Πώς θα γλιτώσεις από τα e-mail της δουλειάς στις διακοπές

18.06.2016
Έχει περάσει τουλάχιστον το 1/4 του αιώνα από τότε που εστάλη το πρώτο e-mail στην Ευρώπη, με ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων να λαμβάνουν περίπου 20 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα. Ωστόσο, οι «κανόνες» αποστολής – λήψεις e-mail τις ώρες εκτός εργασίας, πολλώ δε μάλλον κατά τη διάρκεια διακοπών, μοιάζουν ασαφής ακόμη. Ειδικότερα, σήμερα που η τεχνολογία των smartphone προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου των mail από όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κανείς, όποια ώρα της ημέρας.

Ένας μέσος Ευρωπαίος λαμβάνει περισσότερα από 50 μέχρι και 100 -σε ορισμένες περιπτώσεις- e-mail την ημέρα, σύμφωνα με έρευνες. Αυτός ο χείμαρρος των ηλέκτρονικών μηνυμάτων καθιστά δύσκολο να σβήσεις (το smartphone), αλλά λιγότερο δύσκολο από το να γυρίσεις στο Nokia 3210 και να αποκοπείς από τα πλεονεκτήματα ενός smartphone… Τότε τι μπορεί να γίνει;

Παραδείγματος χάριν, εταιρείες όπως οι γερμανικές Volkswagen και η Deutsche Telekom έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο γύρω από την επικοινωνία με τους εργαζομένους εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των διακοπών και πολλοί Γερμανοί θα ήθελαν το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες.

«Η υψηλή παραγωγικότητα των Γερμανών εργαζομένων εξαρτάται και από την ανάπαυλα. Δεν είναι προς το συμφέρον της εκάστοτε εταιρείας η επιβάρυνση των υπαλλήλων τους», αναφέρει γερμανός συνδικαλιστής. Το γερμανικό εργατικό δίκαιο προβλέπει οι εργαζόμενοι να μην κάνουν οποιαδήποτε δουλειά (ακόμη και να απαντούν στα e-mail) κατά τη διάρκεια των διακοπών, ωστόσο κάποιοι εξακολουθούν να το κάνουν.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόπερσυ το καλοκαίρι κατέδειξε ότι οι νεαρές εργαζόμενες είναι αυτές που δυσκολεύονται περισσότερο να σβήσουν το κινητό τους τηλέφωνο ενόσω κάνουν διακοπές. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει νόμος που να σταματά την αποστολή και τη λήψη e-mail εκτός ωραρίου, αλλά όλο και περισσότερες εταιρείες καταρτίζουν οδηγίες για να σβηστεί αυτή η «γκρίζα ζώνη».

Για παράδειγμα, η Volkswagen το 2011 θέσπισε κανόνα σύμφωνα με τον οποίο δεν γίνεται η οποιαδήποτε αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων 30 λεπτά αφότου λήξει μία βάρδια. Η Deutsche Telekom, παράλληλα, έχει μία «πολιτική κινητών συσκευών», η οποία προβλέπει ότι οι υπάλληλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε επικοινωνία (με τους εργοδότες τους) κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Παρόμοιες οδηγίες έχει υιοθετήσει και η Πόρσε.

Τώρα, το πώς μπορεί κανείς πρακτικά να αποφύγει να ασχοληθεί γενικότερα με τα e-mail του όσο είναι στην παραλία; Μάλλον δεν είναι ιδαίτερα δύσκολο, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Πώς θα απαλλαγείς από τα εταιρικά e-mail στις διακοπές;

Πριν τις διακοπές

Πες στους ανθρώπους που βασίζονται σε εσένα, ότι θα λείψεις για κάποιο χρονικό διάστημα: Αυτοί που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν –αλλά δεν εξαντλούνται μόνο σ’ αυτούς- προϊσταμένους, συναδέλφους, συγγενείς, συμπαίκτες, αυτούς που θα επιβλέπουν το κατοικίδιό σας, συγκατοίκους κλπ.

Σ’ αυτην την κατηγορία δεν εμπίπτουν οι «φίλοι» στο Facebook και οι followers στο Twitter.
Βάλτε τον «αυτόματο»: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο Outlook και το Gmail που απαντάει ως εξής: «Γεια σας, είμαι σε διακοπές. Θα μπορέσω να σας απαντήσω όταν επιστρέψω. Σας ευχαριστώ»

Κατά τη διάρκεια των διακοπών

Μην κοιτάς το κινητό σου: Εάν το κινητό σου χρησιμεύει και ως… ρολόι, είτε αγόρασε ένα φτηνό ή μη σε νοιάζει η ώρα.

Μην ανησυχείς: Εάν πχ έχεις ξεχάσει το φούρνο ανοιχτό και το σπίτι σου καίγεται, η πυροσβεστική δεν υπάρχει περίπτωση να σε ενημερώσει με e-mail.

Μίλα με ανθρώπους: Είναι ένας καλός τρόπος επικοινωνίας

Απλώς, μην τσεκάρεις τα mail: Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα.

Μετά τις διακοπές

Μπορείτε να ελέγξειςτα μηνύματά σου. Ή και όχι… Στο χέρι σου είναι.

Τιp: Εκτός από τα e-mail καλό θα είναι να αποτοξινωθείς για ένα διάστημα κι από το Ίντερνετ στις διακοπές. Σου δίνουμε μερικούς καλούς λόγους για να το κάνεις. Κάνε κλικ εδώ και τσέκαρέ τους.