Πώς θα γίνεις καλύτερη μανούλα

18.12.2016
Υπάρχουν χρυσοί κανόνες για την ανατροφή των παιδιών; Φοβάσαι πως κάτι κάνεις λάθος; Υπάρχει όντως λάθος και σωστό; Μάθε πώς θα γίνεις η καλύτερη μανούλα ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Δεν υπάρχει χρυσός οδηγός για τη σωστή ανατροφή των παιδιών ενώ σίγουρα όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες-συμβουλές που λειτουργούν σαν εγχειρίδιο για την καλύτερη ανατροφή των παιδιών! Διάβασε τις συμβουλές μας βήμα-βήμα, προσπάθησε να τις τηρήσεις και γίνε η καλύτερη μανούλα!

Όσα πρέπει να προσέξεις για να γίνεις η καλύτερη μανούλα!

1. Μην κάνεις συγκρίσεις, κάθε παιδί είναι διαφορετικό

Σκέψου πως θα αισθανόσουν εσύ αν ο σύντροφός σου σε συνέκρινε με άλλες γυναίκες. Το ίδιο συναίσθημα και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό βιώνουν και τα παιδάκια όταν τα συγκρίνεις με τα αδελφάκια τους ή με παιδιά φίλων και γνωστών. Σταμάτα λοιπόν να μιλάς για την Αννούλα και το Γιωργάκη και το πόσο καλά παιδιά είναι, μελετηρά, ήσυχα κτλ γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πληγώσεις το δικό σου το παιδί. Προσπάθησε να δώσεις επιχειρήματα, εξηγώντας γιατί μια συμπεριφορά δεν είναι σωστή και τα οφέλη που θα αποκομίσει αλλάζοντας τακτική και επιβράβευσε κάθε μικρή προσπάθεια προς συμμόρφωση. Δείξε στο παιδί σου πως είναι μοναδικό κι ότι είσαι περήφανη για εκείνο και μη το συγκρίνεις με άλλα.

2. Πρόσεξε τη συμπερφορά σου, τα παιδιά μιμούνται

Πώς θα πείσεις ένα παιδί για το σωστό και το λάθος όταν εσύ η ίδια συμπεριφέρεσαι κατά τον λάθος τρόπο; Να θυμάσαι ότι η διαδικασία της μάθησης στηρίζεται στη μίμηση και τα παιδιά μιμούνται τρόπους συμπεριφοράς κατ΄αρχήν από τους γονείς και τα αδέλφια τους. Προσπάθησε λοιπόν να συγκρατείς τα νεύρα σου, να φέρεσαι σωστά και να δίνεις πρώτη εσύ το καλό παράδειγμα για να μη βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να απαντήσεις γιατί όταν φέρεσαι εσύ κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο δεν κάνεις λάθος ενώ το παιδάκι κάνει! Προσοχή λοιπόν!

3. Μην υπόσχεσαι κάτι αν δεν μπορείς να τηρήσεις την υπόσχεση

Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι βασικός κανόνας για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Είναι καλύτερα να εξηγήσεις στα παιδιά πως κάτι δεν μπορεί να γίνει και να θέσεις χρονικό περιθώριο το οποίο και θα τηρήσεις παρά να δώσεις μια αόριστη υπόσχεση που μετά δε θα τηρήσεις. Όπως είπαμε και προηγουμένως, τα παιδιά μαθαίνουν από εσένα, οπότε καλό θα ήταν να τους διδάξεις τη συνέπεια και την ανάληψη ευθυνών. Αν δεν έχεις το χρόνο ή τα χρήματα να πάτε στο λούναπάρκ ή σε κάποια θεατρική παράσταση εξήγησε πως κάτι τέτοιο όσο κι αν το ήθελες είναι αδύνατο την παρούσα στιγμή αλλά θα γίνει το επόμενο για παράδειγμα Σαββατοκύριακο. Προσοχή όμως! Μη δώσεις μια υπόσχεση που μετά δε υα τηρήσεις προσπαθώντας να γλιτώσεις από τη γκρίνια. Αν γνωρίζεις πως το επόμενο Σαββατοκύριακο δε θα μπορεις, τότε καλύτερα να το μεταθέσεις αργότερα, βάζοντας το όμως στο πρόγραμμά σου! Η συνέπεια λόγων και πράξεων μετράει, βάλε το καλά στο μυαλό σου.

4. Μη φοβάσαι να δείξεις την αγάπη σου, με πράξεις

Η στοργή και η αγκαλιά είναι απαραίτητα, δείχνοντας έμπρακατ την αγάπη μας και το ενδιαφέρον. Μη φοβάσαι πως θα "κακομάθεις" το βλαστάρι σου δείχνοντάς του πόσο το αγαπάς και το υπολογίζεις. Ένα γλυκό φιλί, λόγια κατανόησης και συμπαράστασης κάθε φορά που αντιμετωπίζει έστω και αστεία προβλήμστα, δείχνουν πως είσαι και θα είσαι πάντα εκεί γι΄αυτό. Η καλή μαμά δεν είναι η αυστηρή μαμά αλλά αυτή που είναι πάντα δίπλα στο παιδί, συμπαραστεκόμενη σε κάθε του πρόβλημα, ακούγοντας κάθε παράπονο και προβληματισμό του. Προσοχή βέβαια! Η εκδήλωση τρυφερότητας δε σημαίνει πως πρέπει να χαθεί κάθε μέτρο. Βάλε όρια τα οποία πρέπει να τηρηθούν κι εξήγησε κάθε φορά πως μιοα τιμωρία δεν είναι ανξήγητη αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα και συνέπεια κάποιας πράξης. Η ζωή δεν είναι ρόδινη κι από μικρή ηλικία πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά πως κάθε πράξη έχει και συνέπειες, θετικές ή αρνητικές! Στοργή λοιπόν, τρυφερότητα και συνεχής διάλογος είναι απαραίτητα!

5. Ναι στην τεχνολογία αλλά με μέτρο

Υπάρχουν ποικίλες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμεύσουν σαν εργαλεία μάθησης και να βοηθήσουν τα παιδιά, να ενισχύσουν τη μνήμη και τις γνωστικές τους δεξιότητες. Η τεχνολογία δεν είναι ο "μπαμπούλας" που προσπαθεί να διαφθείρει τα παιδιά, αρκεί να την χειριστείς με προσοχλη, να θέσεις όρια και να έχεις τον έλεγχο. Το να κρατήσεις ένα παιδάκι μακριά από την εξέλιξη και την τεχνολογία όχι μόνο δεν του κάνει καλό αλλά ίσως και να το βλάψει καθώς δε θα είναι εξοικοιωμένο με τα εργαλεία δουλειάς του αύριο. Άλλωστε, όσο κι αν προσπαθείς να απαγορεύσεις την επαφή με τους υπολογιστές, το ίντερνετ και τα παιχνίδια, να είσαι σίγουρη πως κάποια στιγμή θα το κάνει κρυφά και τότε δε θα έχεις τον έλεγχο. Ενημερώσου για τα προγράμματα που διασφαλίζουν ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ, απαγορεύοντας την είσοδο σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, βάλε κωδικό στον υπολογιστή έτσι ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιεί το παιδί μόνο κάτω από την επίβλεψή σου και τοποθέτησησέ το pc σε κεντρικό σημείο του σπιτιού ή στο δωμάτιό σου, ώστε να μην δρα ανεξέλεγκτο! Με προσοχή λοιπόν και μέτρο λέμε ναι στην επαφή των παιδιών με τα νέα μέσα.

6. Νους υγιής εν σώματι υγιή

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να δίνουν σημασία μόνο στην πνευματική τροφή των παιδιών, αγνοώντας ή παραμερίζοντας τη σημασία της γυμναστικής και γενικότερα της άσκησης. Εκτός από τις ξένες γλώσσες, το πιάνο και τα μαθήματα ζωγραφικής καλό θα είναι να καλλιεργήσεις στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση. Κάνε διερευνητικές ερωτήσεις ώστε να αντιληφθείς τι θα τους άρεσε να κάνουν. Προτιμούν το μπαλέτο, την ενόργανη γυμναστική ή το χορό, μήπως ενδιαφέρονται για κάποιο πιο δυναμικό άθλημα όπως το καράτε ή προτιμούν τα ομαδικά αθλήματα; Όπως και να έχει η συστηματική άσκηση βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν το πνεύμα συνεργασίας, να γίνουν πιο δυνατά σωματικά αλλά και πιο εφυή...

7. Βρες χρόνο για να κάνετε διάφορα μαζί

Σίγουρα οι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι κι ένα 24ωρο σου φαίνεται απειροελάχιστο για να κατεφέρεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου. Μέσα σε αυτή την τρέλά να τα προλάβεις όλα, ίσως και να ξεχνάς τη σημασία του να περνάς χρόνο με το παιδί σου ή τα παιδιά σου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό έως και κρίσιμο για τη σωστή ανατροφή τους. Προσπάθησε να βρίσκεις χρόνο ώστε να γευματίζετε ή να δειπνείτε μαζί, να παίζετε παιχνίδια, να συζητάτε, ακόμη και να βλέπετε το αγαπημένο τους πρόγραμμα στην τηλεόραση παρέα ή βάλτε στο πρόγραμμα μια ώρα ομαδικής ανάγνωσης βιβλίων!Επίσης, ενημερώσου για διάφορες παιδικές εκδηλώσεις και βάλε στο πρόγραμμα την διασκέδαση των παιδιών. Μια παιδική θεατρική παράσταση, ένα γεύμα σε εστιατόριο με παιδότοπο ή ακόμη και μια βόλτα στην παιδική χαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα