Τι να αποφύγεις όταν ζητάς αύξηση

16.09.2021
Τι να αποφύγεις όταν ζητάς αύξηση
Όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί καριέρας

Μια επιτυχής συζήτηση με το αφεντικό σου σχετικά με μια πιθανή αύξηση εξαρτάται τόσο από το πώς θα τη ζητήσεις όσο και από την εγκυρότητα της ίδιας της ερώτησης. Η λανθασμένη προσέγγιση μπορεί να κάνει το αφεντικό σου αμυντικό και να αφήσει εσένα με άδεια χέρια.

Όσα δεν πρέπει να παραλείψεις στην επόμενη αναζήτηση εργασίας σου

Για να βεβαιωθείς ότι θα αποφεύγεις μερικές κοινές παγίδες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και για να διατηρήσεις τη συνομιλία σε θετική τροχιά, δες παρακάτω τις συμβουλές των ειδικών για το τι δεν πρέπει να πεις όταν ζητάς αύξηση και γιατί:

Να φερθείς σαν να δικαιούσαι την αύξηση, με βάση τον χρόνο που βρίσκεσαι στη θέση
Είναι δίκαιο να θέλεις αύξηση για τον σημαντικό χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια που έχεις ρίξει σε έναν ρόλο, αλλά η βάση αυτής της απόφασης σχετίζεται με τις ευθύνες που αναλαμβάνεις και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνεις - όχι μόνο την παρουσία σου στην εταιρεία για οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Να συγκρίνεις τον εαυτό σου με συναδέλφους
Ενώ η διαφάνεια των μισθών μεταξύ των εργαζομένων μπορεί να σε βοηθήσει να βεβαιωθείς ότι πληρώνεσαι εντός του τυπικού εύρους του κλάδου για τον ρόλο σου (και μπορεί να αναδείξει αβάσιμα μισθολογικά κενά), το να βασίσεις το αίτημά σου για αύξηση μισθού αποκλειστικά στον μισθό ενός συνεργάτη είναι κάτι που είναι καλύτερο να αποφύγεις. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να σου λείπουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες που καθιστούν τη σύγκριση άκυρη: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας συνεργάτης θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από εσένα για μια παρόμοια δουλειά, όπως η εμπειρία, τα αποτελέσματα, η εκπαίδευση, το υπόβαθρο, οι γλωσσικές δεξιότητες και άλλα. Το να αποφεύγεις οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ συναδέλφων είναι το καλύτερο στοίχημά σου - και αυτό περιλαμβάνει συγκρίσεις σχετικά με την απόδοση, ειδικά αν προσπαθείς να δείξεις πόσο καλύτερη είναι η απόδοσή σου έναντι κάποιου άλλου.

Να κάνεις το ζήτημα πολύ προσωπικό
Ενώ η αμοιβή σου υποστηρίζει τους μη εργασιακούς σου στόχους και ο/η εργοδότης σου μπορεί επίσης να επενδύει στην προσωπική σου ευημερία, η αύξηση εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει μια συναλλαγή που έγινε για να υποστηρίξει μια επιχείρηση και όχι την προσωπική σου ζωή. Η επιχείρηση έχει ανάγκη και η αύξηση είναι χρήματα που πληρώνονται για αποτελέσματα που ικανοποιούν αυτήν την ανάγκη. Η προαγωγή σου σε αμοιβή ή ευθύνες δεν έχει καμία σχέση με το κόστος του ενοικίου σου, το άγχος από τυχόν χρέη ή οτιδήποτε σχετίζεται με τις προσωπικές σου ανάγκες. Αν χρησιμοποιήσεις τέτοια ζητήματα ως επιχειρήματα για επιπλέον πληρωμή, θα φέρει τον/την εργοδότη σου σε μια αμήχανη θέση.

Να κάνεις την ερώτηση στο λάθος χρόνο
Η συζήτηση αυτή τη λάθος στιγμή μπορεί να είναι αρκετή για να μηδενίσει τις προοπτικές σου για αύξηση. Απόφυγε να κάνεις τη σχετική συζήτηση εκτός ωρών εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων), μια στιγμή που η ομάδα σου θα είναι απίστευτα απασχολημένη ή όταν η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω περιόδου απολύσεων. Θα πρέπει επίσης να αποφύγεις να ρωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που επικεντρώνεται σε κάτι άλλο. Είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη το χρονοδιάγραμμα του κύκλου επανεξέτασης της απόδοσης της εταιρείας (εάν υπάρχει) και να ευθυγραμμίσεις το ερώτημά σου ανάλογα - πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιμένεις μέχρι την ετήσια αναθεώρησή σου για να το κάνεις.

Να δώσεις τελεσίγραφο
Η απειλή να σταματήσεις εάν δεν πάρεις αύξηση είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να διαπραγματευτούν ή να σου προσφέρουν κάτι καινούργιο, αλλά μπορεί επίσης και να σου ζητήσουν να φύγεις νωρίτερα. Εκτός αυτού, μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στον προϋπολογισμό που μπορεί να μην γνωρίζεις, οπότε η προσέγγισή σου με μια απειλή μπορεί να τους ωθήσει σε μια πραγματικά δύσκολη θέση. Αντ 'αυτού, να είσαι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.