Οι παγίδες που πρέπει να προσέξεις στις περιγραφές θέσεων εργασίας

21.04.2022
Οι παγίδες που πρέπει να προσέξεις στις περιγραφές θέσεων εργασίας
Σύμφωνα με μια υπεύθυνη πρόσληψης

Το κυνήγι εργασίας είναι μια δουλειά από μόνο του. Από τη στιγμή που υποβάλλεις την αίτησή σου μέχρι την πρώτη μέρα στη δουλειά, μπαίνουν πολλά στη διαδικασία—όπως το να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις στον υπεύθυνο προσλήψεων. Εάν πρόκειται να επενδύσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου για να κυνηγήσεις μια δουλειά και να περάσεις ολόκληρη τη διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσεις ότι ο ρόλος και η εταιρεία ταιριάζουν σε εσένα και τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους - και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εντοπίσεις τις παγίδες της περιγραφής εργασίας νωρίς στη διαδικασία αναζήτησης.

Οι συμβουλές για να βρεις μια δουλειά που αγαπάς

Ευτυχώς, η περιγραφή της θέσης μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον ρόλο και την εταιρεία, προτού καν φτάσεις σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση. Η Maddy Nguyen, υπεύθυνη προσλήψεων τεχνολογίας για το Facebook, το Snapchat και την Uber, μοιράζεται τις παγίδες στην περιγραφή μιας θέσης εργασίας που πρέπει να προσέξεις.

1. Ο τίτλος εργασίας και τα καθήκοντα δεν ταιριάζουν
Εάν ο τίτλος εργασίας και η περιγραφή των καθηκόντων δεν ταιριάζουν, ο ρόλος μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήλπιζες μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η Nguyen λέει ότι μια εταιρεία να κάνει έναν ρόλο κατώτερου επιπέδου να ακούγεται ανώτερος, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ανικανοποίητη στη θέση αυτή επειδή δεν δέχεσαι προκλήσεις. Ισχύει όμως και το αντίστροφο: Εάν ο τίτλος εργασίας είναι κατώτερος από τα προβλεπόμενα καθήκοντα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υποψηφίους προσλαμβάνοντας ταλέντα ανώτερου επιπέδου για μικρότερους τίτλους και αμοιβές.

2. Υπάρχουν πάρα πολλές απαιτήσεις
Αν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσεις ακόμα και για να προκριθείς για τη θέση, «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία δεν ξέρει πραγματικά τι ψάχνει σε αυτό το άτομο ή πώς να το αξιολογήσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα προετοιμαστείς για αποτυχία πριν καν ξεκινήσεις τη διαδικασία της συνέντευξης», λέει η Nguyen. «Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι στριμώχνουν πάρα πολλές δουλειές σε έναν ρόλο, σκόπιμα ή όχι.

3. Λείπουν πρακτικές πληροφορίες
Η έλλειψη διαφάνειας και απαραίτητων λεπτομερειών αποτελούν επίσης παγίδα στην αναζήτηση εργασίας σου, καθώς αυτό δεν είναι σπουδαίο χαρακτηριστικό σε έναν πιθανό εργοδότη. «Μια εταιρεία που είναι καλή στην πρόσληψη και τη διαχείριση ταλέντων θα αναγνωρίσει και θα αντιμετωπίσει τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο υποψήφιος», λέει η Nguyen. «Αυτά είναι βασικά πράγματα, όπως πού εδρεύει η εργασία, τι επιπέδου είναι, τι είδους απασχόληση είναι (πλήρης απασχόληση, μερική απασχόληση) και ούτω καθεξής. «Επιπλέον, η αγγελία θα πρέπει να καθιστά πολύ σαφές ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για να υποβάλουν αίτηση εάν ενδιαφέρονται».

4. Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα να ακολουθήσεις
Ακόμα κι αν θαυμάζεις την εταιρεία στην οποία κάνεις αίτηση και πιστεύεις στο όραμά της, στο τέλος της ημέρας, η απασχόληση είναι συναλλακτική και θα πρέπει να υπάρχει ίση ανταλλαγή αξίας. «Μια φιλόξενη εταιρική κουλτούρα είναι αυτή που κατανοεί ότι μια συμφωνία για την απασχόληση γίνεται όταν και οι δύο πλευρές ωφελούνται αμοιβαία», λέει η Nguyen. «Με άλλα λόγια, κάτι παίρνουν από τη δουλειά σου γι' αυτούς και εσύ κάτι παίρνεις όταν δουλεύεις γι' αυτούς».

Έτσι, εάν η περιγραφή της θέσης περιγράφει πάρα πολλά βήματα που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι για να τους εντυπωσιάσουν, η Nguyen σημειώνει ότι αυτό είναι συχνά ένας δείκτης του πώς είναι να εργάζεσαι για αυτήν την εταιρεία. Τα βήματα αυτά μπορεί να είναι πάρα πολλοί γύροι συνεντεύξεων ή υπερβολικά επαχθή, χρονοβόρα και απλήρωτα δοκιμαστικά ως μέρος της διαδικασίας συνέντευξης.