Κάθε νέος έρωτας σου στερεί δύο κολλητές

17.09.2010
Έψαχνες σαν τρελή έναν σύντροφο για να γεμίσεις την ζωή σου και να κάνεις την καρδούλα σου να σκιρτίσει και πάλι. Ο σύντροφος βρέθηκε μεν αλλά εσύ ψάχνεις να βρεις που πήγαν οι δύο κολλητές που εξαφανίστηκαν από τη ζωή σου έτσι ξαφνικά!

Έψαχνες σαν τρελή έναν σύντροφο για να γεμίσεις την ζωή σου και να κάνεις την καρδούλα σου να σκιρτίσει και πάλι. Ο σύντροφος βρέθηκε μεν αλλά εσύ ψάχνεις να βρεις που πήγαν οι δύο κολλητές που εξαφανίστηκαν από τη ζωή σου έτσι ξαφνικά!

Βρετανοί μελετητές απαντούν στο ερώτημά σου: ο νέος δεσμός σε απορροφά με συνέπεια να χάνεις κατά μέσο όρο δύο από τις πιο στενές σου φιλενάδες.

Οι φίλες σου στο έλεγαν: έχεις χαθεί, έχεις απορροφηθεί, έχεις γαντζωθεί πάνω στον καινούργιο αγαπημένο. Αλλά εσύ χτύπαγες καρδούλες με το τόξο του έρωτα και δεν έδινες και πολύ προσοχή. Σε όλους μα έχει συμβεί και η πρόσφατη μελέτη*, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Ντάνμπαρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σου φέρνει επιβεβαίωση στα κακά μαντάτα.

Η έρευνα διαπίστωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο έρωτας οδηγεί σε συρρίκνωση του κύκλου φίλων και γνωστών των δύο ερωτευμένων, μια απώλεια που συμβαίνει εξίσου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μετά την έναρξη μιας νέας ρομαντικής σχέσης. Αρνητικά επίσης επηρεάζεται η σχέση των ερωτευμένων με τις οικογένειές τους.

Μια προηγούμενη έρευνα του Ντάνμπαρ είχε δείξει ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έχουν πέντε ανθρώπους (συντρόφους, στενούς φίλους, συγγενείς.), στους οποίους μπορούν να στραφούν για συναισθηματική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια.

Πόσους φίλους μπορείς να έχεις:

Η ίδια έρευνα του Ντάνμπαρ είχε δείξει πως ο μέγιστος αριθμός φίλων που είναι ρεαλιστικά δυνατό να έχει ένας άνθρωπος, είναι περίπου 150 άτομα. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στο Facebook κατά μέσο όρο το κάθε μέλος έχει περίπου 120 - 130 φίλους.

Όμως, ο στενός "πυρήνας" κολλητών φίλων είναι πάντα τέσσερα έως έξι άτομα, τα οποία κανείς βλέπει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ πέριξ αυτών υπάρχει ένας ευρύτερος κύκλος ("συμπάθειας") πιο μακρινών φίλων, τους οποίους κανείς βλέπει τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Πώς εξαφανίστηκαν οι κολλητές λοιπόν;

"Όταν δεν βλέπεις (άλλους) ανθρώπους, οι συναισθηματικοί δεσμοί με αυτούς ξεθωριάζουν γρήγορα. Όταν η προσοχή σου στρέφεται στο νέο ερωτικό σύντροφό σου, δεν βλέπεις πια το ίδιο τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους στο παρελθόν είχες τόσα να κάνεις, με συνέπεια μερικές από αυτές τις σχέσεις αρχίζουν να φθίνουν", δήλωσε ο Ντάνμπαρ.

Θυμήσου το παράδειγμα: η φιλία είναι σαν το λουλουδάκι μες την γλάστρα! Ωραία ήταν όταν το πότιζες καθημερινά, του έδινες τις βιταμίνες του, του μιλούσες για να μεγαλώσει αλλά ξαφνικά το παράτησες για να κάνεις γιόγκα! Και έκανες γιόγκα μια μέρα, μια βδομάδα κι ένα μήνα. Αν δεν ποτίσεις το λουλούδι (όσο καλά κι αν το είχες περιποιηθεί στο παρελθόν) νομίζεις δεν θα ξεραθεί;

Οι φιλίες του Facebook:

Σε μια ξεχωριστή έρευνα υπό τον ίδιο επιστήμονα, οι βρετανοί ερευνητές εξέτασαν τι είδους φιλίες δημιουργούν τα δύο φύλα στο Facebook και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως online φιλίες με άτομα που ήδη γνωρίζουν από την καθημερινή ζωή τους, ενώ οι άνδρες τείνουν να κάνουν "συλλογή" ηλεκτρονικών φίλων, ακόμα κι αν τους ή τις ξέρουν ελάχιστα στην πραγματικότητα.

"Τα αγόρια φαίνεται να ανταγωνίζονται ποιος μπορεί να αποκτήσει τους περισσότερους φίλους, κάτι που ίσως αποτελεί μια μορφή διαφήμισης του ανδρισμού τους, καθώς ένα από τα πράγματα που οι γυναίκες χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν την ποιότητα ενός άνδρα ως συντρόφου, είναι ο αριθμός άλλων κοριτσιών που τον κυνηγάνε, συνεπώς το να έχει κανείς πολλά κορίτσια για φίλες στο Facebook, φαίνεται καλή ιδέα", δήλωσε ο Ντάνμπαρ.

* Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό "Personal Relationships" παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το BBC και τη "Γκάρντιαν".

Επιμέλεια: Κ.Π