Όσα δεν πρέπει να παραλείψεις στην επόμενη αναζήτηση εργασίας σου

21.07.2021
Όσα δεν πρέπει να παραλείψεις στην επόμενη αναζήτηση εργασίας σου
Τα tips που θα σε βοηθήσουν σε κάθε σου βήμα

Εάν βρίσκεσαι στην αγορά εργασίας, θα χρειαστεί να παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως μια ισχυρή υποψήφια σε κάθε βήμα. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη διαδρομή αυτή, από το να έχουμε ένα δυνατό όπλο: Ένα μοναδικό, σαφές, συναρπαστικό μήνυμα για τον εαυτό μας.

Δες πώς θα σε εξυπηρετήσει αυτό το μήνυμα σε κάθε βήμα της διαδικασίας ανέυρεσης μιας νεάς εργασίας:

Στο elevator pitch σου
Στην αρχή του επαγγελματικού σου ταξιδιού, θα χρειαστείς ένα σύντομο μήνυμα εισαγωγής. Ανεξάρτητα από το ποιους θα συναντήσεις, θα πρέπει να έχεις έτοιμη μια γρήγορη παρουσίαση για το τι ψάχνεις και τι μπορείς να προσφέρεις. Αυτή η παρουσίαση θα πρέπει να είναι σύντομη αλλά συναρπαστική. Το elevator pitch είναι γενικά 30-60 δευτερόλεπτα και το μήνυμά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι κάτι όπως το εξής: "Θα ήθελα πολύ να βρω έναν ανώτερο ρόλο στο μάρκετινγκ. Αυτός ο τομέας υπήρξε ένα ισχυρό κίνητρο για μένα και έχω την εμπειρία να πάω μια ομάδα μάρκετινγκ σε νέα επίπεδα". Κάτι τέτοιο θα σου επιτρέψει να μετατρέψεις μια απλή συνομιλία σε μια ευκαιρία καριέρας.

Στις συζητήσεις δικτυώσεων
Μόλις ξεκινήσεις ενεργά τη δικτύωση, θα χρειαστείς ένα μήνυμα που θα παραδίδεται σε κάθε νέα επαφή που θα κάνεις - το οποίο θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, αν σε ενδιαφέρει να ανέβεις στην ήδη υπάρχουσα δουλειά σου, το μήνυμά προς το αφεντικό σου μπορεί να είναι: "Πιστεύω ότι είμαι έτοιμη για μια νέα θέση και θα ήθελα να συζητήσω την πιθανότητα αυτή μαζί σας". Αν ψάχνεις δουλειά κάπου αλλού, το μήνυμά σου μπορεί να είναι: "Έχω ένα ισχυρό υπόβαθρο στις ψηφιακές επικοινωνίες και ψάχνω για μια ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα".

Στο βιογραφικό
Ενώ λίγα άρθρα ή βιβλία μιλούν για την ανάγκη να συμπεριλάβεις ένα μήνυμα παρουσίασης, χρειάζεσαι ένα απολύτως απλό, σαφές και χωρίς ορολογία μήνυμα που θα βοηθήσει το άλλο άτομο να καταλάβει άμεσα και γρήγορα την περίπτωση σου. Γράψε μια πρόταση που αποτυπώνει την αξία σου στον μελλοντικό εργοδότη, όπως: "Είμαι μια έμπειρη επαγγελματίας Ανθρώπινου Δυναμικού που οδήγησε ομάδες υψηλών επιδόσεων στο σχεδιασμό και την κατασκευή οκτώ προγραμμάτων που έφτασαν πάνω από 100.000 υπαλλήλους σε τρεις διαδοχικές οργανώσεις".

Στη συνοδευτική επιστολή
Εάν στείλεις μια συνοδευτική επιστολή, βεβαιώσου ότι έχεις ένα καθαρό μήνυμα. Προσπάθησε να μεταφέρεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση και την ετοιμότητά σου να την αναλάβετε. Για παράδειγμα: "Είμαι ενθουσιασμένη για την ευκαιρία που προσφέρει αυτή η θέση και είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσω να επιτύχω τους στόχους που περιγράφονται και να τους ξεπεράσω".

Στη συνέντευξη
Ξεκίνα τη συνέντευξη ευχαριστώντας τους για το χρόνο τους, δέιξε τον ενθουσιασμό σου και στη συνέχεια πες κάτι όπως: "Αυτή είναι η θέση που περίμενα, γιατί θα βοηθήσει την καριέρα μου στο μάρκετινγκ με διάφορους ενδιαφέροντες τρόπους" - τους οποίους μπορείς να αναλύσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Στη διαπραγμάτευση για το μισθό σου
Εάν ερωτηθείς τι περιμένεις ως μισθό, μην δώσεις ακριβή αριθμό. Εάν αποφασίσετε να μοιραστείτε τον τρέχοντα μισθό σας, το μήνυμά σας θα πρέπει να είναι: "Το εισόδημα μου τώρα είναι [......] και δεδομένης της μεγαλύτερης ευθύνης σε αυτόν τον νέο ρόλο, θα περίμενα μια σημαντική αύξηση". Αυτή η στρατηγική σου επιτρέπει να προτείνεις ένα εύρος, αλλά αφήνει τον εργοδότη να μαντέψει το τι θα δεχτείς.