Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ένας καλός φίλος και μπορεί να μην έχεις σκεφτεί

30.07.2023
Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ένας καλός φίλος και μπορεί να μην έχεις σκεφτεί
Δύσκολη σχέση η φιλία, αλλά την ίδια στιγμή και πολύ απλή! Όπως όλες! Αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι ειλικρίνεια και αυτογνωσία. Και η τύχη παίζει έναν κάποιον ρόλο - για όποιον πιστεύει σ' αυτή - γιατί και σε αυτή τη σχέση το timing παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο.

Οι φίλοι, λέει ο λαός, είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Κατά μία έννοια ισχύει το ρητό αν και αντικρούεται με ένα άλλο που θέλει το αίμα να μη γίνεται νερό. Μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλά δεν θα την κάνουμε τώρα.

Σε αυτό το κείμενο, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας που γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου κάθε χρόνο, θα εστιάσουμε στο ένα, βασικό στοιχείο που έχει ο κάθε άνθρωπος που γίνεται εύκολα πραγματικός φίλος.

Ποιο είναι, λοιπόν, το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όλοι εκείνοι που κερδίζουν τον χαρακτηρισμό του «καλού φίλου»; Ή, μάλλον, ποιο ΔΕΝ έχουν, για να είμαστε πιο ακριβείς, και αυτό είναι η ζήλια.

Πώς να αποφασίσεις ποιες φιλίες αξίζει να κρατήσεις με την πάροδο των χρόνων

Ο άνθρωπος που ζηλεύει (είτε το παραδέχεται είτε όχι, γιατί, φυσικά, υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις) δεν μπορεί να γίνει καλός φίλος. Δεν έχει τη δυνατότητα, όσο κι αν προσπαθεί.

Ο ζηλιάρης άνθρωπος έχει εκ των πραγμα΄των χαμηλή αυτοεκτίμηση και ασυναίσθητα συγκρίνει πάντα τον εαυτό του με τους άλλους, πράγμα που δεν τον αφήνει να νιώσει πραγματικά (και αγνά) τον πόνο ή τη χαρά (πολύ σημαντικό αυτο το σημείο) του φίλου του.

Κάποιος που ζηλεύει (πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία) δεν είναι ειλικρινής καθώς φιλτράρει τα πάντα μέσα από το δικό του πρίσμα και χάνει το νόημα και την ουσία. Οπότε πάει, χάνεται κι αυτό το βασικό χαρακτηριστικό που αποτελεί βάση μιας καλής φιλίας.

Η ζήλια κάνει έναν άνθρωπο επικριτικό και με μία διάθεση να μειώνει τον όποιον έχει στο πλευρό του ενώ τις περισσότερες φορές αδυνατεί να ξεπεράσει τον αυτό του και να παραμείνει αντικειμενικός.

Για να γίνει κάποιος καλός φίλος, πρώτα από όλα πρέπει να είναι καλά με τον εαυτό του (είτε το ξέρει είτε όχι, γιατί υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις). Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η «χημεία», φυσικά, η οποία παίζει τον ρόλο της σε κάθε σχέση, τουλάχιστον στην αρχή γιατί μετά «χτίζεις» καθημερινά και δεν σταματάς ποτέ. Σε μια πραγματική φιλία δεν φοβάσαι να μιλήσεις αλλά ούτε και ν' ακούσεις ενώ η εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική βάση, ακόμη κι αν κλονιστεί περιστασιακά.

Και τέλος, φιλία χωρίς αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αγάπη που κερδίζεται χρόνο με τον χρόνο, όπως σε κάθε σχέση. Μια αγάπη που, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήλια. Αντικρούονται τα συναισθήματα αυτά και γίνεται... «μύλος».

Celebrity Bromances: Οι 5 πιο δυνατές ανδρικές φιλίες του Χόλιγουντ

Σε κάθε περίπτωση η φιλία είναι μία από τις σχέσεις για τις οποίες μπορεί (και θα έπρεπε) να καμαρώνει ο κα΄θε άνθρωπος στη ζωή του. Είναι «παράσημο». Και αυτή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, θέλει τον χρόνο της αλλά όταν αξίζει, δίνει άλλο νόημα, ασφάλεια, βάση και ρίζες. Και ναι, η φιλία δε χαρίζεται, κερδίζεται, ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα. Χρόνια πολλά!

Τελευταία τροποποίηση στις 30.07.2023 - 13:49