Η παρέα ενός κατοικίδιου θεραπεύει την κατάθλιψη

18.07.2008
"Έχω ιστορικό κατάθλιψης, και με συμβούλεψαν να πάρω ένα κατοικίδιο. Μπορεί ένα ζωάκι να με βοηθήσει να νιώσω καλύτερα;" Αυτό που έχει σημασία είναι ποιός σας συμβούλεψε; Και τι είδους κατοικίδιο σας

"Έχω ιστορικό κατάθλιψης, και με συμβούλεψαν να πάρω ένα κατοικίδιο. Μπορεί ένα ζωάκι να με βοηθήσει να νιώσω καλύτερα;" Αυτό που έχει σημασία είναι ποιός σας συμβούλεψε; Και τι είδους κατοικίδιο σας πρότειναν; Αν αυτός που σας σύστησε να πάρετε ένα ζωάκι είναι ειδικός αξίζει να πάρετε στα σοβαρά την γνώμη του. Αν η συμβουλή προέρχεται από κάποια φίλη καλό θα ήταν να ζητήσετε την γνώμη του θεραπευτή ή του γιατρού σας. Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε πόσο μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση σας η φροντίδα ενός ζώου. Υπάρχουν ημέρες που αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη με δυσκολία σηκώνονται από το κρεβάτι, δεν θέλουν να κάνουν τίποτα. Αν λοιπόν πάσχετε από σοβαρής μορφής κατάθλιψη, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ζωάκι που δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα. Θυμηθείτε ότι από τα ζώα δεν μπορούμε να πάρουμε ποτέ "άδεια". Είμαστε άκρως υποχρεωμένοι να φροντίζουμε αυτές τις ψυχούλες που εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από μας.

Αν όμως η κατάσταση σας δεν είναι τόσο σοβαρή μπορείτε να αποκτήσετε ένα σκύλο ή μια γάτα. Όταν αρχίσετε να ασχολείστε με ένα ζωάκι, αυτό θα σας απορροφήσει. θα πάψετε να επικεντρώνετε την σκέψη σας στο πρόβλημα σας. Έχει αποδειχθεί ότι η παρέα ενός ζώου είναι το καλύτερο αγχολυτικό και φυσικά βοηθάει στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Οι ιδιοκτήτες Pet shop συστήνουν τα κουνέλια σαν ιδανική συντροφιά. Είναι καθαρά μπορούν να εκπαιδευτούν και η παρέα τους είναι διασκεδαστική. Μια καλή ιδέα θα ήταν να δουλέψετε εθελοντικά φροντίζοντας ζώα. Αυτό θα σας βοηθούσε να διαπιστώσετε πόσο σας ταιριάζει η συμβίωση με ζώα και από την άλλη σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε νέες φιλίες.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Μπόρις Λέβινσον ήταν ο πρώτος που το 1962 ανακάλυψε ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην περίπτωση ενός αγοριού που στις συνεδρίες είχε μαζί του τον σκύλο του. Το 2003 μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι ασθενείς παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση μετά την απόκτηση ενός ζώου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποφασίσετε τι ζωάκι θα αποκτήσετε. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ένας σκύλος, γάτα, ψαράκι, πουλάκι, κουνελάκι... το σημαντικό είναι ότι θα αποσπάσει το μυαλό σας από τις δυσάρεστες σκέψεις και θα σας κρατήσει μια ευχάριστη παρέα!