Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι φίλοι σου μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου - Μάθε το πώς και το γιατί

17.04.2019
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι φίλοι σου μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου - Μάθε το πώς και το γιατί
Ναι, αυτή είναι μια τρομακτική αλλά πραγματική ιστορία. Ο αδελφικός σου φίλος, ο καλός σου, ο φίλος της αδερφής σου ή η ίδια η αδελφή σου μπορούν να επηρεάσουν τη ζυγαριά σου. Ω, ναι!

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη μεταδοτική ασθένεια, το ίδιο συμβαίνει και με το πάχος. Διάβασε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις.

Επιστημονική βάση
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το New England Journal of Medicine, αναφέρεται ότι η παχυσαρκία ανταποκρίνεται σε ένα πρότυπο κοινωνικής «μόλυνσης». Αυτή η ιδέα διατυπώθηκε από δύο ερευνητές, τον Νικόλαο Α. Χρηστάκη και τον James H. Fowler, οι οποίοι ανέλυσαν την τάση επανάληψης συμπεριφορών μεταξύ των κοινωνικών δικτύων. Η μελέτη αφορούσε 12.000 ενήλικες και τις κοινωνικές τους σχέσεις. Για αυτό, δημιούργησαν ένα χάρτη με κουκίδες και γραμμές που αντιπροσώπευαν τις κοινωνικές συνδέσεις αυτών των ανθρώπων. Γραφικά, όταν μια κουκκίδα γινόταν πιο παχιά, οι κουκίδες γύρω της έκαναν το ίδιο.

Διάβασε επισης: Είσαι αφυδατωμένη; Κάνε αυτό το τεστ για να μάθεις την απάντηση

Το ρίσκο
Το γράφημα καθόρισε τα ποσοστά πιθανότητας μετάδοσης. Έτσι, ο κίνδυνος να πάσχεις από παχυσαρκία θα αυξηθεί κατά 57% εάν ο φίλος σου αρχίσει να κερδίζει βάρος, κατά 40% αν είναι η αδερφή σου και κατά 37% αν είναι ο σύντροφός σου.

3 βαθμοί διαχωρισμού
Έχουμε ήδη καταλάβει ότι η παχυσαρκία μπορεί να μεταδοθεί δραματικά, αλλά δεν θα γίνεις παχύσαρκη αν συναντηθείς στο δρόμο με ένα άτομο που είναι υπέρβαρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η επιδημία φθάνει έως και 3 βαθμούς διαχωρισμού. Δηλαδή, αν ο φίλος του φίλου του φίλου σου γίνει υπέρβαρος, δεν θα σε επηρεάσει, επειδή ο κοινωνικός διαχωρισμός είναι πολύ μεγάλος.

Ανεξάρτητα από την απόσταση, μπορεί να είναι μεταδοτική
Για τους επιστήμονες αυτής της έρευνας, η κοινωνική απόσταση είναι πιο σχετική από την πραγματική γεωγραφική απόσταση. Έδειξαν ότι αν οι κοινωνικοί δεσμοί είναι ισχυροί, ακόμα κι αν το άτομο βρίσκεται σε απόσταση χιλιομέτρων από άλλο άτομο που πάσχει από παχυσαρκία, έχουν το ίδιο ποσοστό κινδύνου σαν να ζουν κοντά.

Διάβασε επίσης: Έρευνα: Όσο πιο συχνά τρως με φίλους τόσο πιο ευτυχισμένη είσαι

Τυποποίηση
Η μελέτη εξηγεί τα ευρήματά της από την τυποποίηση του τι είναι η κατάλληλη σωματική μάζα, δηλαδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι νορμάλ να είναι υπέρβαροι εάν οι γύρω τους είναι επίσης υπέρβαροι. «Μπορείτε να διαμορφώσετε μια ιδέα για το τι είναι ένα αποδεκτό σώμα, σύμφωνα με αυτό που βλέπετε γύρω σας», εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας.

Δεν είναι ο μόνος λόγος
Φυσικά, η σωματική μάζα δεν αυξάνεται βλέποντας μόνο ένα άλλο άτομο να κερδίζει βάρος. Αυτό οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες και στην έλλειψη άσκησης. Έχει να κάνει με ιατρικές, γενετικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, ακόμα και τις πολιτικές τροφίμων. Η μελέτη αυτή αποτελεί απλώς ένδειξη του λόγου για τον οποίο σταματάμε πολλές φορές να δίνουμε προσοχή στο σώμα μας και στις ανάγκες του.