Πείσε τους γονείς για τα θέλω σου (χωρίς καβγά)

05.04.2017
Κάθε απόφαση ή σημαντική αλλαγή στη ζωή σου μπορεί να ταράξει την οικογένειά σου και να οδηγήσει σε καβγάδες και άσχημες καταστάσεις. Πως να διαχειριστείς το ζήτημα

Η απόφασή σου να παντρευτείς, να μετακομίσεις σε άλλο σπίτι ή άλλη πόλη, να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό ή ακόμη και να επιλέξεις κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να φέρει άνω – κάτω όλη την οικογένεια.

Αν και μαγική συνταγή για την επίτευξη νηνεμίας δεν υπάρχει, σου δίνουμε μερικές συμβουλές επικοινωνίας για να τους «σερβίρεις» κάθε ζήτημα λίγο πιο «μαλακά». Η γλώσσα του σώματος και τεχνικές επικοινωνίας βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις τους άλλους να μεταβούν σε μια νέα κατάσταση και να κατανοήσουν τη διαδικασία της σκέψης σου.

Συμβουλές για να πείσεις τους γονείς για τις επιλογές σου

1. Δείξε τον ενθουσιασμό σου: Τα θετικά συναισθήματα είναι μεταδοτικά!

2. Μην σκύβεις και μην κρύβεσαι : Η όρθια στάση του κορμού είναι ένας τρόπος για να αποδείξεις το πόσο εμπιστοσύνη έχεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου και κατά πόσο θεωρείς πως η απόφασή σου είναι σωστή. Μην κρύβεσαι πίσω από έπιπλα, αντικείμενα ή την τεράστια τσάντα σου! Στάσου μπροστά τους με αυτοπεποίθηση δίχως να έχεις να κρύψεις τίποτα!

3. Ζήτα την απόψή τους: Δίνοντάς τους την δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και δείχνοντας πως τους υπολγίζεις γίνονται πιο δεκτικοί στα δικά σου μηνύματα. Όταν θα έρθει η σειρά σου να επιχειρηματολογήσεις θα μπορέσουν να σε ακούσουν με μεγαλύτερη προσοχή. Τιπ: Να θυμάσαι πως οι ανοιχτές παλάμες δείχνουν ειλικρίνεια και διαφάνεια.

4. Μην παίρνεις «αρνητική» στάση σώματος: Ακόμη κι αν οι γονείς σου αναστατωθούν, φωνάξουν, σφίξουν τα χέρια σε γροθιά ή κάνουν νευρικές κινήσεις, προσπάθησε εσύ από την πλευρά σου να διατηρήσεις το σώμα σου σε μια ουδέτερη κατάσταση. Η μίμηση «αρνητικών» κινήσεων από εσένα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα