Ghosting: Tι κάνουμε αν ένας καλός φίλος μας εξαφανιστεί ξαφνικά από τη ζωή μας

Ghosting: Tι κάνουμε αν ένας καλός φίλος μας εξαφανιστεί ξαφνικά από τη ζωή μας
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο ερωτικούς δεσμούς.

Αν είσαι σε αισθηματική σχέση που είναι στην αρχή της, η πιθανότητα να υποστείς ghosting μετά από ένα ή δύο ραντεβού γίνεται όλο και πιο συχνή στις μέρες μας. Σίγουρα, ενοχλεί, αλλά είναι σχετικά εύκολο να «αναρρώσεις» από μια τέτοια αποτυχημένη σχέση, ειδικά αν είναι από αυτές που ξεκινάνε στο διαδίκτυο. Αλλά όταν πέφτουμε θύματα ghosting από έναν καλό μας φίλο, η θλίψη μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη και δύσκολη στη διαχείρισή της.

Από κάποια άποψη, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το ghosting από έναν φίλο, σε σχέση με κάποιον με ερωτικό ενδιαφέρον. Οι φίλοι υποτίθεται ότι είναι δίπλα σου ότι κι αν συμβεί, ειδικά αφού έχεις περάσει πολλά μαζί τους, τους εμπιστεύεσαι (και εκείνοι εσένα) και έχετε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις να μην φύγετε ποτέ από τη ζωή ο ένας του άλλου χωρίς εξήγηση.

Και ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του ghosting είναι ότι έρχεται χωρίς προειδοποίηση και συνήθως ως έκπληξη -δυσάρεστη!

Γιατί οι φίλοι μας, μας κάνουν ghosting και εξαφανίζονται από τη ζωή μας

Οι φιλίες καταρρέουν όταν ένα άτομο λαμβάνει υπόψιν μόνιμα τις δικές του ανάγκες σε σχέση με αυτές του άλλου ατόμου, λέει η Dr Marisa G. Franco, ψυχολόγος και expert σε θέματα φιλίας. «Υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται επιβεβαίωση ταυτότητας. Η ιδέα είναι ότι βλέπω τον φίλο μου για αυτό που είναι. Είμαι σε θέση να σεβαστώ τους τρόπους με τους οποίους θέλει να ζήσει τη ζωή του», λέει. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τα όνειρα ενός φίλου ακόμα και όταν οι αξίες του δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας. Αν δεν μπορούμε, ο φίλος πιθανότατα δεν θα παραμείνει.

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ένας καλός φίλος και μπορεί να μην έχεις σκεφτεί

Σπάνια χωρίζουμε τους δρόμους μας με κάποιον που μας κάνει να νιώθουμε καλά «Η έρευνα δείχνει ότι χρειαζόμαστε πέντε θετικά συναισθήματα για κάθε αρνητικό συναίσθημα για να παραμείνει υγιής μια σχέση. Για να φτάσουμε να χωρίσουμε, αυτή η αναλογία έχει συνήθως αντιστραφεί», λέει η ψυχολόγος.

Στις φιλίες, συνήθως προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις με κάθε κόστος. «Αν μπορούμε να σκεφτούμε τη σύγκρουση ως έναν τρόπο να διαφωτίσουμε ο ένας τον άλλον, ώστε να μπορούμε να συμπεριφερόμαστε καλύτερα ο ένας στον άλλον, η σύγκρουση μπορεί να αποτελέσει μια θεραπευτική δύναμη παρά μια καταστροφική δύναμη», λέει η Franco. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας είναι ο μόνος τρόπος να τα ξεπεράσουμε.

Υπάρχουν λοιπόν πάντα λόγοι πίσω από την εξαφάνιση ενός φίλου. Και ίσως είναι καλό να δούμε το θέμα και από την πλευρά του φίλου που έχει εξαφανιστεί. Μήπως, για παράδειγμα, μια σύγκρουση, που θεωρήσαμε αναγκαία, τον έχει ενοχλήσει;

Τα 5 μεγαλύτερα σημάδια ότι δεν πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο

Πότε να αφήσεις τη σχέση να τελειώσει και πότε να κάνεις προσπάθεια να την κρατήσεις

Eίναι πολύ στενάχωρο να χωρίζουν οι φίλοι, λέει η ψυχολόγος. «Αισθανόμαστε ότι κάθε φιλία υποτίθεται ότι θα κρατήσει για πάντα και αν δεν συμβεί αυτό, θα σκεφτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Αλλά δεν πρόκειται να διαρκέσει κάθε σχέση», συμπληρώνει.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις την απώλεια σου και να τη θρηνήσεις με υγιή τρόπο. Το να κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματά μας, οδηγεί στο «φαινόμενο ανάκαμψης», λέει η Franco. «Όταν προσπαθούμε να καταστείλουμε κάτι, καταλήγει να επιστρέφει πιο δυνατό. Τα συναισθήματά πρέπει να γίνουν αισθητά για να μπορέσουν να περάσουν», λέει.

Περισσότερο αξίζει να παλέψεις για τις φιλίες που σε έχουν κάνει ευτυχισμένη στο παρελθόν. Ακόμη και μια δύσκολη συζήτηση αξίζει να την κάνεις αν το άτομο έχει προσθέσει αξία στη ζωή σου, συμπληρώνει.

«Αφιέρωσε χρόνο για να στείλεις ένα χειρόγραφο γράμμα και απλά πες, "Γεια, μου έλειψες. Ήθελα να επικοινωνήσω. Σημαίνεις πολλά για μένα. Θα ήθελα πολύ να κάνουμε μια συζήτηση για τη φιλία μας”. Τότε τα χαρτιά σου είναι στο τραπέζι και έχεις κάνει την προσπάθεια, και αυτό είναι όμορφο», λέει.

5 σημάδια που δείχνουν ότι η φίλη σου σε ζηλεύει κρυφά

«Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να αλληλεπιδράσει μαζί μας, αλλά μπορούμε να του πούμε: "Υπάρχει πιθανότητα να μου πεις τι συνέβη μεταξύ μας ή τι νιώθεις αυτή τη στιγμή; Θέλω να δοκιμάσω να το διορθώσω ή τουλάχιστον να σου ζητήσω συγγνώμη», προσθέτει η Franco. Και αν ο φίλος μας δεν είναι ανοιχτός σε συζήτηση, πρέπει να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας και τον φίλο μας, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μάθουμε από την εμπειρία.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να συνοψίσουμε τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν πέσουμε θύμα ghosting από φίλο, είναι τα εξής:

  • Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου
  • Μίλησε με άλλους φίλους για το θέμα
  • Δώσε προτεραιότητα στη δική σου ευεξία
  • Προσπάθησε να δεις το θέμα από την πλευρά του άλλου
  • Κάνε μια τελευταία προσπάθεια
  • Αν δεν πετύχει, άστο να φύγει. Πολλές φορές κάποιες φιλίες είνμαι καλύτερο να τελειώνουν αν έχουν κάνει τον κύκλο τους.
Τελευταία τροποποίηση στις 18.09.2023 - 08:55