Η εταιρική κουλτούρα έχει σημασία — Αναζήτησε αυτά τα σημάδια ενός θετικού ή τοξικού χώρου εργασίας

31.01.2022
Η εταιρική κουλτούρα έχει σημασία — Αναζήτησε αυτά τα σημάδια ενός θετικού ή τοξικού χώρου εργασίας
Ο χώρος εργασίας σου δεν θα πρέπει να προωθεί την εξάντληση ή την αποκλειστικότητα

Είτε εργάζεσαι σε μια μικρή startup είτε σε μια ακμάζουσα πολυεθνική, η εταιρική κουλτούρα επηρεάζει άμεσα (και έμμεσα) τα πάντα, από την καθημερινή σου απόδοση στη δουλειά μέχρι τη συνολική ποιότητα ζωής σου. Τι ακριβώς όμως σημαίνει όταν κάνουμε λόγο για «εταιρική κουλτούρα»;

Η κουλτούρα μιας εταιρείας μπορεί να αντικατοπτρίζεται στις πιο επιφανειακές προσφορές της, όπως δωρεάν γεύματα ή εκπτώσεις σε εργαζομένους - αλλά μια πραγματικά υγιής, θετική εταιρική κουλτούρα έχει τις ρίζες της σε κάτι πολύ βαθύτερο. «Η κουλτούρα μιας εταιρείας είναι οι συνδυασμένες αξίες, στάσεις και στόχοι που μοιράζονται οι άνθρωποι σε έναν εργασιακό χώρο», λέει η Christina Hall, ανώτερη αντιπρόεδρος και chief People Officer στο LinkedIn. «Οι πιο θετικές εργασιακές κουλτούρες είναι φιλόδοξες και δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι και συντονισμένοι μεταξύ τους».

Οι συμβουλές για να βρεις μια δουλειά που αγαπάς

Έρευνα του LinkedIn αποκάλυψε ότι το 70 τοις εκατό των επαγγελματιών δεν θα εργάζονταν σε μια κορυφαία εταιρεία με αρνητική κουλτούρα στο χώρο εργασίας - στην πραγματικότητα, προτιμούν να αμείβονται λιγότερο και να υποστούν υποβιβασμό τίτλου παρά να αντιμετωπίζουν μια κακή κουλτούρα γραφείου.

Σημάδια μιας θετικής εταιρικής κουλτούρας
Η διατήρηση ταλέντων λέει πολλά για την ποιότητα της κουλτούρας ενός οργανισμού. Οργανισμοί με καλά οφέλη, εκτίμηση για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αφοσίωση στην καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν θα δελεάσουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν—και να προσελκύσουν επίσης νέα ταλέντα.

"Ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που κρατούν τους επαγγελματίες στην εταιρεία τους για περισσότερα από πέντε χρόνια είναι να έχουν ισχυρά οφέλη στο χώρο εργασίας, όπως άδεια μετ' αποδοχών, γονική άδεια και ασφάλιση υγείας", λέει η Hall. "Οι εργαζόμενοι είναι επίσης περήφανοι να εργάζονται σε εταιρείες που προωθούν την ισορροπία και την ευελιξία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καλλιεργούν μια κουλτούρα όπου μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία."

Η Lesie Tarnacki, ανώτερη αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού της WorkForce Software περιγράφει μια θετική κουλτούρα στο χώρο εργασίας ως μια κουλτούρα που κάνει όλους τους εμπλεκόμενους να αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Μια εταιρεία πρέπει να έχει μια κουλτούρα εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης», λέει. «Μια από τις φράσεις που χρησιμοποιεί αρκετά συχνά ο Διευθύνων Σύμβουλός μας είναι 'Γίνε ο Διευθύνων Σύμβουλος του δικού σου ρόλου', που σημαίνει να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου και τον χρόνο σου, να λαμβάνεις αποφάσεις και να παίρνεις ρίσκα».

Σημάδια αρνητικής εταιρικής κουλτούρας
Εάν η διατήρηση ταλέντων υποδηλώνει ένα καλό περιβάλλον, το αντίθετο ισχύει για τα τοξικά περιβάλλοντα.

Η Kyra Kyles είναι διευθύνουσα σύμβουλος της YR Media, μιας εθνικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει δημιουργικούς πόρους και ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε νέους. Από την εμπειρία της, λέει ότι μια από τις πιο κρυφές κόκκινες σημαίες μιας αρνητικής εταιρικής κουλτούρας έχει να κάνει με το είδος του υπαλλήλου που χειροκροτούν οι διευθυντές μιας εταιρείας. Το να επαινείται ένας υπάλληλος που δεν κάνει ποτέ διάλειμμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι μιας κουλτούρας που θεωρεί την εξουθένωση ως φυσιολογική.

«Η τοξικότητα στο χώρο εργασίας οφείλεται στον φόβο», λέει η Jen L'Estrange, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης. «Διαπερνά την επικοινωνία, τη λήψη αποφάσεων και περιορίζει την ικανότητα των εργαζομένων να καινοτομούν επειδή δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να αναλάβουν κινδύνους. Τα σημάδια τοξικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας περιλαμβάνουν αυστηρά ελεγχόμενη κεντρική λήψη αποφάσεων ή γενικευμένη αδράνεια στο χώρο εργασίας, ηγεσία που δρα σε αντίθεση με τις δηλωμένες αξίες της εταιρείας, υψηλότερος κύκλος εργασιών μεταξύ των εργαζομένων που εντάχθηκαν πρόσφατα στον οργανισμό, και θέσπιση προτεραιοτήτων όπου μεμονωμένες ομάδες ή τμήματα προχωρούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο."

Πώς μπορούν τα άτομα που αναζητούν εργασία να μάθουν για την κουλτούρα μιας εταιρείας;
Εάν αναζητάς εργασία, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να μάθεις για την κουλτούρα μιας εταιρείας είναι να ρωτήσεις με τον σωστό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, κάνε ερωτήσεις που φτάνουν στην καρδιά των εταιρικών αξιών και στο πώς αλληλεπιδρούν συνήθως οι διευθυντές και οι υπάλληλοι. Ρώτησε για μια στιγμή που κάποιος δοκίμασε κάτι νέο και απέτυχε παταγωδώς. Τι συνέβη και πώς αντιμετωπίστηκε;

Αλλά μην ξεχάσεις επίσης να κάνεις έρευνα πριν από τη συνέντευξή σου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνεις μια μικρή ψηφιακή έρευνα. Αν βλέπεις συνεχώς προβληματικά σχόλια σε ιστότοπους ή αν μια εταιρεία διασύρεται μέσω social media, μπορεί να θέλεις να κατευθύνεις την αναζήτηση εργασίας σου αλλού.