Πώς να κάνεις τον χώρο εργασίας σου πιο εργονομικό για μια πιο υγιή και παραγωγική μέρα

11.02.2022
Πώς να κάνεις τον χώρο εργασίας σου πιο εργονομικό για μια πιο υγιή και παραγωγική μέρα
Ένας εργονομικός χώρος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για την υγεία και την παραγωγικότητά

Είτε συνδέεσαι στην εργασία σου εξ αποστάσεως είτε πηγαίνεις στο γραφείο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη πώς ο φυσικός χώρος εργασίας σου επηρεάζει την υγεία σου. Εξάλλου, το να κάθεσαι στον καναπέ με ένα φορητό υπολογιστή δεν ωφελεί ακριβώς τη στάση σου ούτε βελτιώνει τους πόνους.

Οι συμβουλές για να βρεις μια δουλειά που αγαπάς

Μια τυπική λύση είναι να δημιουργήσεις έναν εργονομικό χώρο εργασίας — αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς θα το κάνεις;

Τι σημαίνει «εργονομικός»;
Η εργονομία αναπτύχθηκε γύρω στο 1950, εν μέρει λόγω της αναγνώρισης ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη από τα μηχανήματα όταν δεν βρίσκονται σε κατάλληλες συνθήκες εργασίας, εξηγεί η Lara Heimann, φυσιοθεραπεύτρια και δημιουργός της μεθόδου LYT Yoga. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να ελαχιστοποιηθούν τα σφάλματα, έπρεπε να ληφθεί περισσότερο υπόψη το φυσικό περιβάλλον εργασίας. Σήμερα, η εργονομία στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση της πιθανότητας τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία. Ο στόχος της εργονομίας είναι να αυξήσει την άνεση κατά τη χρήση της τεχνολογίας, να βελτιώσει την ικανοποίηση των εργαζομένων, την ασφάλεια και την ποιότητα της επαγγελματικής εμπειρίας ζωής και να μειώσει την κόπωση και το άγχος στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με μελέτες για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, το 34 τοις εκατό όλων των χαμένων εργάσιμων ημερών οφείλονται σε μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία. «Εκτός από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον μυϊκό πόνο, τα κοινά παράπονα από τους εργαζόμενους περιλαμβάνουν μυϊκή κόπωση, θολή όραση και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε διάφορες περιοχές του σώματος που είναι επιρρεπείς σε έναν μη βέλτιστο χώρο εργασίας», λέει η Heimann. «Οι βασικές αρχές της εργονομίας είναι η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος δημιουργώντας την βέλτιστη διάταξη που ωφελεί το σώμα, την πνευματική οξύτητα, την ικανοποίηση από την εργασία και τη συνολική παραγωγικότητα του εργαζομένου».

Λάβε υπόψη ότι αυτό που αποτελεί «εργονομικό» για εσένα μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση που θα χρειαστεί μια συνάδελφός σου για να είναι άνετη. Η Heimann λέει ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το καλύτερο εργονομικό περιβάλλον εργασίας θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ασκεί λιγότερη πίεση στο σώμα και να επιτρέπει την βέλτιστη στάση του σώματος. Συνήθως, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της βελτιωμένης τοποθέτησης ενός γραφείου, της καρέκλας, του όρθιου γραφείου και της ρύθμισης του υπολογιστή, καθώς η κακή στάση του καθίσματος μπορεί να δημιουργήσει καταπόνηση και να προκαλέσει όλεθρο στη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς, τους ώμους.

Ποια είναι τα οφέλη ενός εργονομικού χώρου εργασίας;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσεις σε έναν εργονομικό χώρο εργασίας, αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι η μείωση του πόνου, σύμφωνα με τη Lauren Lobert Frison, ιδιοκτήτρια του APEX Physical Therapy. Συνήθως, είναι πόνος στον αυχένα και την πλάτη, αλλά μπορεί επίσης να γίνει και δυσφορία στον καρπό και στον ώμο. Ο εγονομικός χώρος είναι κάτι που οφελεί τους εργοδότες, καθώς εξοικονομεί χρήματα μειώνοντας τις αιτήσεις αποζημίωσης των εργαζομένων. Και για τους εργαζόμενους, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την ικανοποίηση από την εργασία και την εργασιακή απόδοση.

Ένα άλλο όφελος είναι η πρόληψη τραυματισμών. Για παράδειγμα, η χρήση του κατάλληλου πληκτρολογίου και του ποντικιού μπορεί να μειώσει τον καρπιαίο σωλήνα. Και μια εργονομική ρύθμιση που επιτρέπει σωστές τεχνικές ανύψωσης μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στην πλάτη. «Αυτοί οι τραυματισμοί, συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή υπερβολική χρήση, μπορεί να είναι πολύ δαπανηροί για τους εργοδότες και να έχουν ισόβια επίδραση στους εργαζόμενους που υποφέρουν από αυτούς», λέει η Frison.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πιθανότατα θα νιώσεις μια ανανεωμένη αίσθηση ευτυχίας στη δουλειά όταν δεν σου προκαλεί πόνο το να βρίσκεσαι στη δουλειά κάθε μέρα. «Μπορεί να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου στη δουλειά επειδή πονάς λιγότερο και είσαι πιο άνετα», λέει η Frison. "Η εργονομική ρύθμιση της περιοχής σου θα σε βοηθήσει επίσης να γίνεις πιο αποτελεσματική στην ολοκλήρωση των εργασιών σου".

Πώς να φτιάξεις έναν εργονομικό χώρο εργασίας
Επιίλεξε μια καρέκλα που προσφέρει τη σωστή υποστήριξη
Αναζήτησε μια καρέκλα που να υποστηρίζει την οσφυϊκή (κάτω) σπονδυλική στήλη, να σου επιτρέπει να διατηρείς μια ουδέτερη σπονδυλική στήλη και να διατηρεί το κεφάλι και τον λαιμό σου ευθυγραμμισμένους πάνω από τον κορμό σου. Το ύψος του καθίσματος θα πρέπει να επιτρέπει στα πόδια σου να είναι επίπεδα στο πάτωμα και τα γόνατά σου να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους γοφούς, παρέχοντας υποστήριξη για τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη. Μια εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα είναι ειδικά κατασκευασμένη για να διατηρεί το σώμα σε άνετη θέση με ελάχιστη καταπόνηση και να διατηρεί καλή στάση.

Εξασφάλισε το σωστό ύψος οθόνης ή φορητού υπολογιστή
Μια ιδανική εργονομική ρύθμιση γραφείου είναι αυτή που επιτρέπει τη σωστή τοποθέτηση του λαιμού και του καρπού, την οποία μπορείς να πετύχεις με τη σωστή οθόνη του υπολογιστή και το σωστό ύψος πληκτρολογίου. Το να έχεις την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών ή ελαφρώς χαμηλότερα, είναι απαραίτητο για την αποφυγή του πόνου στο λαιμό. Οι καρποί και οι πήχεις πρέπει να είναι ίσιοι και περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες. Ένα ασύρματο ποντίκι/πληκτρολόγιο προσφέρει ευελιξία για την τοποθέτηση του καρπού, κάτι που είναι σημαντικό εάν η οθόνη είναι ψηλότερα, στο ύψος των ματιών.

Κάνε τακτικά διαλείμματα όλη την ημέρα
Δεν έχει σημασία αν στέκεσαι ή κάθεσαι σε άψογη στάση, το να βρίσκεσαι στην ίδια θέση για πολλές ώρες θα προκαλέσει αναπόφευκτα δυσκαμψία και πόνο. Περπάτησε λίγο μία φορά την ώρα και κάνε διάλειμμα - αυτά είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις ή να αποτρέψεις τον πόνο.