε να διαλέξουν τα φρούτα που τους αρέσουν. Προσπαθούμε κάθε εβδομάδα να αγοράζουμε και κάποιο νέο είδος για να δοκιμάσουν. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά χρειάζεται να δουν τουλάχιστον 10 φορές ένα τρόφιμο πριν τελικά αποφασίσουν να το δοκιμάσουν.
  • Τα αφήνουμε να περιποιηθούν κάποιο φυτό που δίνει καρπούς, ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, στις διακοπές τους δείχνουμε οπωροφόρα δέντρα και τα ενθαρρύνουμε να κόψουν φρούτα.
  • Δεν λέμε συνεχώς στο παιδί πόσο πολύτιμα είναι για την υγεία, αλλά απλώς ότι με τα φρούτα θα γίνει πιο δυνατό. Αφήνουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις για αργότερα.
  • Προσθέτουμε τα φρούτα σαν σνακ στο σχολείο.
  • Βάζουμε φρέσκα φρούτα κομμένα σε κύβους στα δημητριακά του πρωινού.
  • Σερβίρουμε τα απογεύματα ως επιδόρπιο φρουτοσαλάτα, ή καλαμάκια με κομματάκια φρούτων, ή φρούτα περιχυμένα με λίγη λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
  • Αντί αναψυκτικών τους δίνουμε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, που μπορούμε να στύβουμε μαζί με το παιδί.
  • Φροντίζουμε και εμείς οι ίδιοι να καταναλώνουμε συχνά φρέσκα φρούτα μπροστά του.
  • Λέμε όχι σε καβγάδες και συγκρούσεις για το ποια και πόσα φρούτα θα φάει. Το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου.
  • Δεν το τιμωρούμε αν δεν φάει τα φρούτα του, ούτε να του υποσχόμαστε γλυκά ή άλλες ανταμοιβές.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ